Τη σπουδαιότητα της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της γεωθερμίας στη γεωργία αλλά και την υγεία, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης από το Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε αγροτικές επενδύσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπό δημιουργία γεωθερμικό πάρκο του Ερατεινού στο Δήμο Νέστου Καβάλας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις σύγχρονων θερμοκηπιακών μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών στην περιοχή του Νέου Εράσμιου του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης όπου γίνεται χρήση της γεωθερμίας.
Η επένδυση υλοποιείται σε δύο εκτάσεις των 225 στρεμμάτων η κάθε μία, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου-Μαγγάνων. Η επένδυση υλοποιείται από δυο ιδιωτικές εταιρείες, τον όμιλο Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ και τον όμιλο Έλαστρον ΑΕΒΕ Χαλυβουργικά Προϊόντα, μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ και Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ, οι οποίες αναπτύσσουν θερμοκήπια 43 στρεμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 € με προοπτική επέκτασης στα 200 στρέμματα.
Οι παραπάνω επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και μάλιστα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό σχεδόν 60%, ενώ στόχος των επενδυτών είναι η πρώτη φύτευση των κηπευτικών να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2014 με προοπτική συγκομιδής τον Απρίλιο.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι «δημιουργούμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή. Δημιουργούμε ένα από τα πιο μεγάλα πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, κυρίως γεωθερμίας, αλλά και ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στα σύνορα με τη Βαλκανική ενδοχώρα, δίπλα στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, παράγουμε χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμων κηπευτικών για τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης».
«Το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία είναι ακριβό», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και συμπλήρωσε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών».