Επιχείρηση αποδόμησης των ψευτοπατριωτών

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους. Ιδιαίτερα ενοχλημένος ήταν ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για την αστήριχτη όπως τη χαρακτηρίζει κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και τη λάσπη εναντίον του ίδιοι αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη για τα εθνικά θέματα. Θα μου πείτε αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του. Αυτό που σας μεταφέρω όμως μετά λόγου γνώσεως είναι ότι ο εκνευρισμός του έχει χτυπήσει κόκκινο βλέποντας μάλιστα και συνεχή δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ενδοτισμό και εθνικές υποχωρήσεις. Η διπλωματία είναι διπλωματία έλεγε στενός του συνεργάτης, εξηγώντας ότι η «επιχείρηση» θετικό κλίμα και απευθείας κόκκινο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφέρει καρπούς, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό θέμα που απασχόλησε και τους 27 ηγέτες. Η σκληρή γραμμή μάλιστα απέναντι στα κομματίδια που βρίσκονται πιο δεξιά από τη ΝΔ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κομματικά και υπουργικά στελέχη το τελευταίο διάστημα βρίσκονται συνεχώς στη Βόρεια Ελλάδα όπου το πατριωτικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο.

Βλέπει βουλευτές

Την ίδια ώρα, μαθαίνω ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις με βουλευτές ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες το συζήτησε με στενούς του συνεργάτες και επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να αρχίσει συναντήσεις. Και όπως έμαθα αυτό θα γίνει άμεσα.

Φλερτάρουν με διαγραφή;

Ρώτησα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τι γίνεται με όσους αντιδρούν και καταθέτουν ερωτήσεις κλπ. Μου είπαν όσο η κριτική τους είναι κόσμια και είτε εντός οργάνων είτε μένουν στο πεδίο των γραπτών ερωτήσεων προς τους υπουργούς όλα είναι εντάξει. Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα μου λένε αν αρχίσουν και μιλάνε στα ΜΜΕ. Εκεί τι γίνεται ρώτησα; Εκεί όπως κατάλαβα μπαίνει το θέμα της διαγραφής.

Ανεξάρτητοι Συριζαίοι

Ας πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την προηγούμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αν αποχωρήσουν πέντε βουλευτές – υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, κοινοβουλευτικά χάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά μιλάμε για ξαφνικό θάνατο. Έχω και κάποια υποψήφια ονόματα που θα έμπαιναν στον πειρασμό: Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης (μην τον ξεχνάτε). Βέβαια υπάρχουν στην άκρη και άλλοι 5-7.

Ακρίτα υπέρ Στέφανου

Και αφού γράφω για βουλευτές να επικεντρωθώ στην Έλενα Ακρίτα που δεν ξέρω αν θα ανεξαρτητοποιηθεί αλλά στηρίζει φουλ Κασσελάκη. Και μαθαίνω θα επιμείνει.

Υποψήφια η Δούρου;

Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη συζήτηση τι θα κάνει το μπλοκ Κασσελάκη αν τελικά δεν υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφιος. Και μαθαίνω πιέζουν τη Ρένα Δούρου που δεν την βλέπω πρόθυμη να μπει σε τέτοια κανάλια. Βλέπει τον εαυτό της για κάτι πιο μετά.

Συνέδριο σε μπουζουξίδικο

Είδα χθες ότι ο Στ. Κασσελάκης κατήγγειλε ότι ψάχνουν χώρο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκαν ένα νυχτερινό κέντρο. Καλά εδώ και καιρό ψάχνουν και σε ολόκληρη Αττική δεν βρίσκουν, όπως λένε. Αστείο μου φαίνεται. Ρώτησα ποιο νυχτερινό εννοεί; Μου είπαν για μπουζουξίδικο στο Γκάζι που είναι κλειστό τα τελευταία χρόνια. Με το καλό και σε reality show όπως πάει.

Από που προκύπτει αυτό;

Το πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά ότι βουλευτές περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Μίλησα με τρεις από την ομάδα των «87» και κατάλαβα ότι ο πρώην πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται από τα στελέχη και τους βουλευτές, το λιγότερο, ως ροκ σταρ. Θεωρούν ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα κατέβει υποψήφιος. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, βέβαια. Πλανώνται πλάνην οικτρά, μου δήλωσε κορυφαίος στέλεχος της Αριστεράς. «Πρωθυπουργοί που δοκιμάζονται, τελειώνουν», μου είπε εύστοχα στο τηλέφωνο και κάπου εκεί κλείσαμε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Κινητοποίηση για Τσίπρα

Πάντως, οι πρώην πρωθυπουργοί επιδεικνύουν έντονη κινητικότητα. Είδαμε τι κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, σας αποκάλυψα χθες για τη νέα παρέμβαση Κώστα Καραμανλή και έχουμε και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Επ’ αυτού έμαθα ότι γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για την προσεχή Τρίτη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τι είδα στο πρόγραμμα εκτός από την ομιλία Τσίπρα; Τις ομιλίες Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Χριστοδουλάκη και Λούκας Κατσέλη. Μου είπαν ότι ίσως πάει και ο Στ. Κασσελάκης. Αν γίνει θα είναι μεγάλο τρολάρισμα.

Πασοκικές αλλαγές

Και να φθάσουμε στο ΠΑΣΟΚ όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματος, με αξιοποίηση και της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου. Οι αλλαγές όπως έμαθα θα ανακοινωθούν Τρίτη ή Τετάρτη.

Μία φίλη από τα παλιά

Έκανα ένα πέρασμα από τη Βουλή και ξαφνικά είδα από το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να βγαίνει μία φίλη από τα παλιά. Η Έλλη Κοκολιού είναι στέλεχος του κόμματος εδώ και χρόνια και για όσους δεν γνωρίζουν είχε κατέβει υποψήφια βουλευτής το 2012 στην περιφέρεια Αττικής ενώ ήταν στον τομέα επικοινωνίας επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Έψαξα να μάθω το λόγο της επίσκεψης της και μου είπαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολίζεται να της δώσει θέση στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Ο γραμματέας

Δύσκολη η θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ γιατί εκτός από διάβασμα, θέλει να είσαι όλη ημέρα εκεί για να συντονίζεις. Απ’ ό,τι μαθαίνω τη θέση της Ευαγγελίας Λιακούλη θα την πάρει άνδρας αλλά δεν βλέπω «φως» στο ποιος μπορεί να είναι. Σίγουρα όχι ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παύλος Χρηστίδης αλλά ούτε και ο Πάρης Κουκουλόπουλος σύμφωνα με τις πληροφορίες. Εγώ πάντως λέω να βάλω στο τραπέζι το όνομα του Μιχάλη Κατρίνη. Και εδώ είμαστε να το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Η δεξαμενή δεξιότερα της Δεξιάς

Παρακολουθώ, όσο προλαβαίνω φυσικά, τις συνεντεύξεις των πολιτικών και τις ερωτήσεις των κομμάτων στη Βουλή. Έξυπνα, η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στο «κάδρο» την Αφροδίτη Λατινοπούλου προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βγάλει στη σέντρα το ακροδεξιό κομμάτι αποβλέποντας στο κομμάτι των ψηφοφόρων του λεγόμενου «κέντρου». Και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει περίφημα. Έμαθα λοιπόν ότι στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρεται σε συνεντεύξεις του στην πρόεδρο της Φωνής Λογικής και προσπαθώντας αυτή τη φορά να μην χάσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους, έβαλαν και αυτοί στο μάτι την ακροδεξιά. Με ποιον τρόπο; Με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη έκαναν ερώτηση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Σπαρτιάτες.

Εγκαίνια για την ΙΚΕΑ στην Πάτρα

Το νέο της κατάστημα της ΙΚΕΑ στην Πάτρα θα εγκαινιάσει την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής. Όπου όπως συνηθίζει η ΙΚΕΑ δεν κόβει κορδέλα, αλλά «ανοίγει» ένα κομμάτι ξύλου που απελευθερώνει την είσοδο των καταστημάτων της, όπως γίνεται και στα καταστήματα της αλυσίδας στο εξωτερικό. Αποτελεί την πρώτη εταιρεία που θα ξεκινήσει τη δραστηριότητα της στο νέο retail park που ανοίγει στην Πάτρα και θα ακολουθήσουν μία σειρά από γνωστές μάρκες όπως η Adidas, ο Μουστάκας, η McDonald’s, τα KFC, η Sinsay, η Pepco και η Khiabi.

Η αυστριακή Alpiland και το εργοστάσιο της Μινέρβα

Πρεμιέρα θα κάνει φέτος στην ελληνική αγορά η Alpiland του αυστριακού ομίλου Berglandmilch, έχοντας εξαγοράσει στη διάρκεια του καλοκαιριού στο εργοστάσιο της Μινέρβα στα Ιωάννινα. Η κίνηση εισόδου της εταιρείας θεωρείται θετική γιατί ταράζει τα νερά στον τομέα της παραγωγής του εθνικού τυριού της φέτας. Το μεγάλο στοίχημα της νεοεισερχόμενης εταιρείας στην αγορά, θα είναι ο ήδη ισχυρός και εδραιωμένος ανταγωνισμός, καθώς ο κλάδος κυριαρχείται από εταιρείες όπως ο Όλυμπος, η Δωδώνη και αρκετές ακόμη και θα πρέπει να μπει ανάμεσά τους για να διεκδικήσει τη δική της θέση στον ήλιο.

Τίτλοι τέλους για το eshop των Market In

Μαθαίνω ότι πρόσφατα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Market In, προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος, τη στιγμή που όλοι οι ανταγωνιστές της επενδύουν σε αυτό. Η διακοπή λειτουργίας δεν έγινε «αναίμακτα» καθώς η επιχείρηση προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, απομακρύνοντας το σύνολο του προσωπικού. Έτσι, παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα εμφανίζονται κανονικά τα προϊόντα που θα μπορούσε κάποιος να παραγγείλει, όταν επιχειρήσει να τα αποπληρώσει η διαδικασία διακόπτεται. Θυμίζουμε ότι η τροφοδοσία του ηλεκτρονικού καταστήματος γινόταν μέσω ειδικού χώρου που είχε διαμορφωθεί στο MEC Παιανίας.

Το νέο δημιούργημα της προέδρου των εφοπλιστών

Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση που έχω να σας παρουσιάσω και φτάνει στ’ αυτιά μου είναι αυτή της ίδρυσης εταιρείας που σχετίζεται με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, από την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και επικεφαλής της Neptune Lines, Μελίνα Τραυλού. Η νέα εταιρεία έχει έδρα – πού αλλού; – τον Πειραιά και το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 50.000 ευρώ. Η σύσταση της εταιρείας γίνεται μέσω της Neptune Global Holdings, εταιρεία συμμετοχών της Μ. Τραυλού. Σας θυμίζω ότι η Τραυλού είναι κόρη του εφοπλιστή Νίκου Τραυλού, ενώ το 2023 κατέλαβε την 24η θέση στη Lloyd’s List. Eίναι μάλιστα η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών. Η ίδια εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια επιχειρηματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς θα σας θυμίσω ότι τον Ιανουάριο του 2023 ίδρυσε την Neptune Land Services (NLS) και εισέρχεται στην αγορά των logistics.

Συνεχίζει την ανάπτυξη

Τα 477,98 εκατομμύρια ευρώ, λίγο κάτω από τις αρχικές προβλέψεις για τζίρο μισού δισεκατομμυρίου κινήθηκε τελικά το 2023 η ΒΙΑΝΕΞ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα 445 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022 χωρίς να αφαιρεθούν clawback και rebate. Και τα κέρδη προ φόρων πήγαν στα 12 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει ταχθεί επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους υπέρ της κατάργησης του clawback. Για όσους δεν γνωρίζουν το clawback αποτελεί την διαδικασία επιστροφής χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, και προκύπτει από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Ο όμιλος που συμπλήρωσε φέτος τα 100 χρόνια συνεχίζει να αναπτύσσεται.