Ακατάλληλες συνθήκες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης, καθώς ελλείψει πετρελαίου θέρμανσης οι ακροαματικές διαδικασίες διεξάγονται σε… συνθήκες ψύχους.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της αποχής των μελών του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ χθες το πρωί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Θεοδόσης, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Κωνσταντίνο Χονδρόσμο, στον οποίο και έθεσαν το θέμα της θέρμανσης του κτιρίου, καθώς επίσης και κάποια άλλα ζητήματα.
Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια
Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, διότι το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Αμαλιάδα και στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και άλλα Πρωτοδικεία της χώρας που… έχουν ξεπαγιάσει.
Αν και είχε αποσταλεί έγκαιρα έγγραφο από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας για την εξασφάλιση σχετικής πίστωσης, η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα αυτήν τη στιγμή για θέρμανση. Γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικηγόρων, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να ζεσταθούν κατά τις ακροαματικές διαδικασίες.
Σκέφτονται μέχρι και την αποχή
Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ο κ. Θεοδόσης, ο οποίος ανέφερε: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την ομαλή λειτουργία του Πρωτοδικείου, λόγω της έλλειψης πετρελαίου. Οι συνθήκες διεξαγωγής της επ’ ακροατηρίου διαδικασίας είναι πραγματικά τριτοκοσμικές, αφού δικαστές, δικηγόροι, υπάλληλοι και διάδικοι αντιμετωπίζουν συνθήκες ψύχους, χωρίς να διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Οκτωβρίου απεστάλη σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη του σχετικού κονδυλίου. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα “εκ των ενόντων”, για την προσωρινή αντιμετώπισή του. Είναι απαραίτητο, για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, οι συνθήκες διεξαγωγής της απονομής δικαιοσύνης να είναι μέσα σε ένα πλαίσιο υποφερτό και ανθρώπινο. Ουδείς μπορεί να λειτουργήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ωραία είναι τα πλεονάσματα που εξαγγέλλονται, αλλά θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται τα στοιχειώδη».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος εξετάζει τρόπους αντίδρασης και όπως λέει ο κ. Θεοδόσης, στο πλάνο είναι ακόμη και η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους: «Οι δικηγόροι, σαν μέτρο αντιμετώπισης του θέματος, εξετάζουμε ακόμη και το μέτρο της αποχής από τα ακροατήρια. Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας θα συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, γιατί οι πληροφορίες μας είναι ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα Δικαστήρια της χώρας. Πρόσφατο είναι το περιστατικό της διακοπής της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών».