Με πολιτική εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο θα δώσει το παρών στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης, Γερμανία, καθώς μεταξύ άλλων στην πόλη αναμένεται να βρεθούν τον Σεπτέμβριο ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών, Όλιβερ Λούκσιτς κι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ. Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Θεοδωράκης, διευθυντής του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο γιορτάζει φέτος 100 χρόνια παρουσίας στα ελληνογερμανικά οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα.

Μάλιστα, ο κ. Χάμπεκ θα είναι ο επίσημος ομιλητής στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργανώνει στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το επιμελητήριο, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ως επίσημος καλεσμένος και ομιλητής θα παραβρεθεί στην εκδήλωση και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ μετά το δείπνο ο Έλληνας αξιωματούχος θα συμμετάσχει σε πάνελ με εκπροσώπους ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, με θέμα την πρόοδο, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης για τις επιχειρήσεις, καθώς και για τη διακυβέρνηση και την ελληνογερμανική συνεργασία.

Το επιχειρηματικό δείπνο αποτελεί από το 2016 μια από τις κύριες εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ, στην οποία παρευρίσκονται ετησίως περισσότερες από 350 επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, αλλά δεν είναι η μόνη: όπως υπενθυμίζει ο κ.Θεοδωράκης, συνολικά διοργανώνονται περί τις 15 εκδηλώσεις, ενώ στο γερμανικό περίπτερο, εμβαδού 6000 τετραγωνικών μέτρων (το περίπτερο 13), θα παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους περί τις 130 γερμανικές επιχειρήσεις και φορείς από όλο το φάσμα της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές τιμώμενης χώρας στην ιστορία του θεσμού της ΔΕΘ. Επιπλέον, η Γερμανία θέλει να παρουσιάσει ένα περίπτερο προδιαγραφών Παγκόσμιας Έκθεσης (EXPO), το οποίο ο κ.Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «σύγχρονο, όμορφο και αντιπροσωπευτικό της εικόνας της Γερμανίας του 21ου αιώνα».

Η γερμανική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ, στις 7-15 Σεπτεμβρίου, έρχεται στη θέση ενός «ραντεβού» που καθυστέρησε χρόνια. Το 2020, προτού η πανδημία εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, ακυρώνοντας χιλιάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο, η Γερμανία ετοιμαζόταν για μια μεγαλοπρεπή συμμετοχή στην 85η τότε ΔΕΘ (αν και με μόνο περίπου 60 εκθέτες), η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω Covid-19. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν φέτος στο γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές-logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων. Παράλληλα, οι γερμανικοί φορείς δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία όπως αυτά του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του εμπορίου κτλ.

Η εκθεσιακή συμμετοχή της τιμώμενης χώρας θα πλαισιωθεί από ευρύ πρόγραμμα θεματικών ημερών με ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συμπόσια και συναντήσεις B2B, όπου θα αναδειχθούν μεταξύ άλλων οι κλάδοι των logistics-μεταφορών, της βιομηχανίας υγείας-ιατρικής τεχνολογίας-φαρμακευτικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-περιβαλλοντικής τεχνολογίας-αειφορίας, της εκπαίδευσης- έρευνας και της ψηφιακής οικονομίας- νεοφυών επιχειρήσεων. Εκπαιδευτικές δράσεις, networking events και εταιρικές παρουσιάσεις, όπως επίσης και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, θα πλαισιώνουν τη συμμετοχή της τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ.

H γερμανική συμμετοχή συντονίζεται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, ενώ ο εκθεσιακός οργανισμός «Leipziger Messe International» είναι υπεύθυνος για την οργανωτική προετοιμασία και παρουσίαση των γερμανικών επιχειρήσεων. Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, σε μια περίοδο που η χώρα δεν αποτελεί απλά έναν από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, αλλά και μια από τις βασικές πηγές προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη.

Πλούσια αναμένεται να είναι η ατζέντα εκδηλώσεων της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, αλλά και το πολιτιστικό της πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, το Goethe-Institute και το DGJW – Γερμανοελληνικό Γραφείο Νεολαίας.