Στην όξυνση της αντιπαράθεσης για το Ασφαλιστικό και συνάμα πρωτοβουλίες σε συναινετική γραμμή για το προσφυγικό προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη βαθιά τομή στα εσωτερικά του κόμματος με την μετακόμιση της έδρας στην Πειραιώς. Ως εκ τούτου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε τους τόνους για το Ασφαλιστικό, ζητώντας την απόσυρση του προσχεδίου Κατρούγκαλου που έχει κατατεθεί στους θεσμούς και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο από μηδενική βάση, τονίζοντας πως «είναι φανερό σε όλους, ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης».
«Πλήττεται η οικονομία, πλήττεται η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς».
Με αυτόν τον τρόπο στη λεωφόρο Συγγρού επιχειρείται ένα προσεκτικό άνοιγμα στις κοινωνικές ομάδες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς ωστόσο να αφήνεται περιθώριο για μομφές κατά της ΝΔ από την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε υποσχέσεις για μικροκομματικά ωφέλη απέναντι στους απεργούς. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να προβεί σε επαφές με τους φορείς που εναντιώνονται στην κυβερνητική πρόταση, όπου θα παραθέσει τις θέσεις της ΝΔ για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στο επιτελείο της Συγγρού χαράσσουν προσεκτικά τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το βλέμμα στις πρώτες επαφές που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνεδρίαση του ΕΛΚ με σαφή θέση διαφοροποίησης από τις πρακτικές της κυβέρνησης αναφορικά με το Ασφαλιστικό.
Ερωτηθέντες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν για συναίνεση, τονίζουν πως «ο πρόεδρος θα εξηγήσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην κυβέρνηση. Μία η οποία θα περνά τα δύσκολα μέτρα και μία η οποία θα εξυπηρετεί τα κομματικά και κυβερνητικά σχέδια», προεξοφλώντας πως χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση θα υπάρξει μόνο στο προσφυγικό ζήτημα που λογίζεται ως «εθνικό». «Εάν δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα η κυβέρνηση ας παραιτηθεί» είναι το μήνυμα που θα κομίσει ο πρόεδρος της ΝΔ στο ΕΛΚ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται πιθανότατα την Κυριακή με παρέμβασή του να αποκρυσταλλώσει τις θέσεις του κόμματος, στέλνοντας μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Πέραν τούτου, μετά την περιοδεία του στη Λέσβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, έχοντας συνάντηση σήμερα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στη Συγγρού. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, ο ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας πραγματοποιεί από την Τρίτη διήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες. Στη Βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας θα έχει σειρά επαφών με αρμόδιους ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Τέλος, με προσοχή και… σιγή ασυρμάτου παρατηρούν στη Συγγρού τις ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος ανάμεσα σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Χρυσής Αυγής. Μπορεί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να τονίζουν πως ο πρόεδρος έχει ανοίξει τη βεντάλια σε όλα τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της «καθαρής δεξιάς», ισχυριζόμενοι ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η προαναγγελία Μπαλτάκου έχει σημάνει συναγερμό για τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν τόσο σε επίπεδο βάσης, όσο και σε αυτό στελεχών και ακόμα και βουλευτών από το νέο πολιτικό φορέα υπό τον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη.
Η πρώτη γραμμή άμυνας που αναμένεται να στήσει η Συγγρού ενόψει των εξελίξεων αυτών είναι η υιοθέτηση και επιχειρημάτων της «σκληρής δεξιάς» στον αντιπολιτευτικό λόγο, όπερ και εγένετο με τις κατηγορίες Μητσοτάκη για τις «τραγικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση” όσο και με πρωτοβουλίες που θα αναθέσει σε εκπροσώπους της λεγόμενης «σκληρής Δεξιάς», όπως Γεωργιάδη – Βορίδη και Βούλτεψη.