«Απόλλων» και «Αττικόν», οι δύο εμβληματικοί ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι και ως προς την χρήση τους («κινηματογράφου – θεάτρου») με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ως γνωστόν οι κινηματογράφοι υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά μετά από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα δεν έχουν λειτουργήσει καθώς η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε ένα κουβάρι με πολλούς εμπλεκόμενους και διάφορες πτυχές.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται, ενισχύεται η προσπάθεια του δήμου ώστε η Σταδίου από τη Χρήστου Λαδά και έως την Ομόνοια να ζωντανέψει και πάλι, επιστρέφοντας η πολιτιστική και η εμπορική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ταυτότητα των χώρων».
Αναλυτικά η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής
«Στο διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά στην Αθήνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με το από 4.4.1984 Π.∆. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984, χαρακτηρίζεται διατηρητέα η χρήση «κινηματογράφου – θεάτρου» στο τμήμα που καταλάμβανε η ανωτέρω χρήση.
Η ανακαίνιση, οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες επισκευών και ο εκσυγχρονισμός των χώρων της διατηρητέας χρήσης θα ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιοποίησης – αποκατάστασης του συνόλου του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος, τηρουμένων των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (φορέων και υπηρεσιών).
Εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις του από 4.4.1984 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984)».
Πώς σχολιάζει ο Δήμος Αθηναίων την απόφαση
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας χαιρετίζει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κριθεί διατηρητέα η χρήση των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων», σημειώνοντας ότι συμβάλλει σημαντικά στο ζωντάνεμα της Σταδίου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα του Δήμου Αθηναίων τα προηγούμενα χρόνια.
«Αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για τον δήμο Αθηναίων και τις επίμονες προσπάθειες μας να ξαναλειτουργήσουν οι δύο κινηματογράφοι που έδιναν ζωή στην οδό Σταδίου» τόνισε ο κ. Μπρούλιας, σημειώνοντας ότι «με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται, ενισχύεται η προσπάθεια του δήμου ώστε η Σταδίου από τη Χρήστου Λαδά και έως την Ομόνοια να ζωντανέψει και πάλι, επιστρέφοντας η πολιτιστική και η εμπορική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ταυτότητα των χώρων».
Το κτίριο των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» υπέστη ζημιές από πυρκαγιά μετά από επεισόδια τον Φεβρουάριο του 2012. Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να υπερκεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των κινηματογράφων και να εξευρεθεί χρηματοδότηση, κάτι που τελικά έγινε. Ωστόσο η άκαμπτη στάση των εμπλεκομένων δεν επέτρεψε την τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων να προσφύγει στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του εμβληματικού κτιρίου ως κινηματογράφων. Το αίτημα είχε πλαισιώσει με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.
Η ιστορία του κτηρίου
Αν γυρίζουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε ότι το αρχικό οίκημα δημιουργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 1870-1881 με βάση τα σχέδια του αυστριακού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλλερ, όπως και αρκετά ακόμη νεώτερα ιστορικά κτίρια της Αθήνας.
Το κτίριο δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη, Σταμάτη Δεκόζη Βούρου, ο οποίος το είχε παραγγείλει.
Αρχικά στεγάζονταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή, αργότερα το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη.
Στο ίδιο κτίριο στεγάστηκε αργότερα -το 1914- το νεοσύστατο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ από το 1914 έως και το 1920, άλλαξε η αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου και οικοδομήθηκε σε τμήμα του, το Αττικόν, βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη.
Αρκετά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η αίθουσα Απόλλων στο υπόγειο, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς Α.Ε.» και τα καταστήματα Ε. Ζολώτα, Γερ. Βασιλόπουλου και «Studio Costa Boda» (1982). Κατά διαστήματα το κτίριο υπέστη ποικίλες επεμβάσεις και φθορές, ενώ το 1960 οι αδελφοί Γρηγοριάδου και ο Άγγελος Αγαλιώτης ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την Πολεοδομία Αθηνών, για να πραγματοποιήσουν μερικές. Το 1982 πραγματοποιήθηκε γενική συντήρηση και αναπαλαίωση του κτιρίου, βασισμένη στη μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.