Σταυρόλεξο το ΠΑΣΟΚ

Καλημέρα σε όλες και όλους. Σταυρόλεξο είναι στο ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ποιους θα αξιοποιήσει, ποιους θα βάλει στον πρωινό καφέ και τι θα κάνει με Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο. Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για το site του Στέφανου Κασσελάκη και μπήκαν στο τραπέζι και εισηγήσεις για διαγραφή του.

Οι αλλαγές Ανδρουλάκη

Θα ξεκινήσω από το ΠΑΣΟΚ όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον αέρα του νικητή ετοιμάζεται για αλλαγές. Εκεί δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα και ως εκ τούτου επικεντρώνονται στην ανασύνταξη δυνάμεων. Πάμε λοιπόν στην Κ.Ο. όπου τρία πρόσωπα θα έχουν κεντρικό ρόλο: Παύλος Χρηστίδης, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος αναμένεται να αναβαθμιστούν, ενώ η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη ακούγεται πως θα αντικατασταθεί.

Η αντιπροεδρία στον Παύλο

Οι όποιες ανακοινώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετούνται αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο για το ποιος από τους δύο θα γίνει αντιπρόεδρος. Για να δούμε τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος.

Η νέα ομάδα

Πάντως, ο Ν. Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα – όπως ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο Λευτέρης Καρχιμάκης (ευχές περαστικά στον πατέρα του Μιχάλη Καχριμάκη που χθες έκανε μια ανάρτηση ότι νίκησε την επάρατη νόσο) και Όλγα Μαρκογιαννάκη που ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο. Τα τρία αυτά πρόσωπα μαζί με τον Βαγγέλη Τσόγκα, τον Θανάση Γλαβίνα και την Στεφανία Μουρελάτου, αλλά και ορισμένα στελέχη από την επαρχία θα αποτελέσουν την γραμμή κρούσης και θα είναι στο ευρύτερο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη.

Η ώρα της Άννας

Πολύ μεγάλη συζήτηση όμως υπάρχει και για την Άννα Διαμαντοπούλου και τι ακριβώς θα πάρει στο νέο οργανόγραμμα. Σας ανέφερα στις τελευταίες ημέρες πως κλειδώνει να αναλάβει υπεύθυνη προγράμματος και αυτό το επιβεβαίωσα. Δίνω στο σενάριο αυτό 90% πιθανότητες να γίνει και ακολουθεί η τοποθέτησή της για να τρέξει απρόσκοπτα στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ακούγεται βέβαια και για τη θέση του αντιπροέδρου.

Κύκλο επαφών με δημοσιογράφους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καλές σχέσεις με λίγους δημοσιογράφους. Μαθαίνω όμως ότι έχει αποφασίσει να βλέπει και κόσμο που δεν έβλεπε και έτσι θα αρχίσει συναντήσεις με δημοσιογράφος που δεν συνομιλούσε. Χρήσιμο θα του είναι.

Διαγραφή Κασσελάκη

Κεραυνός έπεσε στο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να βγάλει στη φόρα το site του και να ζητάει εγγραφές μελών. «Κόμμα μέσα στο κόμμα». «Τι γελοιότητες είναι αυτές;». Αυτές οι δυο φράσεις ήταν οι πιο ήπιες και μάλιστα άκουσα πως υπάρχει σκέψη και πάλι να πέσει πρόταση για διαγραφή του. Ήδη έχουν γίνει δυο μέχρι τώρα, αλλά τίποτα μέχρι στιγμής, τόσο για την κίνηση του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη όσο και του πρώην διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου. Θα δείξει όμως σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τι γίνεται.

Οι δρόμοι Κασσελάκη

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο έχει δυο δρόμους: σύνεδροι και δημοψήφισμα. Ο πρώτος, αρκετά πιο σύντομος, δρόμος προς τον τελικό προορισμό του γνωρίζει πως είναι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Μόνο έτσι θα έχει πιθανότητες να βγει ξανά στον αφρό. Γι’ αυτό και απευθύνει καλέσματα για εγγραφές. Μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προθυμία. Ο δεύτερος δρόμος είναι να γίνει δημοψήφισμα εσωκομματικό σε εθνικό επίπεδο, το οποίο στην αρχή της θητείας του είχε επικαλεστεί πολλές φορές. Πλέον το επαναφέρει στο τραπέζι ως μέτρο αντιστήριξης της προσπάθειά του.

Η μετάθεση του συνεδρίου…

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί και το σενάριο να μετατεθεί εκ νέου το συνέδριο. Επισήμως διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου η όποια υπόνοια. Ο Στ. Κασσελάκης πρόβλεψε πως θα αναβληθεί. Και να πω την αλήθεια, αυτό μαθαίνω και εγώ ότι παίζει.

…ή η αναβολή

Η έσχατη μάχη του Κασσελάκη για το εάν θα μπορέσει να κατέβει υποψήφιος θα δοθεί στο έκτακτο συνέδριο το τριήμερο 8 έως 10 Νοεμβρίου, ακόμη κι αν αυτό συγκληθεί (όπως έχει προγραμματιστεί άλλωστε), μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία (που έχει οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου). Θεωρεί ότι εάν έχει την πλειοψηφία του συνεδρίου με το μέρος του, θα ανατραπεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον αποκλείει. Όπως είπαμε και παραπάνω, το συνέδριο είναι πολύ πιθανόν να μην γίνει. Όσοι γνωρίζουν καλά τα ενδότερα της Κουμουνδούρου, εκτιμούν πως μπορεί να φτάσουμε στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, να αναδειχθεί νέος πρόεδρος, και να περάσει καιρός μέχρι να συγκληθεί το συνέδριο. Πότε μπορεί να συγκληθεί; «Όταν πέσουν οι τόνοι» όπως μου λέει χαρακτηριστικά πρώην υπουργός του Τσίπρα.

Έφυγε και ο Καμπάς

Και αφού είμαι στο ΣΥΡΙΖΑ να επισημάνω πως δεν είναι μόνο οι απλοί ψηφοφόροι και τα μέλη που έχουν σιχαθεί όσα γίνονται και αποχώρησαν από το κόμμα, αλλά και αξιόλογα πρόσωπα πάνε για άλλες πολιτείες. Ένα από αυτά είναι και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, επίτιμος μάλιστα, ο στρατηγός Γεώργιος Καμπάς που ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Ο ικανός αρχηγός έφυγε και δεν επιστρέφει έμαθα. Και δεν έχει και άδικο.

Ούτε ως κυβέρνηση δεν ήταν έτσι

Βρέθηκα τις προάλλες σε γνωστό μπαρ – ρεστοράν του Παγκρατίου που συχνάζουν πολιτικοί και να τα πω με έναν φίλο που έχει εταιρεία στο χώρο του External Asset Management. Εκεί που μιλούσαμε για την οικονομία και για τις εκλογές των ΗΠΑ -μου είπε ότι βλέπει να βγαίνει ο Τραμπ- είδα να περνάει από μπροστά μου ο Σωκράτης Φάμελλος μετά μετά την ταραχώδης Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετήθηκε με τον ιδιοκτήτη – κι αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι τόσο χαμογελαστό δεν τον είχα δει ουτε όταν κέρδισε τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015.

Τι έγινε στον 38ο όροφο

Και αφού αναφέρθηκα στον στρατηγό Καμπά που ξέρει τα γεωστρατηγικά πολύ καλά να σας πάω στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Εκεί στις δύο τα ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Κύπρου και Ελλάδας, έγινε η προσπάθεια για επανεκκίνηση του Κυπριακού. Όπως έμαθα έγινε ένα άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Τι έγινε; Τίποτα. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Και το αναφέρω επειδή το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου φθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φιντάν.

Στο μάτι της Τουρκίας

Με την αναφορά στον Φιντάν μου ήρθε στο μυαλό η κινητικότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και την συνδύασα, όπως μου είπε να κάνω έμπειρος διπλωμάτης, με τις επαφές που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ηγέτες χωρών του Κόλπου όπου συζήτησαν για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις επενδύσεις να είναι στο επίκεντρο. Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, σεΐχη Ahmad Al-Abdullah Al-Sabah και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις, σεΐχη Sayyid Asaad bin Tarik.

Η επανάληψη που ενόχλησε τον Μητσοτάκη

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ – Χωρών του Κόλπου χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έκανε την καθιερωμένη δήλωση του και στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από ξένα μέσα. «Τι προσδοκίες έχετε από τη σημερινή σύνοδο» ρωτήθηκε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά εκτενώς για τα περί στρατηγικών σχέσεων αλλά και την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Μετά το πέρας της απάντησης, άλλος δημοσιογράφος του απηύθυνε ακριβώς την ίδια ερώτηση και εκείνος είπε δυσφορώντας: «Μα μόλις απάντησα…».

Από ακρόαση το Νοέμβριο ο Τζιτζικώστας

Στις 4 Νοεμβριου το απόγευμα περνά από ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο ο νέος επίτροπος της Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια των μεταφορών και του τουρισμού. Ρώτησα παράγοντα των Βρυξελλών εάν πρόκειται για μια αμιγώς τυπική διαδικασία και μου απάντησε ναι μεν αλλά υπό την έννοια ότι πέρσι «κόπηκαν» κάποιοι επίτροποι και τελικά προτάθηκαν άλλοι. Βέβαια, δεν «παίζει» κάτι τέτοιο για τον Απόστολο, ωστόσο η θέση του θα έχει -όπως έμαθα- γραφειοκρατία, χωρίς να υπάρχει και τόσο μεγάλη πολιτική υπόσταση.

«Μπαλαδόρος» στις κομπίνες

Πάμε λίγο στην απάτη τύπου «καρουζέλ» μέσω της οποίας ένας πρώην πολιτικός και ένας επιχειρηματίας εμπλέκονται στην υπόθεση στην ζημιώνοντας το Δημόσιο με 35 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά το πρόσωπο του πρώην βουλευτή, ο οποίος μας έδειξε ότι είναι «μπαλαδόρος» στις κομπίνες, μου είπαν ήταν πρώην τραπεζικό στέλεχος σε συνεταιριστική τράπεζα σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος που αγαπάει το χρώμα…κόκκινο. Να το πάρει το ποτάμι;

Η έκπληξη στον Καιρίδη

Ακόμη χαμογελάει με την έκπληξη που του έκαναν ο Δημήτρης Καιρίδης, όπως μου περιγράφει άνθρωπος που ήταν παρών στο περιστατικό. Δύο καλοί φίλοι του, που διατηρούν καφετέρια στην πλατεία Σημηριώτη, ο Κύριλλος και η Σοφία, τον πήραν τηλέφωνο και του πρότειναν να περάσει από εκεί να πιούν καφέ και να τα πούνε. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκε να περάσει από το μαγαζί, κάνοντας μια σύντομη στάση. Όταν έφθασε εκεί όμως, δεν βρήκε μόνο τους δυο τους, αλλά ένα πλήθος ψηφοφόρων της περιοχής που τον περίμενε. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τα έχασε. Βρέθηκε μπροστά σε μια άτυπη συγκέντρωση ψηφοφόρων του. Αφού τον καλωσόρισαν και τον χαιρέτισαν, κάθισαν επί ώρα μαζί του και συζήτησαν για τις αγωνίες του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών. Ο τέως υπουργός τους ευχαρίστησε και τους έδωσε την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι του.

Η πλάκα με Βαρουφάκη

Είδα ότι σήμερα έχει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο Θέατρο Άλφα και θα μιλήσουν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ηρώ Διώτη και ο Δημήτρης Στρατούλης. Γιατί θυμήθηκα τον Βαρουφάκη; Έγραψε ένα ωραίο πριν λίγες μέρες ο παλαίμαχος δημοσιογράφος του Βήματος Νίκος Χασαπόπουλος στο facebook και είχε πλάκα. Αντιγράφω: «Όταν ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος πήγε να ψηφίσει για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα στην Αγγλία διότι δεν το διευκρινίζει) έπεσε πάνω στο παρακάτω γεγονός: «Πήγα να ψηφίσω και με σταμάτησε έξω από το εκλογικό κέντρο μια homeless Σκωτσέζα να ρωτήσει τι είναι η σημαία με το Ήλιο που είχαν έξω από το εκλογικό κέντρο. Της εξήγησα. Και είπε ότι δεν πάει τους πολιτικούς με τίποτα. Μόνο δύο εκτίμησε στη ζωή της. Τον Σαλμοντ που πέθανε εχτές και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Τσίπρα την ρώτησα. Όχι τον “Βαρουφάκης” απάντησε!».

Το deal της Lamda με την Trade

Ακολουθώντας την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understantding) η Trade Estates υπέγραψε προσύμφωνο για την αγορά διαιρεμένων οριζόντιων ακινήτων από την Ελληνικό Α.Ε. θυγατρική της Lamda Development για την ανάπτυξη Εμπορικού Πάρκου στον Εμπορικό Κόμβο. Επομένως η επένδυση προχωράει, ενώ όπως μαθαίνω έως το τέλος του 2024 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των αναδόχων τόσο για το εμπορικό κέντρο The Ellinikon Mall όσο και για το. Εμπορικό πάρκο της Trade Estates. Το συνολικό τίμημα συναλλαγής ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ, με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται στα 75 εκατ. ευρώ. Από τα 31 εκ. που θα εισπράξει η Lamda για την πώληση οικοπέδου, έχουν εισπραχθεί 4,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 19 εκατ. ευρώ έχουν «κλειδώσει» για το 2025. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση του έργου.

Τα έργα υποδομής στο Ελληνικό

Και αφού μιλάμε για το Ελληνικό σας παραθέτω κάποια στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του έργου που σχετίζονται με τα έργα υποδομών που υλοποιούνται: Στο ρέμα Τραχώνων στα σύνορα Αλίμου – Ελληνικού, το85% των σκυροδετήσεων έχει ολοκληρωθεί, στο ρέμα Αεροδρομίου/Ευρυάλης οι εργασίες σκυροδέτησης ξεκίνησαν. Ως προς τα υπόλοιπα έργα υποδομής οι αγωγοί ομβρίων υδάτων κατασκευάζονται καθώς οι εκσκαφές και οι σκυροδετήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στον τομέα της οδοποιίας, το 35% των σκυροδετήσεων του υπόγειου δρόμου στο The Ellinikon Mall έχει ολοκληρωθεί.

Ένα ακόμα δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στα κρατικά ταμεία

Ήδη από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εκταμιευθεί πόροι που αγγίζουν τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 50% του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκταμιεύθηκε όμως πριν από λίγες ώρες επιπλέον ποσό 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα διατεθεί για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων που θα ενισχύσουν το προφίλ της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Με την απορρόφηση αλλά κυρίως με τη σωστή διάθεση των κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να πλησιάσει τα επόμενα χρόνια τους μισθούς των υπολοίπων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πετυχαίνοντας ουσιαστικά το περίφημο στοίχημα της διπλής σύγκλισης στους μισθούς αλλά και στο πεδίο της ισορροπημένης ανάπτυξης μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.

Η «μάχη» σε Θεόνη – δήμο Μουζακίου

Ένας τοπικός «εμφύλιος», λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια μεταξύ της εταιρείας και του δήμου Μουζακίου αναφορικά με την εκμετάλλευση της τοπικής πηγής Γκούρας στην Καρδίτσα από την εταιρεία ΑΗΒ Group που παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη. Οι δύο πλευρές όπως παραδέχονται στελέχη της εταιρείας έχουν έρθει και σε δικαστική αντιπαράθεση για να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ κατά καιρούς έχουν λάβει χώρα διάφορα απρόσμενα σκηνικά στην περιοχή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί το νερό της πηγής για να εκμεταλλεύεται μεγαλύτερες ποσότητες η Θεόνη και η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νερό επαρκεί για αρκετά ακόμα χρόνια. Πάντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Θεόνη έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού και συνεχίζει να μεγαλώνει. Επομένως κάτι καλά φαίνεται ότι έκανε στο τέλος της ημέρας ο ιδιοκτήτης της και εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, Δημήτρης Τσέλιος. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι το 2024 ο τζίρος της εταιρείας θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρσι.

Ο Ρουβάς και η Καρδίτσα

Σε άλλα νέα ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έχει κάνει και αυτός κινήσεις επενδύσεων παλαιότερα στην Καρδίτσα, ιδρύοντας εταιρεία με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, είναι ο εκπρόσωπος της Θεόνης. Ο διάσημος Έλληνας τραγουδιστής έκανε εμφάνιση χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση της εταιρείας με αρκετά επίσημη επιβολή καθώς φορούσε γκρι κουστούμι σε αντίθετα με την πιο «ροκ» εικόνα που μας έχει συνηθίσει. Ο Ρουβάς συνεργάζεται με την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά σύμπτωση έχει την έδρα της και αυτή στην Καρδίτσα, εκεί δηλαδή που κάποτε ο Ρουβάς «σκάναρε» το έδαφος για επενδύσεις. Ωστόσο η εταιρεία που σύστησε τότε ο τραγουδιστής παρουσιάζει μηδενική δραστηριότητα και μηδενικό τζίρο έως αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το 2015.