Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι λάτρεις της μπίρας ίσως δεν βρίσκονται στην καλύτερη φυσική κατάσταση, συγκριτικά με τους λάτρεις του κρασιού ή άλλων αποσταγμάτων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μόνο μπίρα ακολουθούν τη χειρότερη διατροφή, ασκούνται λιγότερο και καπνίζουν περισσότερο από αυτούς που επιλέγουν κρασί, άλλα ποτά ή έναν συνδυασμό αυτών.

Όπως αναφέρει η nypost, οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.900 Αμερικανών που καταναλώνουν αλκοόλ. Από αυτούς, το 38,9% κατανάλωνε μόνο μπίρα, το 21,8% μόνο κρασί, το 18,2% μόνο άλλα αποστάγματα και το 21% έναν συνδυασμό ποτών. Καμία από τις ομάδες δεν κατάφερε να πετύχει την επαρκή διατροφική βαθμολογία των 80 μονάδων στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ένα αμερικανικό εργαλείο μέτρησης ποιότητας διατροφής.

Οι λάτρεις του κρασιού συγκέντρωσαν 55 βαθμούς, οι… πότες άλλων αποσταγμάτων και οι συνδυαστικοί πότες περίπου 53 βαθμούς, ενώ οι καταναλωτές μόνο μπίρας είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με 49. Οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, νεότερα σε ηλικία άτομα, καπνιστές και χαμηλού εισοδήματος, ενώ έχουν την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και τη χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα.

Κρασί - Μπίρα

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάντελιν Νοβάκ, εξήγησε ότι η μπίρα ενδέχεται να προτιμάται σε περιοχές όπου η διατροφή είναι χαμηλή σε ίνες και υψηλή σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα κρέατα. Αντίθετα, το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο, συχνά συνοδεύεται από ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά.

Η δρ Νοβάκ ανέφερε επίσης ότι η διατροφή ενδέχεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις σε αλκοόλ, καθώς τα τηγανητά ή αλμυρά τρόφιμα μπορεί προκαλούν κατανάλωση μπίρας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί την κύρια αιτία κίρρωσης στις ΗΠΑ, ενώ η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αυξάνεται ραγδαία, με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής να είναι καίριες για την πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των παθήσεων.

Από την πλευρά της, η διατροφολόγος Στέφανι Σιφτ από το Νοσοκομείο Huntington του Northwell Health υποστηρίζει ότι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι θα πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς την κατανάλωση αλκοόλ.

«Παρόλο που κάποτε το αλκοόλ θεωρούνταν υγιεινό, σταδιακά φαίνεται ότι αυτό αλλάζει, ακόμα και το κόκκινο κρασί δεν έχει πλέον τη φήμη του ως υγιεινό», ανέφερε η Σιφτ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Το κοινό θα κάνει καλό στον εαυτό του αν καταναλώνει όσο λιγότερο αλκοόλ γίνεται και να ακολουθεί μια υγιεινή, κυρίως φυτική διατροφή».

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν μια παλαιότερη μελέτη του 2006 από τη Δανία, η οποία είχε δείξει ότι οι λάτρεις του κρασιού τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά από τους λάτρεις της μπίρας. Οι λάτρεις του κρασιού αγοράζουν συχνότερα ελιές, φρούτα, λαχανικά, πουλερικά, ελαιόλαδο, τυρί χαμηλών λιπαρών, γάλα και άπαχο κρέας, ενώ οι λάτρεις της μπίρας προτιμούν έτοιμα γεύματα, ζάχαρη, αλλαντικά, πατατάκια, χοιρινό, βούτυρο, λουκάνικα, αρνί και αναψυκτικά.