Ημέρες αποφάσεων

Καλημέρα σε όλες και όλους. Ημέρες τελικών αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ και έχει ενδιαφέρον πως θα κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης που μαθαίνω πως ετοιμάζει εκπλήξεις. Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μύλος με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη του συνεδρίου, όπως φάνηκε από τη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το συνέδριο του Ινστιτούτου του.

Ο Νίκος και η Άννα

Ξεκινάμε με το ΠΑΣΟΚ, όπου μαθαίνω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης σκέπτεται να ορίσει την Άννα Διαμαντοπούλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών. Μου λένε πως δεν θα είναι στην πρώτη θέση, αλλά φυσικά σε εκλόγιμη. Σκέφτεται να την κάνει και υπεύθυνη του προγράμματος. Η Διαμαντοπούλου για να το κάνει αυτό δεν πρέπει να έχει το άγχος του σταυρού. Αυτό είχε γίνει παλαιότερα στη ΝΔ και με τον Γιώργο Σουφλιά επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

Ρόλοι και νέος γραμματέας

Επίσης μαθαίνω πως θα δώσει ρόλο και σε νέα πρόσωπα όπως στον Κώστα Τσουκαλά με τον δικηγόρο – εργατολόγο να έχει ενισχυμένο ρόλο. Επίσης, θα υπάρξει αλλαγή γραμματέα και εκεί ακούστηκε το όνομα του έμπειρου Πάρη Κουκουλόπουλου.

Παρασκηνιακές κινήσεις

Πάντως, με τον εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζεται αδιάκοπα, είναι θέμα χρόνου το πότε θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολίτευση γιατί κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει χάσει τη δεύτερη θέση χωρίς εκλογές. Αν θυμάμαι καλά από τα Ιουλιανά έχει να συμβεί αν και βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για αποστασία, γιατί πολύ απλά μπορεί να ανεξαρτοποιηθούν μετά την παρωδία του έργου που είναι η «σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 31. Ή θα χρειαστούν πέντε να ανεξαρτοποιηθούν η τρεις να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Και το λέω αυτό γιατί στο ραντεβού που είχα χθες  σε κεντρικό καφέ του κέντρου, με γνώστη που γνωρίζει το παρασκήνιο καλύτερα από τον καθένα μου ανέφερε ότι ο τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει και μιλάνε με τη Χαριλάου Τρικούπη για την επόμενη ημέρα. Τώρα πότε θα είναι αυτή μέρα, θα εξαρτηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη που κάνει προσεχτικά βήματα. Ισχυρό brand name το ΠΑΣΟΚ. Για να δούμε αν θα ξαναγυρίζει εκεί που ήταν. Δεν είχε άδικο ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είχε πει το 2014 ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται, δεν διαλύεται, δεν υποστέλλει τη σημαία».

Το προσκλητήριο

Γάμο έχουμε το Σάββατο στις 19 του μηνός στη Θήβα όπου παντρεύεται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας την εκλεκτή της καρδιάς του, Γεωργία Πολυτάνου. Με είχε φάει η περιέργεια να μάθω ποιοι είναι οι καλεσμένοι και προσπάθησαν να μάθω. Επειδή βλέπω ότι η λέξη ενότητα στο ΠΑΣΟΚ θα πάρει όπως φαίνεται σάρκα και οστά, λέμε τώρα, έμαθα ότι καλεσμένος είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τον κάλεσε ο Χάρης Δούκας προσωπικά και αν θέλετε την άποψη μου πολύ καλά έκανε. Το αν παραστεί ή όχι θα το ξέρουμε το Σάββατο το βράδυ.

Η Λατινοπούλου

Μεταφέρομαι στην Αφροδίτη Λατινοπούλου στην οποία δείχνει όπως μαθαίνω ιδιαίτερη προτίμηση το Μέγαρο Μαξίμου. Τι σημαίνει αυτό; Όπως μου είπε κεντρικός υπουργός η ΝΔ προτιμάει να έχει απέναντί της την Λατινοπούλου και το κόμμα της Φωνή Λογικής.

Μεταγραφές της σκληρής Δεξιάς

Πάντως μου λένε πως η Λατινοπούλου ετοιμάζει μεταγραφές από τη ΝΔ σε επίπεδο μικρομεσαίων και μεσαίων στελεχών, αλλά και πιο κάτω στην κομματική πυραμίδα. Μάλιστα, τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το κόμμα της ή σκέπτονται να μετακομίσουν από τη ΝΔ έχουν σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά.

Έρχεται νέα ερώτηση

Και επειδή αναφέρομαι στην κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ να σας πληροφορήσω πως στα σκαριά είναι και νέα ερώτηση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματο – και μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και όπως μαθαίνω ένας εκ των ερωτώντων βουλευτών είναι και ο Νικήτας Κακλαμάνης, υπερασπιστής της λαϊκής δεξιάς.

Η απουσία Σαμαρά

Και λόγω της αναφοράς στη λαϊκή δεξιά, μπορώ να σημειώσω πως δεν έδωσαν και ιδιαίτερη σημασία στο Μέγαρο Μαξίμου στην εικόνα που είδαν στο ΕΒΕΑ και στην κοινή εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. «Σιγά μην ασχοληθούμε με μια κοινωνική σύναξη άνευ πολιτικής σημασίας» μου είπαν. Όμως αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχουν σκέψεις ο Αντώνης Σαμαράς να απουσιάζει από την ψηφοφορία από τον προϋπολογισμό.

Γκρίνια για Σαμαρά

Πάντως πολλούς ξάφνιασε στην εκδήλωση για τα βραβεία επιχειρηματικότητας στον Πειραιά ο θερμός χαιρετισμός του Νίκου Παππά, προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντώνη Σαμαρά. Και άκουσα πολύ μεγάλη γκρίνια στη ΝΔ για τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ δεν άκουσα και πολύ καλά σχόλια και στο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ν. Παππά.

Η εκδήλωση του Τσίπρα

Και από τον Αντώνη Σαμαρά να πάμε σε έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας έχει ξεκινήσει κινητοποίηση για την ημερίδα που κάνει το Ινστιτούτο του με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά την προσεχή Τρίτη. Το ενδιαφέρον που είδα πέρα από την ομιλία Τσίπρα είναι και οι ομιλίες τριών πρώην υπουργών Οικονομίας, του Νίκου Χριστοδουλάκη (που είναι και συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη), της Λούκας Κατσέλη και του Γιάννη Δραγασάκη. Μήνυμα και από τη σύνθεση.

Η συνέντευξη Τσίπρα στην Καθημερινή

Μερικές φορές από ορισμένες κινήσεις καταλαβαίνει κανείς πολλά. Και δεν στέκομαι τώρα εάν ζήτησε συγγνώμη ο Αλ. Τσίπρας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάτι που το διέψευσε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά στην επιλογή δημοσιογράφου συντονιστή στην εκδήλωση του Ινστιτούτου. Ο Αλ. Τσίπρας το mea culpa για την υπόθεση Novartis το είπε σε συνέδριο της Καθημερινής. Ε, και την εκδήλωσή του θα συντονίσει ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και δημοσιογράφος της Καθημερινής, Αντώνης Αντζολέτος. Και όπως έμαθα φέρεται να έχει κλειδώσει και συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην Καθημερινή και πιθανότατα στον διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά, αφού τους άλλους φαίνεται πως δεν τους υπολογίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Το site του Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν νομίζω να πάει στην εκδήλωση Τσίπρα, εκτός εάν θέλει να τον τρολάρει, δηλώνει παρών. Έδωσε μια συνέντευξη χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, αλλά εγώ δεν στέκομαι σε αυτήν, αφού έχετε διαβάσει ή ακούσει τι είπε. Είδα όμως κινητοποίηση στο διαδίκτυο και μάλιστα έχει ανοίξει και site odikosmassyriza.gr. Εκεί ο Στ. Κασσελάκης ζητάει από πολίτες να γίνουν εθελοντές με την ερώτηση μάλιστα εάν είναι μέλος του κόμματος και σε ποια οργάνωση και σε ποια περιοχή. «Είμαι εδώ» είναι το μότο που είδα με φώτο του Κασσελάκη σε μωβ φόντο. Υπάρχει η προτροπή «Εγγραφείτε – Η φωνή μας είναι το συνέδριο» και #είμαι εδώ και σύνθημα ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος αμφισβητεί τους δικούς του

Ο Στέφανος Κασσελάκης μαθαίνω πως έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις για τους «δικούς» του ανθρώπους. Και μιλώ για τον πολύ στενό του κύκλο. Όπως μου έλεγαν το βράδυ του Σαββάτου στο ποτό που ήπιε με την στενή του ομάδα, έβγαζε καπνούς από τ’ αυτιά. «Μου είπατε ότι δεν θα περάσει η πρόταση μομφής και σας πίστεψα», «Μου είπατε ότι δεν θα αποκλειστεί η υποψηφιότητά μου και πάλι σας πίστεψα. Γιατί να σας ξαναπιστέψω;» φέρεται να είπε ο Κασσελάκης στους στενούς του συνεργάτες, με το κλίμα αμφισβήτησης να είναι ιδιαίτερα αισθητό.

Η Louis Vuitton που «αγαπούν» οι Έλληνες και όχι μόνο

Η γνωστή μάρκα παγκοσμίου φήμης στο χώρο της μόδας, η Louis Vuitton, έχει ισχυρό έρεισμα και στην Ελλάδα. Την προτιμούν Έλληνες και ξένοι κυρίως λόγω του status που προσφέρει σε όσους και κυρίως όσες κρατούν μία τσάντα της στα χέρια τους. Ο κύκλος εργασιών του 2023 ανέρχεται στο ποσό των 64,84 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει αύξηση 19,3% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 18,66 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων σε 14,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 4,4%. Το κεντρικό κατάστημα της Louis Vuitton είναι στην οδό Βουκουρεστίου, ενώ το καλοκαίρι λειτούργησε και ένα ακόμα στην Αθήνα στη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης. Στη Μύκονο διατηρεί εποχικό κατάστημα στα Τρία Πηγάδια, ενώ φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν καταστήματα στο Nammos Village και στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Zuma.

Θέμα χρόνου η εξαγορά του Κουρτάκη

Στην τελική ευθεία μαθαίνω ότι βρίσκεται η εξαγορά της οινοποιίας Κουρτάκη καθώς οι δύο πλευρές Μάντης Εμπορική και οικογένεια Κουρτάκη, βρίσκονται πολύ κοντά σε μία τελική συμφωνία. Κίνηση που θα αλλάξει αρκετά τα δεδομένα στην ελληνική αγορά κρασιού, με μία εξαγορά που έχει ακουστεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Ο Μάντης που αποτελούσε τον εισαγωγέα και διανομέα της Red Bull στην Ελλάδα έχασε σημαντικό μέρος του τζίρου του καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία σύστησε εμπορική εταιρεία στην εγχώρια αγορά, η οποία θα διαχειρίζεται η ίδια το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Επομένως αναζητούσε τρόπο για να καλύψει το έδαφος από το χαμένο «business» της διάσημης μάρκας αναψυκτικών. Και που φαίνεται ότι μάλλον είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει.

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Άλμα πάνω από το 2023

Περισσότερα αυτοκίνητα από πέρσι πουλήθηκαν στους εννιά μήνες Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2024. Συγκρίνοντας λοιπόν το ένα εννιάμηνο με το άλλο βλέπω ότι οι συνολικές πωλήσεις ήταν φέτος 108.035 αυτοκίνητα, έναντι 104.510 πέρυσι. Και η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά σταδιακά κερδίζει και πάλι πόντους μετά τη μεγάλη καθίζηση που είχε υποστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Απέχει βέβαια αρκετά από τα αντίστοιχα νούμερα ετών όπως το 2008 ή το 2009, δεν παύει όμως να αναπτύσσεται. Αυτή τη φορά σε πιο υγιείς βάσεις όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, καθώς όλοι θα θυμάστε τον υπερδανεισμό που επικράτησε προ της κρίσης και τι αποτέλεσμα είχε αυτός στη συνέχεια.

Το Κτήμα Άλφα και οι φήμες για βιομηχανία αναψυκτικών

Ακούγεται πολύ τελευταία στην αγορά ότι πίσω από το Κτήμα Άλφα βρίσκεται μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών. Κουτσομπολιά θα πείτε. Μπορεί. Πάντως η κίνηση του Κτήματος να αποκτήσει το οινοποιείο του Μπουτάρη στη Σαντορίνη έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει ερωτήματα και απορίες καθότι το ποσό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για το μέγεθος του Κτήματος Άλφα. Εάν αυτή η φήμη περί εταιρείας αναψυκτικών επιβεβαιωθεί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διαφορετικά θα αποτελεί μία ακόμη κακόβουλη φήμη στην αγορά, προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος της επιτυχίας μίας επιχείρησης όπως η συγκεκριμένη που έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό προϊόν με σημαντικές εξαγωγές σε πολλές χώρες του κόσμου. Πάντως η φήμη αυτή έχει φουντώσει ακόμα περισσότερο καθώς το Κτήμα έχει προγραμματίσει επένδυση στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, με κίνηση στην περιοχή Ξινό Νερό της Φλώρινας.

Μετά τον Σκλαβενίτη και μπόνους 300 ευρώ στον Χαλκιαδάκη

Ο Σκλαβενίτης έδωσε 300 ευρώ μπόνους στο προσωπικό του ως έκτακτη ενίσχυση. Πολιτική όμως που ακολουθεί και η αλυσίδα Χαλκιαδάκης. Ο λόγος είναι ότι στον Χαλκιαδάκη έχει συμμετοχή και ο Σκλαβενίτης, επομένως η πολιτική που σχετίζεται με τις αποδοχές του προσωπικού πρέπει να είναι ενιαία. Ο Σκλαβενίτης παρά το γεγονός ότι δεν διαφημίζει τέτοιες κινήσεις, τα φόρα των εργαζομένων του βοούν τις τελευταίες ημέρες για τα συγκεκριμένα μπόνους. Όπως λέει και ένας καλός φίλος στην αγορά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και ο Σκλαβενίτης μπορεί μεν να απορρόφησε πριν λίγα χρόνια τον Μαρινόπουλο και να επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, αλλά η συμπεριφορά της διοίκησης στο προσωπικό θεωρείται υποδειγματική. Η επιχείρηση τιμά τους ανθρώπους της έμπρακτα, κάτι που της επιστρέφει σε τζίρο και κέρδη.