Το επίθετό του προδίδει την ελληνική του καταγωγή. Ο Γιάννης Ξηνταβελόνης πρωταγωνιστεί,  στην ταινία «Ο θρύλος των ιπτάμενων φρουρών» που τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση του αμερικανικού box office. Τα τελευταία χρόνια η παρουσία του αναστατώνει το Holywood, και τα θέατρα της Αυστραλίας στα οποία ξεδιπλώνει το ταλέντο του χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο. Οι μετοχές του στη βιομηχανία του θεάματος, εκτοξεύθηκαν μετά τη συμμετοχή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο βασιλιάς των λιονταριών» όπου ενσάρκωνε τον Pumbaa.

 Ο Γιάννης Ξηνταβελόνης συνεργάστηκε με πολλές εταιρίες παραγωγής στην Τασμανία, όπως επίσης και με αμερικάνικες. Πολλοί τον αποκαλούν «νέο Γαλιφιανάκη» και θεωρείται το next best thing στην κωμωδία.

Εκτός από τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης δούλεψε και στην τηλεόραση στα σόου «Something Hot Before Bed»,«Τoday», «Sunrice» κ.α

Αξέχαστες έμειναν και οι συμμετοχές του στις ταινίες «Sound of one hand clapping», «Teamwork», «Back from the dead», ενώ ανάμεσα στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται το ραδιόφωνο, το κουκλοθέατρο και το μιουσικαλ. Μάλιστα ο χαρακτήρας του Mr Braithwaite στο μιουζικαλ «Billy Eliot» γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία.