Στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα για όλους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου και έθεσε ως ορίζοντα για την υλοποίησή τους το 2027.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ έθεσε το πλαίσιο αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του υπογραμμίζοντας ότι: «Είμαστε η πιο ανθεκτική δύναμη της μεταπολίτευσης. Έχουμε περισσότερες από 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2027, που θα γίνουν οι εκλογές, και είναι μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα».

Με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε περιδίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναλώθηκε σε αναφορές στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά επιχείρησε να δώσει προοπτική στους πολίτες περιγράφοντας το σχέδιό του που θα οδηγήσει στον μεγαλύτερο στόχο που έχει θέσει: την σύγκλιση με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά είπε ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών σημειώνοντας: «Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των οικογενειών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ έκανε λόγο, ακόμα, για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών και κινούμενος όπως πάντα με συνετή δημοσιονομική διαχείριση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές».

Ως ζητούμενο έθεσε την ένταση της ανάπτυξης και μάλιστα όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι 9 προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

Φορολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «σημειακές αλλαγές» στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν προκαλέσει αναταράξεις στην κοινωνία.

Έτσι, προχωρά στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος σε ένα κληροδότημα της εποχής των μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους, καθώς το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης θέτει ως στόχο την ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν στην περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως το ισχύον όριο είναι οι περιοχές με 500 κατοίκους αλλά τώρα η περίμετρος διευρύνεται εις τριπλούν.

Και επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας 5% σε συνδέσεις με οπτική ίνα ταχύτητας 100 Mbps.

Σημαντική θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν τα Σώματα Ασφαλείας. Έτσι, ανακοίνωσε την αύξηση της αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών κατά 20%.

Με την αύξηση της αποζημίωσης αυτής θα συμβάλει και στην αύξηση των αποδοχών των ομάδων αυτών.

Συνεχίζοντας την πολιτική που στοχεύει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Επίσης, προανήγγειλε την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% σε περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις ενώ τον Απρίλιο του 2025 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.

Και στην επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός μίλησε για αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.

Επίσης, τόνισε ότι γίνονται πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΘ 2024

Έτσι:

Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος. Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε και προς τους δημοσίους υπάλληλους αλλά και τους γιατρούς του ΕΣΥ προαναγγέλλοντας ότι από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε: Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υγεία και Παιδεία

«Περιμένουμε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε και το νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού είχε το στεγαστικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει:

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Επίσης, πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, νέο αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.

Ειδικά όσον αφορά στο Airbnb θα απαγορεύονται οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Δίνοντας επιπλέον κίνητρα για να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στην ασφάλιση των κατοικιών τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

Προειδοποίησε όσους έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας ότι αν δεν τα ασφαλίσουν από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών η κυβέρνηση θα επιβάλλει τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Θα είναι υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.