Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή κινεζική ιατρική πρακτική που έχει διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο ως μια εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές παθήσεις.

Παρά την αμφισημία σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό δράσης του, αναγνωρίζεται ευρέως για τα οφέλη του στην ανακούφιση του πόνου και την προαγωγή της γενικής ευεξίας.

Ο βελονισμός και η θεωρία του

Ο βελονισμός έχει τις ρίζες του τουλάχιστον στο 100 π.Χ. και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα με κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Κατά τη διαδικασία εισάγονται σε διάφορα, αλλά συγκεκριμένα σημεία του σώματος πολύ λεπτές βελόνες.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βελόνες τοποθετούνται σε κομβικά σημεία κατά μήκος των ενεργειακών μονοπατιών του σώματος, για να εξισορροπήσουν τη ροή της ζωτικής ενέργειας, γνωστής και ως Chi.

Η θεωρία υποστηρίζει ότι η διαταραχή στη ροή αυτής της ενέργειας προκαλεί διάφορες ασθένειες και άρα η αποκατάσταση της ισορροπίας της μέσω του βελονισμού μπορεί να βελτιώσει την υγεία.

Πώς λειτουργεί;

Η δυτική ιατρική προσέγγιση στο βελονισμό διαφέρει. Πολλοί δυτικοί επαγγελματίες υγείας θεωρούν τα σημεία βελονισμού ως περιοχές που μπορούν να διεγείρουν τα νεύρα, τους μύες και τον συνδετικό ιστό, ενισχύοντας τη φυσική αναλγησία του σώματος και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εισαγωγή βελόνων μπορεί επίσης να επηρεάσει την επεξεργασία του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, παρέχοντας ανακούφιση.

Οφέλη 

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά έχει συνδεθεί και με άλλα θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση του άγχους, η βελτίωση της γονιμότητας ακόμη και η διαχείριση βάρους και η ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Παρόλο που ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο επαγγελματία, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτοί μπορεί να είναι:

  • αιμορραγία και μελανιές στο σημείο εισαγωγής της βελόνας,
  • λοιμώξεις από μη αποστειρωμένες βελόνες, αν και αυτός ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται όταν χρησιμοποιούνται βελόνες μιας χρήσης,
  • εσωτερικά τραύματα, καθώς, σπανίως, μια βελόνα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά.