Οι σωματικές αλλαγές που ακολουθούν τον χρόνο, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες που διαβαίνουν το κατώφλι των 40 ετών, είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν την οργανική απαντητικότητά τους στα σεξουαλικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα το σεξ όσο μεγαλώνουμε να μην είναι το ίδιο σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά γίνεται χειρότερο ή καλύτερο, απλά σημαίνει ότι αλλάζει.
Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ζωή στο ζευγάρι υπάρχει και μετά τα 40, τα 50, τα 60 ακόμα και τα 70 χρόνια και μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμα και περισσότερο ικανοποιητική σε σχέση με νεότερες ηλικίες. Η σεξουαλική ζωή στην ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από αμοιβαιότητα, αισθησιασμό, τρυφερότητα και ποικιλομορφία. Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι ένας άντρας και μία γυναίκα μετά τα 40 έχουν διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και σεξουαλικά προβλήματα από ότι στην ηλικία των 20 και των 30.
H χρονική περίοδος μετά την ηλικία των 40 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για τον άνδρα, ο οποίος κάνει τον απολογισμό του «τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα;». Έτσι ανάλογα με την πορεία του, διαμορφώνεται η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχει για τον εαυτό του και αισθάνεται ότι ανταποκρίθηκε ή όχι στις απαιτήσεις και τους στόχους που είχε βάλει νεότερος.
Αξίζει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η σεξουαλική ζωή συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο σημαντική για το ζευγάρι σε όλες τις ηλικίες και είναι ωφέλιμο να προσαρμόζεται στις αλλαγές που εμφανίζονται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα με την πάροδο του χρόνου.
Ο άνδρας μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, υπέρταση, κ.α., οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική του απαντητικότητα και λειτουργία. Για παράδειγμα ένας άνδρας με διαβήτη έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή στύσης μετά από 10 χρόνια της πάθησης. Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ο άνδρας μετά τα 40 χρειάζεται να κάνει συστηματικά προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, ώστε να προλάβει τις παρενέργειες μιας πιθανής πάθησης στη σεξουαλική του λειτουργία.
Εκτός όμως από το παθολογικό, οργανικό κομμάτι, υπάρχουν αλλαγές και στη φυσιολογία του, έτσι ο άνδρας μετά τα 40 δεν διεγείρεται με την ευκολία ή με την ταχύτητα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, ένας άνδρας στα 20 χρόνια του είναι φυσικό να αποκτούσε πολύ πιο γρήγορα στύση συγκριτικά με τα 45 του χρόνια. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Αρκετές φορές, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να αποκτά πιο ενεργό ρόλο και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διέγερση του συντρόφου της. Αυτό έχει επίσης ως θετική συνέπεια τον εμπλουτισμό και την ποικιλομορφία στη σεξουαλική ζωή και απόλαυση του ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές, το πέρασμα της ηλικίας των 40 ετών συνοδεύεται σε πολλούς άνδρες και από ελαφρά μείωση της σκληρότητας της στύσης τους, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη διείσδυση ή στην απόλαυση.
Το χαρακτηριστικό της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας όμως που υπόκειται την μεγαλύτερη αλλαγή με την πάροδο της ηλικίας είναι η σταδιακή παράταση του χρονικού μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές. Το χρονικό αυτό διάστημα αποκαλείται «ανερέθιστη περίοδος» και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Έτσι ενώ ένας άνδρας στα 23 μπορούσε μετά από 10λεπτά να έχει ξανά διέγερση ικανή για σεξουαλική επαφή, ο ίδιος άνδρας στα 45 του χρόνια μπορεί να χρειάζεται 1-4 ώρες, με το κατάλληλο βέβαιο ερέθισμα.
Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και μια που για τα περισσότερα ζευγάρια αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνο της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο, αφού ο άνδρας σε γενικές γραμμές αποκτάει καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισής του με το πέρασμα των ετών.
Εκτός όμως από το τις βιολογικές αυτές αλλαγές, ο άνδρας μετά τα 40 συχνά έχει και πιο «εύθραυστη» ψυχολογία. Αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος στις αλλαγές του χρόνου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, αλλά πολύ περισσότερο στον σεξουαλικό τομέα.
Έχοντας αντιληφθεί και παρατηρήσει τις βιολογικές αλλαγές στη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται περισσότερο άγχος για τις σεξουαλικές του επιδόσεις και συχνά ζητάει την επιβεβαίωση της συντρόφου του, της οποίας ο ρόλος και η συμπεριφορά σε τέτοιες καταστάσεις είναι καταλυτικός. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πάρει την επιβεβαίωση αυτή από άλλες μικρότερες γυναίκες, φλερτάροντας ή κάνοντας σεξ μαζί τους, τονώνοντας προσωρινά την αυτοπεποίθησή του και «ξανασυναρμολογώντας την θρυμματισμένη αυτοεικόνα του».
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr