Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική περίθαλψη σε μετανάστες ανά τον κόσμο και, όπως λένε, διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην περίθαλψη και τους προσφέρουν ψυχοκοινωνική φροντίδα σε περίπτωση φυσικά που ανήκουν στην κατηγορία που έχουν επηρεαστεί από τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη χώρα υποδοχής.

Μάλιστα, ασκούν πιέσεις στις Αρχές προκειμένου να τους εξασφαλίσουν την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης και εκτός αυτού να συμβάλλουν στη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσής τους, όπως τις χαρακτηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα «ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές περιορισμού για το μεταναστευτικό». Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν υπό συζήτηση ιατρικοί και ανθρωπιστικοί προβληματισμοί κ.ά.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Αμνηστία, άλλες οργανώσεις για μετανάστες και πρόσφυγες σε δώδεκα χώρες της Μεσογείου και της δυτικής Ευρώπης (Ουκρανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Γαλλία) καθώς και μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από προγράμματα στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία.

Βασικός στόχος της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση στην κατανόηση και η περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος, στη βάση της ανταλλαγής εμπειρίας και πληροφορίας, όπως επίσης η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της δράσης στο πεδίο και της άσκησης πίεσης στους ιθύνοντες για την κάλυψη των σοβαρών ιατρικών και ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπειες για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις πλέον επιτακτικές ιατρικές, ανθρωπιστικές και άλλες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στις περιοχές παρέμβασης, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και σε χώρες γύρω από αυτή.