Προτάσεις για συμπληρωματικές δράσεις στις εξαγγελίες που αφορούν στην αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας γνωστοποίησε με επιστολή στον Πρωθυπουργό το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που χρόνια τώρα βιώνει τα ποικίλα και ιδιόρρυθμα προβλήματα, έχει μελετήσει τρόπους αντιμετώπισής τους ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, στοχεύοντας στην επιβαλλόμενη αστική και εμπορική αναβάθμιση.
Συνεπώς, συμπληρωματικά των εξαγγελιών θεωρούμε αναγκαίο να ληφθούν υπόψη και τα εξής σημεία:
• Χρήσεις γης – Εμπορική χωροταξία, λαμβάνοντας υπόψη την εμπορική προϊστορία και τις υπάρχουσες υποδομές.
• Για τη διαφύλαξη της εμπορικής μορφής του κέντρου της Αθήνας, διαχωρισμός των επαγγελματικών χρήσεων, σε αμιγώς εμπορικών και υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Εφαρμογή και στην Αθήνα των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και εγκατάστασης νέων πολυχώρων και υπηρεσιών που σήμερα εξαιρούνται (Ν. 3377/2005, άρθρο 10).
• Χαρακτηρισμός του εμπορικού κέντρου της Αθήνας ως επιχειρηματικού και εμπορικού πάρκου με σκοπό τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα των αγορών, αλλά συγχρόνως δημιουργία υποδομών ανάπτυξης των εμπορικών επιχειρήσεων.
• Κίνητρα για τη διατήρηση, την επαναφορά και την ανάπτυξη θεματικών αγορών στο εσωτερικό κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών καταστημάτων.
• Στο πλαίσιο της διατήρησης της παραδοσιακής μορφής της εμπορικής δραστηριότητας θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα συνένωσης κτιρίων για την συνεγκατάσταση επιχειρήσεων διαφορετικού τομέα δραστηριότητας.
• Ανάπλαση των υποβαθμισμένων περιοχών με θεσμοθέτηση ενός πλαισίου φορολογικών και άλλων κινήτρων για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας νέων επιχειρηματιών (π.χ. νεαρές ηλικίες, ΑΜΕΑ, καλλιτέχνες, βιοτεχνίες χειροτεχνίας κλπ.) και συγχρόνως επιστροφή της κατοικίας με κίνητρα για την ανάπλαση οικοδομών και επιδότηση ενοικίου οικονομικά αδύναμων ομάδων, οι οποίες θα επιλέξουν ως μόνιμη κατοικία τους, τους εν λόγω χώρους (κατά τα πρότυπα περιοχών του Παρισιού).
• Στενός καθορισμός τουριστικών ζωνών και περιοχών.
• Κυκλική οδική σύνδεση Αρχαιολογικών Χώρων – Μνημείων και Εμπορικού Κέντρου (MINIBUS με αφετηρία και τερματισμός τα παρκινγκ των πούλμαν).
• Τρόποι προβολής και ενημέρωσης για παραδοσιακές Αγορές Λαϊκής Τέχνης της Πρωτεύουσας.
• Εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό (οδηγών ταξί, οδηγών Ι.Χ., υπάλληλων τουριστικών και μη καταστημάτων, οδηγών τουριστικών λεωφορείων, δημιουργία πιάτσας ταξί με αυστηρή τήρηση προτεραιότητας επιβίβασης).
• Καμία απομάκρυνση Δημόσιας Υπηρεσίας χωρίς αντικατάσταση της από άλλη π.χ. Υπουργείο Παιδείας, ΙΚΑ – Εφετείο κτλ.
• Διάσωση διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε εγκατάλειψη και ενίσχυση των κινήτρων για την ανακαίνισή τους.
Θεωρούμε αναγκαίο πριν από τον σχεδιασμό για ανάπλαση δρόμων και περιοχών να υπάρχει στενή και άμεση συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων με Συλλόγους Εμπορικούς, Πολιτιστικούς, Κατοίκων κλπ προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος (πχ. Οδός Μητροπόλεως και περιοχή Ομονοίας) που οδήγησαν σε υποβάθμιση οδών και περιοχών».