Μερίδα του ιταλικού Τύπου σχολιάζει σήμερα τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της

Το περιοδικό πολιτικής ανάλυσης «Left» αναφέρεται στη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι, δεδομένων των συνθηκών και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, «ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%, για την Ελλάδα θα ήταν αρκετό».

Παράλληλα, το περιοδικό προσθέτει ότι «είναι σαφές πως η συζήτηση που αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί κύριο θέμα για τις εξελίξεις της ελληνικής κρίσης» και ότι «το κείμενο των Τόμσεν και Όμπσφελντ δείχνει ότι το ΔΝΤ λαμβάνει αποστάσεις από τη γερμανική κυβέρνηση». Σύμφωνα με το «Left», αποδεικνύει, επίσης, με ξεκάθαρο τρόπο, «τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του μετώπου των δανειστών».

Σε «νέα σύγκρουση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρεται η εφημερίδα «Il Manifesto». Προσθέτει, δε, ότι με μια άκρως διφορούμενη τοποθέτηση, μέσω διαδικτύου, ο υπεύθυνος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, «από την μία δηλώνει ότι ο Οργανισμός του θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης», από την άλλη, όμως, «το ΔΝΤ θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται νέες φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή, νέες περικοπές».

Η «Μanifesto» διερωτάται αν οι υπεύθυνοι των διαφόρων οικονομικών οργανισμών οι οποίοι κάνουν τις προτάσεις αυτές «έχουν μιλήσει ποτέ, στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και εκείνον για τα ακίνητα». Υπενθυμίζει, τέλος, ότι η αύξηση των φόρων έχει εξαντλήσει τη χώρα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει, στις κύριες προτεραιότητές της, τη μείωση της φορολογικής πίεσης.