Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα έρευνα-μαμούθ που διενήργησε μια πρώην δικαστικός και αφορά στην υπόθεση του αποθανόντος τηλεοπτικού παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ, που αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους πιο «παραγωγικούς» δράστες σεξουαλικών παραβιάσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το BBC ευθύνεται για σοβαρές ελλείψεις στην υπόθεση του Σάβιλ.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα υψηλόβαθμα στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δεν ήταν ενήμερα του τι συνέβαινε, λόγω της επικρατούσας νοοτροπίας με βάση την οποία το προσωπικό φοβόταν να προβαίνει σε καταγγελίες, ειδικά για τους αστέρες που ήταν γνωστοί στο εσωτερικό του BBC ως «Το Ταλέντο».
Το 2012 η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Σάβιλ, μία από τις πιο γνωστές διασημότητες της Βρετανίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχε κακοποιήσει εκατοντάδες θύματα, κυρίως νεαρής ηλικίας, σε νοσοκομεία και σε κτίρια του BBC για έξι δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 84 ετών το 2011. Τα σεξουαλικά αδικήματα έλαβαν χώρα σε κτίρια του BBC και σε νοσοκομεία όπου ο Σάβιλ φημιζόταν για τις φιλανθρωπίες του.
Η έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την πρώην δικαστή του Εφετείου Τζάνετ Σμιθ, στην οποία την είχε αναθέσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές, κατέληξε πως ο Σάβιλ είχε κακοποιήσει 72 θύματα που σχετίζονταν με την εργασία του στο BBC για πάνω από 50 χρόνια. Στα εγκλήματα που διέπραξε περιλαμβάνονται οι βιασμοί ενός δεκάχρονου αγοριού και ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού.
«Τα γεγονότα αυτά θα είναι για πάντα μια πηγή βαθιάς λύπης και ντροπής», δήλωσε η Ρόνα Φέρχεντ, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ιδρύματος του BBC (BBC Trust), σε μια δήλωση με την οποία αποδέχεται όλα τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζητεί συγγνώμη από τα θύματα.
Η Φέρχεντ είπε πως παρότι τα γεγονότα συνέβησαν στο παρελθόν, εγείρουν σοβαρά θέματα για τη νοοτροπία του BBC που παραμένουν επίκαιρα. Η Φέρχεντ ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων προκειμένου να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.
Η Σμιθ ανέφερε πως, ενώ το προσωπικό είχε κάνει κάποιες αναφορές για τη συμπεριφορά του Σάβιλ, αυτές ποτέ δεν πήραν διαστάσεις λόγω της νοοτροπίας «να μην παραπονούμαστε ποτέ και για τίποτε» που επικρατούσε. Οι υπάλληλοι ήταν απρόθυμοι να πουν οτιδήποτε στη διοίκηση που θα «τάραζε τα νερά» από φόβο ότι μπορεί να είχε επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους ή να οδηγούσε ακόμη και στην απόλυσή τους.
Ακόμη περισσότερο καλλιεργούνταν στο BBC μια στάση άνευ όρων σεβασμού προς το «Ταλέντο». «Οι μαρτυρίες που άκουσα αφήνουν να εννοηθεί πως η μεταχείριση του ‘’Ταλέντου’’ γινόταν με το γάντι και πολύ σπάνια αμφισβητούνταν», είπε η Σμιθ.
Η Σμιθ ανακάλυψε πως ενώ χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη γνώριζαν τη συμπεριφορά του Σάβιλ, δεν υπάρχουν στοιχεία πως το BBC, ως εταιρία, ήταν ενήμερο.
«Αυτή η έκθεση είναι μια λυπηρή ιστορία για το BBC», καταλήγει η Σμιθ στην έκθεσή της, έκτασης 372.400 λέξεων, που χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να ολοκληρωθεί.
«Το BBC πρέπει να δείξει στο κοινό ότι έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις επικρίσεις που δέχεται τώρα και έχει κάνει, ή κάνει, τις αλλαγές που είναι απαραίτητες και κατάλληλες προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοια τρομερά γεγονότα δεν θα είναι δυνατό να ξανασυμβούν».
Ο Σάβιλ, πρώην παλαιστής με μακριά ξανθά μαλλιά, λάτρης των πούρων και με τάση για τα επιδεικτικά ρούχα και κοσμήματα, ξεκίνησε την καριέρα του ως πρωτοποριακός DJ στη δεκαετία του 1970 και έφθασε να γίνει οικοδεσπότης μερικών από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου του BBC σε ώρες μεγάλης ακροαματικότητας.
Οι αποκαλύψεις για τον Σάβιλ βύθισαν το BBC σε κρίση και προκάλεσαν κατηγορίες για συγκάλυψη.
Ο σάλος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή Τζορτζ Εντγουίσλ μόλις 54 ημέρες μετά την ανάληψη της θέσης του στην εταιρία, η οποία χρηματοδοτείται από ένα ετήσιο τέλος και απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου για τις ειδήσεις και τις δραματικές σειρές του.
Η υπόθεση είχε οδηγήσει την αστυνομία να διερευνήσει άλλους παλαιούς ισχυρισμούς που ενέπλεκαν ηλικιωμένες πρώην διασημότητες, οδηγώντας στην καταδίκη ορισμένων ηχηρών ονομάτων, περιλαμβανομένων και των προσωπικοτήτων του BBC Ρολφ Χάρις και Στιούαρτ Xολ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επίσης μαζική δημόσια έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, για τις κακοποιήσεις παιδιών σε διάρκεια ετών, εξετάζοντας ενδεχόμενες παραλείψεις ή συγκαλύψεις από πολιτικούς και ανθρώπους με εξουσία.