Μια νέα δίκη του Επαναστατικού Αγώνα αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Μαΐου και ο Νίκος Μαζιώτης τοποθετείται με κείμενό για την υπόθεση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «καμία ληστεία τράπεζας στο διάστημα 2012-2015 ή η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου, υποθέσεις που θα εκδικαστούν σε αυτή την δίκη, δεν έχουν καμία σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα, ούτε τα πρόσωπα που είναι συγκατηγορούμενοί μου είναι μέλη της οργάνωσης».
Στο κείμενό του, ο Νίκος Μαζιώτης, αναφέρει ότι «η δίκη αυτή στην οποία ο Επαναστατικός Αγώνας παρουσιάζεται ως οργάνωση – “ομπρέλα” για σειρά ληστειών σε τράπεζες ανά την επικράτεια, είναι η αποκρυστάλλωση μιας προσπάθειας του κράτους που είχε ξεκινήσει από το 2012 όταν η συντρόφισσα Ρούπα κι εγώ περάσαμε στην “παρανομία” για να συνεχίσουμε την δράση μας, να ανάγει τον Επαναστατικό Αγώνα ως το κέντρο κάθε ένοπλης δραστηριότητας:
Ένοπλες επιθέσεις παρουσιάζονταν ως ενέργειες του Ε.Α. παρ’ όλο που αναλαμβάνονταν από άλλες οργανώσεις, ληστείες τραπεζών που γίνονταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποδίδονται συλλήβδην επίσης σε εμάς ενώ τα πρόσωπά μας και τα ονόματά μας προβάλλονταν στα ΜΜΕ πάντα όποτε γινόταν αναφορά για κάποια από αυτές τις ενέργειες.
Δεδομένης και της επικήρυξής μας με 1 εκατομμύριο ευρώ τον καθένα, ήταν φανερό ότι το κράτος μας είχε θέσει στο επίκεντρο ενός μεγάλου κατασταλτικού σχεδιασμού επιστρατεύοντας επικοινωνιακά, αστυνομικά και δικονομικά όπλα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις προτεραιότητές του στο ζήτημα της καταστολής εναντίον του ένοπλου και ευρύτερα, εναντίον του αγώνα συνολικότερα.
Το “πλέξιμο” αυτού του σχεδίου να αναδειχθεί ο Επαναστατικός Αγώνας και εμείς ως πρόσωπα, στο επίκεντρο των περισσότερων ένοπλων δράσεων στην περίοδο που είμαστε στην “παρανομία”, άλλοτε ως άμεσα συμμετέχοντες παρουσιάζοντας εμένα να “συμμετέχω” σε διάφορες ληστείες τραπεζών, άλλοτε ως τους ανθρώπους που “κινούν τα νήματα” πίσω από άλλες οργανώσεις, τις οποίες ανήγαγαν σε “θυγατρικές” του Ε.Α. που δρούσε με άλλα ονόματα, πήρε σχήμα μετά την σύλληψή μου το 2014 και κατέληξε να εντάξει στην δράση της οργάνωσης ληστείες τραπεζών που δεν είχαν σχέση – άμεση ούτε έμμεση – με αυτήν και φυσικά με εμένα».
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται πως «η δίκη αυτή που θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου, είναι αποτέλεσμα του προαναφερόμενου ευρύτερου κατασταλτικού σχεδίου, που επί της ουσίας ευελπιστεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του Επαναστατικού Αγώνα από ένοπλη επαναστατική οργάνωση, σε οργάνωση που κατά το επίμαχο διάστημα, έκανε ως επί το πλείστον ληστείες τραπεζών».
Σε άλλο σημείο του κειμένου, το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα γράφει ότι «η απόπειρα διάβρωσης της πολιτικής ταυτότητας του Επαναστατικού Αγώνα έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι τα τελευταία χρόνια, το διάστημα 2012 – 2015 ήταν κυρίως μια οργάνωση για ληστείες τραπεζών αποτυπώνεται στο ότι εμφανίζεται μια δυσαναλογία αμιγώς πολιτικών ενεργειών όπως είναι η επίθεση της οργάνωσης στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο γραφείο του ΔΝΤ το 2014 και 5 ληστειών τραπεζών που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτής της δίκης γίνονται για οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης ενώ στην β΄ δίκη εναντίον της έχουν εκδικαστεί άλλες τρείς, συνολικά οχτώ γι’ αυτή την περίοδο. Μόνο που δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτή την υπόθεση.
Ο Επαναστατικός Αγώνας είναι η πρώτη ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα που τα μέλη του έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στην οργάνωση που ανήκουν και υπερασπίστηκαν την δράση της όταν συνελήφθησαν για πρώτη φορά το 2010. Επίσης είμαστε η μοναδική επαναστατική οργάνωση που τα μέλη της έχουν αναλάβει τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά την ευθύνη για απαλλοτριώσεις τραπεζών τις οποίες τις εντάσσουμε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ένοπλης επαναστατικής δράσης. Συγκεκριμένα: Το 2014 όταν συνελήφθηκα μετά την συμπλοκή στο Μοναστηράκι ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη για την συμμετοχή μου στις απαλλοτριώσεις της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα το 2013 και στην Κλειτορία Καλαβρύτων το 2014 ενώ η συντρόφισσα Ρούπα είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία το 2015. Επίσης η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαλλοτρίωση της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα το 2016. Αυτές και μόνο αυτές είναι οι απαλλοτριώσεις τραπεζών οι οποίες έχουν σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα.
Για εμάς η ανάληψη ευθύνης, είτε πρόκειται για αμιγώς πολιτικές ενέργειες – βομβιστικές ή ένοπλες επιθέσεις –, είτε πρόκειται για απαλλοτριώσεις τραπεζών που γίνονται για την ενίσχυση της ένοπλης επαναστατικής δράσης δεν είναι μια επιλογή που γινόταν βάσει των στοιχείων της δικογραφίας που υπήρχαν εναντίον μας – σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν στοιχεία όπως στην απαλλοτρίωση της τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία από την συντρόφισσα Ρούπα – αλλά βάσει της πολιτικής μας θέσης ότι οι επαναστάτες και οι αγωνιστές αδιαφορούν για το κόστος και οφείλουν να υπερασπίζονται την δράση τους μπροστά στον εχθρό γιατί έτσι μόνο δίδεται το πολιτικό νόημα των επιλογών μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση απαρνούμαστε την ίδια την ιστορία μας και τις επιλογές μας.
Άρα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη για επιθέσεις ή για απαλλοτριώσεις τραπεζών αρκεί όντως να έχουν γίνει στα πλαίσια δράσης του Επαναστατικού Αγώνα. Όμως καμία ληστεία τράπεζας στο διάστημα 2012 – 2015 ή η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Μαρτίνου, υποθέσεις που θα εκδικαστούν σε αυτή την δίκη, δεν έχουν καμία σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα, ούτε τα πρόσωπα που είναι συγκατηγορούμενοί μου είναι μέλη της οργάνωσης.
Για τον Επαναστατικό Αγώνα οι απαλλοτριώσεις τραπεζών είναι μια επικουρική δράση, απαραίτητη για την ενίσχυση του ένοπλου αγώνα, για τον εξοπλισμό της οργάνωσης και για την επιβίωση αγωνιστών στην παρανομία όπως ήμασταν η συντρόφισσα Ρούπα και εγώ όταν από τον Ιούνιο του 2012 επιλέξαμε να περάσουμε στην παρανομία για να συνεχίσουμε την δράση της οργάνωσης και όχι απλώς να φυγοδικήσουμε. Αυτή η επιλογή έχει θεμελιώδη διαφορά από κοινές ληστείες τραπεζών που αφορούν απλώς μια παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα για την άντληση ατομικού οφέλους».