Πέρασαν δύο χρόνια. Δύο χρόνια πανδημίας. Δύο χρόνια με «σύντροφό» μας τον κορονοϊό. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Η ασθενής μηδέν ήταν σαφώς η αρχή ώστε στη ζωή μας να μπει για τα καλά ο φονικός ιός. Να περάσουμε δύο περιόδους lockdown, να αλλάξουμε συνήθειες, να απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλον και να μάθουμε να ζούμε με περιορισμούς, μάσκες και έναν συνεχή φόβο.
Συνάνθρωποί μας πάλεψαν με τον κορονοϊό. Άλλοι νίκησαν και άλλοι ηττήθηκαν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή μετά από τη δύσκολη «μάχη».
Ένας από τους μεγάλους νικητές ήταν ο Ευθύμιος Καρκαντζός. Όταν ο κορονοϊός του «χτύπησε» την πόρτα ήταν 75 ετών και εν ενεργεία γιατρός. Ήταν ένας από τους 10 πρώτους ασθενείς στην Ελλάδα και αυτός που παρέμεινε στο νοσοκομείο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς νοσηλεύτηκε για μισό χρόνο.
Ο 77χρονος πια Ευθύμιος Καρκαντζός διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020.
Λίγες ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και παρέμεινε έξι ολόκληρους μήνες, πέντε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ακόμη έναν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Στο σπίτι του κατάφερε να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο του 2020 όπως τονίζει, στηριζόμενος σε περιπατητήρα πι αλλά με καθημερινές φυσιοθεραπείες μπόρεσε να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και να επιστρέψει σιγά σιγά σε όλες τις δραστηριότητες που είχε πριν νοσήσει.
«Ήμουν πέντε μήνες στην Εντατική, τους δυόμιση διασωληνωμένος»
«Είμαι από τα πρώτα 10 άτομα της χώρας μας που νοσηλευτήκαν με κορονοϊό. Παρέμεινα έξι μήνες στο νοσοκομείο.
Πέντε ήμουν στην Εντατική, δυόμιση από αυτούς διασωληνωμένος και τους υπόλοιπους με τραχειοστομία την οποία οι γιατροί κράτησαν και τον έναν μήνα που παρέμεινα στη συνέχεια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Εξιτήριο πήρα τον Σεπτέμβριο του 2020» εξηγεί ο Ευθύμιος Καρκαντζός μιλώντας στο Newsbeast.
Όπως σημειώνει ο 77χρονος πλέον συνταξιούχος γαστρεντερολόγος όταν νόσησε ήταν εν ενεργεία γιατρός και πιστεύει ότι κόλλησε στο ιατρείο το οποίο διατηρούσε.
«Τα πρώτα συμπτώματα ήταν ήπια. Ανέβασα δέκατα, είχα βήχα αλλά άρχισε να παρουσιάζεται πτώση στον κορεσμό του οξυγόνου» αναφέρει και εξηγεί πως έκανε αμέσως τεστ το οποίο βγήκε θετικό.
«Θετική αλλά ασυμπτωματική ήταν επίσης η σύζυγός μου και έτσι παραμείναμε στο σπίτι. Μετά όμως από δύο με τρεις ημέρες η κατάστασή μου χειροτέρευσε. Καλέσαμε το ασθενοφόρο μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο ”Ευαγγελισμός” όπου μετά από τρεις ημέρες παραμονής διασωληνώθηκα» λέει ο Ευθύμιος Καρκαντζός.
«Δεν θυμάμαι τίποτα»
Περιγράφοντας τις αναμνήσεις του από τη νοσηλεία του ο 77χρονος γιατρός επισημαίνει ότι θυμάται σχεδόν μόνο τη στιγμή που πήγε στο νοσοκομείο.
«Από τότε που διαδωληνώθηκα δεν θυμάμαι τίποτα. Από όταν ξύπνησα από τη διασωλήνωση και έγινε η τραχειοστομία αρχίζω να έχω αναμνήσεις» υπογραμμίζει.
«Τους πρώτους τέσσερις μήνες δεν κουνούσα ούτε το δάκτυλό μου»
«Στο νοσοκομείο τους τέσσερις πρώτους μήνες παραμονής δεν κούναγα ούτε το δάχτυλο μου. Μετά με την υποστήριξη γιατρών και φυσιοθεραπευτών μπόρεσα να βγω από το νοσοκομείο με πι» λέει στο Newsbeast o Ευθύμιος Καρκαντζός ο οποίος είναι ένας από τους 10 πρώτες ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν στη χώρα μας.
«Από τέλος Σεπτεμβρίου που επέστρεψα στο σπίτι συνέχισα τη φυσιοθεραπεία κάθε μέρα μέχρι και τον Μάιο. Σήμερα περπατάω κανονικά, οδηγώ απλά υπολείπομαι στην αντοχή. Δεν νομίζω και δεν ξέρω εάν στην Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση με τη δική μου δηλαδή άλλος ασθενής που να έχει νοσηλευτεί για τόσους μήνες στην Εντατική» αναφέρει.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο φονικός αυτός ιός παρά μόνο με το εμβόλιο»
«Μετά την περιπέτεια μου έκανα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σήμερα είμαι πλήρως εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις. Έτσι αυτό που θέλω να πω σε όλους και σε όσους κυρίως δεν πιστεύουν στην πανδημία και το φωνάζω από την αρχή ως γιατρός είναι ”εμβολιαστείτε”.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο φονικός αυτός ιός παρά μόνο με το εμβόλιο» υπογραμμίζει.
«Έχασα 20 κιλά και χρειάστηκε να κάνω αιμοκαθάρσεις»
«Όσο καιρό ήμουν στο νοσοκομείο έχασα 20 κιλά τα οποία ξαναπήρα. Μέσα στην Εντατική έκανα νεφρική ανεπάρκεια λόγω του κορονοϊού και χρειάστηκε να υποβληθώ σε αιμοκαθάρσεις. Ο κορονοϊός δεν είναι ένας απλός ιός προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια» τονίζει.
«Οι γιατροί στον Ευαγγελισμό ήταν εξαιρετικοί. Ήμουν στο τμήμα της κυρίας Κοτανίδου που με βοήθησε πολύ όπως όλοι τους. Είναι αξιοθαύμαστοι, δίνουν μεγάλο αγώνα για όλους τους ασθενείς και ημέρα με την ημέρα γίνονται ακόμη καλύτεροι» επισημαίνει ο Ευθύμιος Καρκαντζός.
«Επειδή είμαι γιατρός οι γνώσεις μου και ο τρόπος που αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με βοήθησαν πολύ στο να μην καταπέσω ψυχολογικά. Ο κορονοϊός πειράζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί κατάθλιψη.
Αυτό που αξιολογείται περισσότερο στον ιό εκτός από το ότι χτυπάει πολλά ζωτικά όργανα είναι η μοναξιά. Δεν μπορούν οι οικείοι να πάνε κοντά στον άνθρωπό τους και να τον υποστηρίξουν. Ακόμη και οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο με στολές και μάσκες. Ο κορονοϊός είναι η ασθένεια της μοναξιάς» αναφέρει κλείνοντας.