«Όσο γίνεται μετάδοση, θα υπάρχουν συνεχώς μεταλλάξεις και θα βγαίνουν νέα στελέχη του κορονοϊού. Δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά θα είναι πιο αδύναμα» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Δεν είναι γραμμική εξασθένηση του ιού, δηλαδή κάθε στέλεχος ντε και καλά να είναι πιο ελαφρύ» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ωστόσο ανέφερε ότι «η πιθανότητα να γίνεται πιο νοσογόνο και θανατηφόρο είναι πιο μικρή».
Σχετικά με την τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, είπε πως, επειδή παίρνουν φάρμακα που δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να έχουν καλή ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουν αντισώματα, είναι σωστό να λάβουν κι άλλη δόση.
Για τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν. «Αν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα κάνουμε οι υπόλοιποι συνεχώς ενισχυτικές δόσεις. Η λύση είναι να βγει ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον ιό έως τώρα και η ενισχυτική να είναι μόνο για ό,τι καινούριο προκύψει» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Όσον αφορά στην πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα πιεστεί και θα ξαναζήσουμε τα ίδια ενώ αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει επιτυχία μόνο 40%. Αυτό γιατί, οι περίπου 200.000 από τους 500.000 ανεμβολίαστους έκαναν την πρώτη δόση μόλις τρεις μέρες πριν από την εφαρμογή του μέτρου.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που ισχύει στον Καναδά. «Στο Κεμπέκ θα πληρώνουν τεράστιο φόρο οι ανεμβολίαστοι, επειδή επιβαρύνουν δυσανάλογα το σύστημα, γιατί στερούν από κάποιον άλλο ασθενή να χειρουργηθεί» είπε ο καθηγητής.