Οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και όσες εκτίθενται στον καπνό άλλων ως παθητικές καπνίστριες, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σωματικά και κάνουν καθιστική ζωή, έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πολύποδες στο έντερο, έναν πιθανό πρόδρομο καρκίνου. Αυτά είναι τα συμπεράσματα δύο νέων μακρόχρονων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών, σε μεγάλο δείγμα ανθρώπων, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι γυναίκες που καπνίζουν μετά την εμμηνόπαυση και ιδίως όσες ήσαν καπνίστριες για αρκετά χρόνια πριν, έχουν αυξημένο κίνδυνο μέχρι 16% για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε σχέση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ. Για τις πρώην καπνίστριες ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 9% και συνεχιζόταν μέχρι και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν για όσες γυναίκες είχαν καπνίσει για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για αυτές που, αν και δεν κάπνιζαν οι ίδιες, εκτίθεντο συστηματικά στον καπνό τρίτων γύρω τους ήδη από παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Για παράδειγμα, στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα για πάνω από δέκα χρόνια ως παιδιά, για περισσότερα από 20 χρόνια ως ενήλικοι στο σπίτι τους και για πάνω από δέκα χρόνια στην εργασία τους, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32%.
Ο αυξημένος κίνδυνος δεν φαίνεται να ισχύει για όσες γυναίκες ήσαν σε μέτριο μόνο βαθμό παθητικές καπνίστριες. Επειδή πάντως το ζήτημα της σχέσης παθητικού καπνίσματος παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Η δεύτερη έρευνα συμπέρανε ότι όσοι άνθρωποι έχουν ενεργητικό στιλ ζωής και ασκούνται συχνά σωματικά, προστατεύονται από τον καρκίνο του εντέρου, καθώς έχουν έως τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγάλους πολύποδες στο έντερό τους, οι οποίοι είναι δυνατό να μεταλλαχθούν σε όγκο. Αναλυτικότερα, όσοι ασκούνται τακτικά, έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενικά πολύποδες και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγάλους πολύποδες.
Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να είναι έντονη και να υπερβαίνει τη μισή ώρα την μέρα, ενώ καλό θα είναι να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και με έλεγχο του βάρους. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει ένα τουλάχιστον πολύποδα στο έντερό του μέχρι την ηλικία των 50 ετών και περίπου ένας στους δύο μέχρι τα 70. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς όμως εξελίσσονται σε καρκίνο.