«Όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτά, αλλά θα καταπολεμηθούν αποφασιστικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με «περιστατικά, όπως ο ξυλοδαρμός εργαζομένου στη διανομή φαγητού από πρώην εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη». Επίσης, τονίζει ότι η εστίαση είναι κλάδος αιχμής για τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι οποίοι «θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά».
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνει ότι, με θεσμικές παρεμβάσεις του και με την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δίνει καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή ήρθε σε σύγκρουση με τη λογική και τα μέτρα της περιόδου 2010-2014, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησαν δικαιώματα και γιγάντωσαν τις πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι «για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων θέσπισε, μεταξύ άλλων, μέτρα ενάντια στην απλήρωτη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, κανόνες για τις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών και για την καταβολή των μισθών».
«Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, εκτός από πρόστιμο, μπορεί να επιβληθεί ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων. Ο εντοπισμός ανασφάλιστου εργαζομένου συνεπάγεται αυτόματα τρίμηνη αναδρομική ασφάλισή του και ο εργοδότης έχει έκπτωση στο πρόστιμο, μόνο αν προσλάβει τον εργαζόμενο», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, υπενθυμίζει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.