Η μεταφορά μίας βαριάς τσάντας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη στάση του σώματος όσο και στην κίνηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις δύο γυναίκες «λυγίζει» κάτω από το βάρος της τσάντας που κουβαλάει καθώς περιέχει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από τα προσωπικά της αντικείμενα μέχρι… τόνους χαρτιών.
Τώρα, μια νέα έρευνα της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας αποκαλύπτει πως ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σχεδόν έξι στους δέκα άντρες.
«Οι ανδρικές τσάντες συχνά περιέχουν μέχρι και το laptop, με συνέπεια να φτάνουν να ζυγίζουν κατά μέσον όρο 6,2 κιλά». Έτσι αρκετά συχνά οι άντρες υποφέρουν από έντονους πόνους στον αυχένα και στην ράχη.
Το πρόβλημα «χτυπάει» κυρίως στον αυχένα. Όταν έχουμε στον ώμο ή κρατάμε στο χέρι μια βαριά τσάντα, ο αυχένας εκ φύσεως κάνει κλίση προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να διατηρήσει το σώμα την ισορροπία του.
Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται και στον ώμο και στη ράχη. Ο ώμος που κουβαλάει το βάρος δεινοπαθεί, καθώς προσπαθεί να ωθηθεί προς τα πάνω και πίσω για να αντισταθμίσει την δύναμη που τον τραβάει προς τα κάτω. Αν η κατάσταση συνεχιστεί στο διηνεκές, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνη αρθρίτιδα στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Κανονικά, όταν περπατάμε, τα χέρια μας πρέπει να κινούνται ελεύθερα, για να διατηρούμε την ισορροπία μας. Όμως συνήθως το χέρι που κουβαλάει την τσάντα, μένει πρακτικά στατικό κατά την
βάδιση, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνει ακίνητο το βάρος
και να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος.
Τέλος με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής πίεση της μιας πλευράς του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα των κάτω άκρων δημιουργώντας προβλήματα στα χέρια και στα πόδια.
Τι πρέπει να κάνουμε; Πρώτα από όλα να αδειάσουμε την τσάντα μας κι αν αυτό δεν γίνεται να μοιράσουμε το βάρος σε δύο χέρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είτε θα χρησιμοποιείτε καθημερινά σακίδιο ράχης, είτε θα παίρνετε μαζί δύο τσάντες.
Προσπαθήστε επίσης να έχει η τσάντα του ώμου όσο το δυνατόν πιο φαρδύ και μακρύ λουρί: η τσάντα πρέπει να φτάνει έως το ύψος της λεκάνης, όπου βρίσκεται το κέντρο βάρους του σώματος. Καλό θα ήταν να μην κουβαλάτε την τσάντα πάντα από την ίδια πλευρά.
Τέλος, φροντίστε, να μην περπατάτε με τις ώρες κουβαλώντας την τεράστια τσάντα σας και εφοδιαστείτε με ένα μικρότερο τσαντάκι, ώστε όταν «πετάγεστε» για δουλειές να παίρνετε μαζί μόνο πορτοφόλι, κλειδιά και κινητό.