Με την χώρα να στροβιλίζεται στη δίνη του 4ου κύματος και με τα επιδημιολογικά στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά, φαίνεται αναπόφευκτη η λήψη και άλλων μέτρων αποκλειστικά και μόνο για τους ανεμβολίαστους. Οι όποιες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα και οι ανακοινώσεις αναμένονται από τα μέσα έως το τέλος της.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την δεξαμενή των εισηγήσεων που έχουν γίνει εδώ και καιρό από την επιτροπή των ειδικών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν μέτρα που θα έχουν μοναδικό στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων και την διασπορά του κορονοϊού.

Τα «σίγουρα» μέτρα

Από τα επικρατέστερα και «αναίμακτα» μέτρα, θεωρείται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο. Ένα μέτρο  γνώριμο και δοκιμασμένο. Μέσω αυτού μειώνεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Επίσης εξετάζεται σοβαρά, η επαναφορά της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και της διπλής μάσκας στα μέσα μεταφοράς σε συνδυασμό όμως με εντατικούς ελέγχους και μεγαλύτερη πυκνότητα των δρομολογίων.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΜΜ

Στο τραπέζι και η επαναφορά της τηλεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, μέτρο που και αυτό θα περιορίσει τις μετακινήσεις.

Τα μέτρα που θεωρούνται ύστατη λύση

Τα δυο rapid test την εβδομάδα ήδη θεωρούνται κοστοβόρα και έχουν λειτουργήσει πολλούς στο να προχωρήσουν στο «τσίμπημα». Αυτό, που εξετάζεται αλλά θεωρείται ακόμα ακραίο, είναι τα δυο rapid test την εβδομάδα να γίνουν τρία για τους ανεμβολίαστους.

Άλλο ένα μέτρο που συζητείται είναι ο περιορισμός στην πληρότητα που εφαρμόζεται από χθες στα σούπερ μάρκετ να επεκταθεί και σε εστιατόρια και μπαρ αλλά και συνδυαστικά με αυστηρούς κανόνες αποστάσεων. Επίσης, να απαγορευτούν και πάλι οι όρθιοι και ίσως και η μουσική.

Κατάστημα εστίασης με αφίσες για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Επίσης, ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η είσοδος των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ να γίνεται μόνο με rapid test.

Τέλος, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ταξιδεύουν» και στην δική μας με μικρή η μεγάλη καθυστέρηση. Ένα από αυτά είναι να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση στους άνω των 65 ετών, όπως έγινε ήδη στην Γαλλία.

Πώς ράγισε το τείχος των ανεμβολίαστων

Όπως έχουν δείξει πολλές δημοσκοπήσεις όσον αφορά τους πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, χωρίζονται χονδρικά σε δυο κατηγορίες: σ’ εκείνους που φοβούνται για τους δικούς τους λόγους και σ’ εκείνους που έχουν ονομαστεί αρνητές και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πειστούν ποτέ όπως έχουν δείξει πλείστα όσα περιστατικά.

Η πρώτη κατηγορία φάνηκε να «μικραίνει» αριθμητικά το τελευταίο διάστημα αφού αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης, όχι όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες αλλά σημαντικά. Ένας παράγοντας που ώθησε πολλούς να εμβολιαστούν θεωρείται το κόστος από τα δυο rapid test την εβδομάδα. Δεύτερος λόγος είναι ο αποκλεισμός και αφορά κυρίως τους νέους που είναι και η ομάδα του πληθυσμού που βγαίνει πιο συχνά.

Η απαίτηση για rapid test ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ώθησε πολλούς νέους από 18 έως 24 να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό προκειμένου να «ξαναβρούν» την ελευθερία κινήσεών τους και χωρίς μεγάλο κόστος.