Η δυσπιστία αποτελεί ρωγμή στα θεμέλια μιας σχέσης θέτοντας σε κίνδυνο την ουσία της σύνδεσης του ζευγαριού. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και ο αντίκτυπος μεγάλος και βαθύς.
Η δυσπιστία «τρυπώνει» σταδιακά στη σχέση σπέρνοντας τους σπόρους της αμφισβήτησης και της παρεξήγησης, ενώ συχνά πυροδοτείται από λιγότερο σημαντικά περιστατικά, όπως μια αναπάντητη κλήση ή ένα φαινομενικά ακίνδυνο μικρό ψέμα.
Ο ψυχολόγος Μαρκ Τράβες, επικεφαλής της Awake Therapy και υπεύθυνος του ιστοτόπου ψυχικής υγείας και ευεξίας Therapytips.org, σε άρθρο του στο Forbes παρουσιάζει τρία βήματα για να αποτραπεί αυτή η τοξική και καταστροφική συνθήκη σε μια σχέση.
1. Καλλιεργήστε τη ριζική διαφάνεια
Η ριζική διαφάνεια δεν αφορά απλώς την εκατέρωθεν συζήτηση λεπτομερειών σε επιφανειακό επίπεδο, αλλά την αποκάλυψη τον εσώτερων της καρδιάς και του μυαλού μας. Αυτό απαιτεί θάρρος και προθυμία να έρθουμε αντιμέτωποι με άβολες αλήθειες, είναι όμως ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της σχέσης και την αποκατάσταση των πιθανών ρωγμών. Σε μια ριζικά διαφανή σχέση δεν υπάρχουν μυστικά ή κρυφές ατζέντες – μόνο αφιλτράριστη ειλικρίνεια.
Για να καλλιεργήσετε τη ριζική διαφάνεια, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο όπου ενισχύεται η ανοιχτή επικοινωνία και προωθείται η αυθεντικότητα. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι επέδειξαν αυθεντική συμπεριφορά πέτυχαν αυξημένη ικανοποίηση από τη σχέση τους και προσωπική ευημερία.
Εξίσου σημαντικό είναι να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε και να κατανοήσετε ουσιαστικά την οπτική γωνία του συντρόφου σας, ακόμη – και ιδιαίτερα τότε- και όταν διαφέρει από τη δική σας. Εξασκήστε την ενσυναίσθηση βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Αυτό μπορεί να εμβαθύνει τους δεσμούς μιας σχέσης.
2. Ασκήστε την αμοιβαία λογοδοσία
Σε μια υγιή σχέση, η εμπιστοσύνη είναι αμφίδρομη. Απαιτεί και από τα δύο μέρη να καλλιεργούν και να προστατεύουν ενεργά την εμπιστοσύνη που τους δεσμεύει. Εδώ είναι όπου η αμοιβαία ευθύνη παίζει κρίσιμο ρόλο.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology αποκαλύπτει ότι υψηλότερα επίπεδα λογοδοσίας στις σχέσεις οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Τα άτομα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα δημιουργούν ισχυρότερες σχέσεις, παρουσιάζοντας υπεύθυνες, αλλά και θετικές συμπεριφορές, όπως η ευγνωμοσύνη και η συγχώρεση. Βιώνουν με καλύτερο τρόπο τις σχέσεις, προωθώντας μια συνολική ευημερία. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα λογοδοσίας συνδέονται με αρνητικά συμπτώματα όπως διαταραχές προσωπικότητας, άγχος και κατάθλιψη.
Η καθιέρωση αμοιβαίας ευθύνης ξεκινά με τον καθορισμό σαφών ορίων και συμφωνιών. Κάντε μια ανοιχτή συζήτηση με τον σύντροφό σας σχετικά με την εμπιστοσύνη και ορίστε μαζί αποδεκτές συμπεριφορές, προσπαθώντας να τηρήσετε τα όρια που έχετε θέσει από κοινού.
Να θυμάστε πως η λογοδοσία δεν έχει να κάνει με την αστυνόμευση του ενός από τον άλλον. Έχει να κάνει με την υποστήριξη της ανάπτυξης της σχέσης. Προσεγγίστε τα λάθη με συμπόνια και χρησιμοποιήστε τα ως ευκαιρίες για βελτίωση. Προσπαθήστε μαζί να είστε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού σας και εμβαθύνετε την εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον.
3. Αγκαλιάστε την ευαλωτότητα
Η αποδοχή της ευαλωτότητας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικειότητας, επιτρέποντας τη δημιουργία βαθιών συνδέσεων μεταξύ των ατόμων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κοινή γνώση τρωτών σημείων μέσω της εξομολόγησης ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς και προάγει την κατανόηση. Επιπλέον, οι σύντροφοι που επιδεικνύουν ευαλωτότητα προσφέροντας ειλικρινή συγγνώμη τείνουν να εισπράττουν υψηλότερα επίπεδα συγχώρεσης.
Ωστόσο, η αποκάλυψη της ευαλωτότητας μπορεί να είναι τρομακτική καθώς περιλαμβάνει την έκθεση του αληθινού μας εαυτού και την πιθανή απόρριψη. Για να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο, είναι σημαντικό να ενστερνιστείτε ασκήσεις ευαλωτότητας που ενθαρρύνουν τη συναισθηματική ανάληψη κινδύνων.
Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα χωρίς κρίση. Στη συνέχεια, εισάγετε σταδιακά ασκήσεις που σας προκαλούν να μοιραστείτε βαθύτερες πτυχές του εαυτού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συζήτηση για φόβους της παιδικής ηλικίας, ανασφάλειες ή ανεκπλήρωτους πόθους.
Καθώς συμμετέχετε σε αυτές τις ασκήσεις, δώστε προσοχή στο πώς βαθαίνουν τη συναισθηματική σας σύνδεση και ενισχύουν τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας. Παρατηρήστε πώς η ευαλωτότητα γεννά ευαλωτότητα: Καθώς ανοίγεστε και μοιράζεστε περισσότερο τον εαυτό σας, ο σύντροφός σας θα εμπνέεται να κάνει το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, η ευαλωτότητα γίνεται καταλύτης για την εμπιστοσύνη, καλλιεργώντας μια βαθιά αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης που ξεπερνά τις λέξεις.
Αναγνωρίζοντας τα στάδια της δυσπιστίας και τον ρόλο που διαδραματίζουν στις σχέσεις μας, μπορούμε να αρχίσουμε να διαλύουμε τα εμπόδια που μας χωρίζουν από τους συντρόφους μας και να χαράξουμε μια νέα θετική πορεία προς την ενίσχυση των δεσμών μας.
Δεν είναι εύκολο και προφανώς δεν συμβαίνει εν μία νυκτί, αλλά με υπομονή, κατανόηση και προθυμία να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας κατά μέτωπο, μπορούμε να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει γκρεμιστεί και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί από πριν.