Κατά την παιδική ηλικία παρουσιάζεται η μέγιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του σώματος και όλου του μυοσκελετικού συστήματος.
Αναμφίβολα λοιπόν, η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξή τους. Αν και ο χρόνος των παιδιών είναι μειωμένος, λόγω μαθημάτων σχολείου και φροντιστηρίων, με αποτέλεσμα η κούραση να είναι αυξημένη, η άσκηση, κάθε είδους, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά σπαταλούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μεταφραστεί ως πλήξη ή κούραση ή ακόμη και αντίδραση. Κι όμως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Διότι με την έναρξη της φυσικής δραστηριότητας, ξεκινάει και το αίσθημα ευεξίας στον οργανισμό.
Σε κάποιες άλλες εποχές, τα παιδιά έβγαιναν στη γειτονιά και έπαιζαν με τους συνομήλικους τους, μέχρι να ανάψει η λάμπα και να μαζευτούν σπίτι… Κάτι το οποίο είναι πλέον ανέφικτο να γίνει στα παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις, διότι παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι.
Άρα πρέπει να ξεκινήσουν απλές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, που δεν απαιτούν χρήμα και ιδιαίτερο χρόνο. Πώς; Πρώτα από όλα, με το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας. Είναι τόσο απλές δραστηριότητες και παράλληλα ωφέλιμες για τον οργανισμό.
Αν η μετακίνηση από και προς το σχολείο και το φροντιστήριο γίνεται με τα πόδια και ταυτόχρονα αποφεύγεται και η χρήση του ανελκυστήρα, τα παιδιά θα έχουν καταφέρει να αυξήσουν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Ας αναλύσουμε λοιπόν τώρα τα είδη της άσκησης που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά, καθώς και τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό.
1. Αερόβια άσκηση: Είναι η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης με μεγάλη διάρκεια. Με την αερόβια άσκηση, αυξάνεται η πρόσληψη οξυγόνου και οι χτύποι της καρδιάς. Άρα, αυξάνεται η αντοχή. Δραστηριότητες που ανήκουν στην αερόβια άσκηση είναι:
Το έντονο περπάτημα
Το τζόκινγκ
Το ανέβασμα σκάλας
Το ποδήλατο
Το σκοινάκι
Ο χορός
Η κωπηλασία
Το κολύμπι
Το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το τένις
Το πατινάζ
2. Ασκήσεις ευλυγισίας: Με τις ασκήσεις ευλυγισίας, τα παιδιά ωφελούνται, καθώς έχουν καλή φυσική κατάσταση των αρθρώσεων, προστατεύονται από τραυματισμούς και έχουν καλή στάση σώματος. Εδώ ανήκουν οι διατάσεις, η ρυθμική γυμναστική και οι πολεμικές τέχνες.
3. Αθλήματα δύναμης: Πρόκειται για αθλήματα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτά ανήκουν το τένις, καθώς και η ενόργανη γυμναστική, στην οποία περιλαμβάνεται το μονόζυγο, ο ίππος, ο δοκός ισορροπίας, οι ασύμμετροι ζυγοί.
4. Πολεμικές τέχνες: Υπάρχουν διάφορα είδη (τζούντο, καράτε κ.ά.) τα οποία έχουν πολλαπλές ιδιότητες στο σώμα και στο νου, καθώς δυναμώνουν τους μύες, βοηθάνε στην ευλυγισία και την ισορροπία τους σώματος, αυξάνουν την δύναμη και την αντοχή έναντι στον πόνο και την κούραση, βοηθάνε στην αυτοάμυνα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση με επακόλουθο καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές επιδόσεις, και τέλος βοηθάνε σε θέματα πειθαρχίας και ευγένειας.
5. Άθλημα δεξιοτεχνίας: Το πινγκ-πονγκ ανήκει σε αυτό το είδος άθλησης, το οποίο χαρακτηρίζεται από εκρηκτικότητα και ταχύτητα.
6. Ασκήσεις τόνωσης μυών: Εδώ ανήκουν τα push-ups, οι κοιλιακοί, οι έλξεις.
Μια χαρακτηριστική εικόνα της φυσικής δραστηριότητας ενός παιδιού είναι η παρακάτω:
Όπως παρατηρείται, στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται απλές φυσικές δραστηριότητες, που μπορούν να εντάξουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως το περπάτημα. Ακολουθούν με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα και άνω, αερόβιες ασκήσεις και ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το ποδήλατο. Στη τρίτη βαθμίδα ακολουθούν τα αθλήματα ευλυγισίας. Και στην κορυφή αυτό που πρέπει να αποφεύγεται, δηλαδή το καθισιό!
Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση στα παιδιά προάγουν τη σωματική και ψυχική του υγεία. Βοηθούν στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και συμβάλλουν στην μείωση εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προφυλάσσουν από αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς τα παιδιά με τη δραστηριότητά τους εμφανίζουν πνεύμα ομαδικότητας και αυτοπειθαρχίας.
Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, πρέπει να συμπεριλάβουμε τη γνώμη του Π στο τι του αρέσει να κάνει. Γιατί, κάθε άνθρωπος, όποιας ηλικίας και να είναι, έχει τις προτιμήσεις του. Και ως γνωστόν, σε κάθε τι που μας αρέσει αρκετά, είμαστε και αποδοτικότεροι. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά…
Πηγή: mednutrition.gr