Ήταν Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009, όταν ειπώθηκε για πρώτη φορά μια από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές φράσεις της μεταπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και προ των πυλών της εξουσίας, δήλωσε στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας στην Κοζάνη το περίφημο: «Λεφτά υπάρχουν!»

«Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν. Αν τα διεκδικήσεις, αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας», ήταν το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η εν λόγω φράση.

Λίγες ημέρες μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη φράση ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου στη ΔΕΘ. «(…) Θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν!», είπε.

Μισό χρόνο αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, πλέον ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα αυτή τη συγκυρία, απομόνωσαν τη φράση του Γ. Παπανδρέου και την ανέδειξαν στο ισχυρότερο όπλο τους εναντίον του. Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε πολλές φορές στα επόμενα χρόνια να εξηγήσει ότι η φράση του δεν είχε ψηφοθηρικό σκοπό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1897: Σημειώνεται η σφαγή του Λάτιμερ, μια τραγική στιγμή στην ιστορία των εργατικών αγώνων. Ο τοπικός σερίφης ανοίγει πυρ και σκοτώνει 19 μετανάστες ανθρακωρύχους, που πάλευαν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίαςστα ορυχεία Κάλβιν Παρντί στο Λάτιμερ της Πενσυλβάνιας.

1898: H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1960: Ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, Αμπέμπε Μπικίλα, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

1977: Ο Τυνήσιος φονιάς, Χαμιντά Τζαντουμπί, είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1981: Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου – Καρέα – Κατεχάκη.

1991: Οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

1995: Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κερδίζει το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

2003: Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

2009: «Λεφτά υπάρχουν» λέει σε προεκλογική ομιλία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγγέλλει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό αν κερδίσει τις εκλογές.

Γεννήσεις

1933 – Καρλ Λάγκερφελντ, γερμανός σχεδιαστής μόδας

1956 – Γιάννης Μπέζος, έλληνας ηθοποιός

1960 – Κόλιν Φερθ, άγγλος ηθοποιός

1968 – Γκάι Ρίτσι, άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός

Θάνατοι

1797 – Μαίρη Γουόλστονκραφτ, φεμινίστρια και συγγραφέας, τα γραπτά της οποίας συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος.

2003 – Νίκος Λαδένης (Nico Ladenis), ελληγνοβρετανός σεφ και εστιάτορας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Σήμερα Γιορτάζουν

Εραστός, Κλημεντίνη, Κλήμης, Μηνοδώρα, Μητροδώρα, Πουλχερία