Ξαφνικός θάνατος ή προδιαγεγραμμένη εξέλιξη; Όπως φαίνεται οι τίτλοι τέλους που γράφτηκαν τη Δευτέρα 25 Μαΐου για το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν μπορεί να ήρθαν απρόσμενα για τους εργαζόμενους, ωστόσο το ιστορικό των τελευταίων ετών καταγράφει ότι η υπερχρεωμένη επιχείρηση, αργά ή γρήγορα θα έκλεινε οριστικά.
Παρά το γεγονός ότι εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου και λοιπών εκλεκτών προσκεκλημένων της εποχής, 88 χρόνια αργότερα, το τέλος γράφτηκε σιωπηρά με μία ρητή ανακοίνωση προς εργαζόμενους και πελάτες να αποχωρήσουν έως τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν πώς όλα έγιναν ξαφνικά, ενώ και οι πελάτες ενημερώθηκαν με τη σειρά τους ότι το ξενοδοχείο στις 12.00 θα διέκοπτε οριστικά τη λειτουργία του και πώς θα έπρεπε να αναζητήσουν κάποιο άλλο ξενοδοχείο για να μείνουν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους εργαζόμενους, στους οποίους δόθηκε διορία να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις.
Τα οικονομικά προβλήματα
Το ξενοδοχείο αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα χρεών κατά το παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ιδιοκτήτης του, ομογενής από το Σίδνεϊ, Χαράλαμπος Βάρδης, είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 259.916,8 ευρώ.
Η ιστορία
Η ανέγερση του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1924, για να ολοκληρωθεί το 1927 οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους της εποχής βρισκόταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ αποτέλεσε το καταφύγιο επιφανών προσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού στερεώματος. Στο ιστορικό του καταγράφεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 1990 για την εκλογή γραμματέα του Κόμματος. Τότε, οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σημίτης και Μελίνα Μερκούρη ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στηρίζοντας οι ίδιοι την εκλογή του Παρασκευά Αυγερινού.
Το Μαξίμου των Βορείων Προαστείων
Από πολλούς χαρακτηρίστηκε το Μαξίμου των Βορείων Προαστίων, καθώς εκτός από επιχειρηματικές συνεστιάσεις, φιλοξενούσε αρκετές πολιτικές συναντήσεις στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο της πολιτικής ζωής.
Η ιστορία του κατέγραψε μεταξύ άλλων τη συνάντηση του διαδόχου του Ανδρέα, Γιώργου Παπανδρέου, όταν το 2010 όντας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον τότε αρμόδιο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, όχι στο Μαξίμου ή στη Βουλή, αλλά στο εστιατόριο του Πεντελικού, “La terrasse”. Στο ίδιο πλαίσιο ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε τότε με υπουργούς αλλά και αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησής του με αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό χρέος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η πρόβλεψη του Σκιόπα για 15 ακόμα χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα.
Το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της επιχειρηματικής οικογένειας Βάρδη το 1984 καθώς όπως αναφερόταν μέχρι πρότινος στην ιστοσελίδα του, ο ίδιος «αναλάμβανε με σεβασμό και μεράκι να τιμήσει την ιστορία του ξενοδοχείου».
Κήπος 3.500 τετραγωνικών μέτρων
Το Πεντελικόν αποτελείται από τέσσερα νεοκλασικά κτίρια και κήπο 3.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανακαινίσθηκε το 1984, εξελισσόμενο σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, διατηρώντας στο ακέραιο το χαρακτήρα του κλασικού μεγαλοπρεπούς κτιρίου που το είχε κάνει διάσημο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός όμως από το γνωστό σε όλους ξενοδοχείο, μία ακόμα έκταση 32 στρεμμάτων με την ονομασία Κτήμα Πεντελικόν, ανήκε στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε. για την τέλεση εκδηλώσεων, γάμων και συνεδρίων.
Η αρχή του τέλους ξεκίνησε το 2009 όταν ήρθαν και οι πρώτες περικοπές μισθών, ενώ η επιχείρηση εμφάνιζε μεγάλο αριθμό ανεξόφλητων χρεών και επιταγών, χάνοντας σταδιακά σημαντικό μέρος της πελατείας του. Τον Ιούλιο, έχοντας ήδη υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα του άρθρου 99, ο ιδιοκτήτης του Χαράλαμπος Βάρδης είχε κατέθεσε αίτηση εξόδου από τις διατάξεις του άρθρου 99, καθώς οι υποχρεώσεις που είχε απέναντι στην τράπεζα για υποθηκεύσεις και προσημειώσεις εκτελούνταν κανονικά.
«Μας ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι πρέπει να αποχωρήσουμε έως τις 12.00»
Μιλώντας με μία από τις εργαζόμενες του Πεντελικού, τη Σάσα Δημητριάδη, ανέφερε στο news.gr: «Δεν ξέραμε τίποτα έως και σήμερα το πρωί, όταν μας ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ξενοδοχείο έως τις 12.00. Αυτή τη στιγμή 120 εργαζόμενοι τόσο στο ξενοδοχείο όσο και στο κτήμα Πεντελικόν, βρισκόμαστε στον αέρα, ενώ σε αρκετούς από εμάς οφείλονται μισθοί έως και 7 μηνών. Περιμένουμε τα χαρτιά της απόλυσης, αλλά και να μάθουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια με δεδομένο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς».
Το μεσημέρι μάλιστα η ιστοσελίδα του ξενοδοχείο κατέβηκε οριστικά για να δώσει τη θέση της στην ανακοίνωση που αναφέρει ότι:
Κηφισιά, Δευτέρα 25η Μαΐου 2015
«Η εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΑΡΔΗ Α.Ε. και το «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN» μετά από μια πολυετή και επιτυχημένη πορεία συνεχούς και συνεπούς προσήλωσης στην υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση, θα ήθελε καταρχάς να σας ευχαριστήσει για την προτίμησή σας αλλά και για την εμπιστοσύνη σας.
Με αυτό σαν γνώμονα, η Διοίκηση της εταιρίας θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιριακών εγκαταστάσεων. Από τα μέσα Μαΐου ο νέος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι ο κος Δουζόγλου. Η Διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον νέο ιδιοκτήτη ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στην νέα, και με μοναδικό στόχο την συνεχή, αδιάλειπτη και συνεπέστατη λειτουργία του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN να διακόψει οριστικά την λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στις 12μ.μ., όπως και έγινε.
Το σύνολο των πελατών που διέμεναν στο Ξενοδοχείο ενημερώθηκε σχετικά και ήδη έχει αποχωρήσει.
Η Διοίκηση της εταιρίας εργάζεται ήδη με σκοπό την άμεση και πλήρη μεταφορά των λειτουργιών της εκτός των εγκαταστάσεων της Κηφισιάς».
Πηγή: news.gr