Τραγικό αλλά παράλληλα και αρκετά σπάνιο γεγονός, το οποίο μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να προληφθεί, αποτελεί ο αιφνίδιος θάνατος ενός αθλητή στον αγωνιστικό χώρο από ένα καρδιολογικό πρόβλημα.
«Καταγράφονται περίπου 1-3 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου ανά 100.000 αθλουμένων / έτος άθλησης. Στους αθλούμενους άνω των 35 ετών το ποσοστό επιπλοκών κατά την άσκηση είναι 4-5 φορές υψηλότερο συγκριτικά με νεότερους στην ηλικία αθλητές. Η πιο συχνή αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην πρόσκληση αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση είναι ορισμένες καρδιοπάθειες (π.χ. ισχαιμική νόσος του μυοκαρδίου, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθειες κ.ά.)» αναφέρει στο μιλώντας η διευθύντρια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής ΑΠΘ/καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ευαγγελία Κουϊδή.
Με αφορμή διάλεξη της με θέμα: «Πρόληψη από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά την άθληση» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ιατρική της άθλησης στον 21ο αιώνα», οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 1-3 Απριλίου η Ευαγγελία Κουϊδή υπογραμμίζει: «Για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου είναι απαραίτητος ο προαγωνιστικός έλεγχος υγείας από τον οποίο μπορεί να διαγνωσθεί μια καρδιολογική πάθηση που αποτελεί αντένδειξη για τη συμμετοχή του αθλητή σε υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό αθλητισμό».
«Να γίνεται έλεγχος κατά τακτά χρονικά διαστήματα»
Η Ευαγγελία Κουϊδή υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. «Ορισμένες από τις ιατρικές εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, ενώ άλλες, πιο εξειδικευμένες, θα πρέπει να καθορίζονται από το γιατρό εξατομικευμένα για κάθε αθλούμενο. Ο ορθός εξοπλισμός των αγωνιστικών χώρων με έξυπνους αυτόματους απινιδωτές κρίνεται επιτακτική» εξηγεί.
Επίσης, όπως σημειώνει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής ΑΠΘ/καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ «είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γυμναστών, προπονητών και αθλητών σε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης».
«Τα οφέλη της άσκησης είναι αδιαμφισβήτητα και ότι η συστηματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Η άσκηση όμως αποτελεί και μια φυσική επιβάρυνση για τον οργανισμό. Αρκετές μάλιστα φορές η επιβάρυνση αυτή είναι αρκετά έντονη.
Απαιτούνται, λοιπόν, να ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα, ώστε η άσκηση να μην προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές τόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο, όσο και σε άτομα με προβλήματα υγείας. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως το καρδιαγγειακό (π.χ. αρρυθμίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπερτασική κρίση κ.ά.), το νευρικό (π.χ. συγκοπική προσβολή), το αναπνευστικό (π.χ. κρίση βρογχόσπασμου), το μυοσκελετικό (π.χ. κακώσεις), κ.λ.π. Η πιο τραγική βέβαια από τις περιπτώσεις αυτές, που ευτυχώς είναι αρκετά σπάνια, είναι ο αιφνίδιος θάνατος» προσθέτει η κ. Κουϊδή.
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, με θέμα: «Άθληση στην εποχή του κορονοϊού:οφέλη και κίνδυνοι» θα κάνει ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ , Αστέριος Δεληγιάννης.
Ένα από τα επίκαιρα θέματα του συνεδρίου είναι οι επιπτώσεις του ντόπινγκ στον αθλητισμό που θα καλυφθεί από τον αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Νικόλαο Κουτλιάνο. Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης ανακοινώσεις σχετικά με τις κακώσεις του μυοσκελετικού που αποτελούν τα πιο συχνά προβλήματα στους αθλητές. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στρογγυλές τράπεζες για την παθολογία των αθλουμένων, τα σύγχρονα θέματα της αθλητιατρικής, τη θεραπευτική άσκηση στη χρόνια νεφρική νόσο, την αθλητιατρική στο ποδόσφαιρο, την αθλητιατρική στον Μαραθώνιο,την άσκηση στην τρίτη ηλικία κ.α.