Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην έλευση του χειμώνα και ένα θέμα μας απασχολεί όλους μας… η ζέστη. Πώς θα ζεσταθούμε και αυτό το χειμώνα. Οι μετεωρολόγοι δίνουν άσχημες προβλέψεις για βαρυχειμωνιά οπότε και θα πρέπει να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας για να εξασφαλίσουμε τη ζέστη στο σπίτι ή στον εργασιακό χώρο. Η πιο σίγουρη εξασφάλιση της ζέστης γίνεται με τη σωστή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης. Μόνο όταν κάνουμε σωστή και καλή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά λειτουργούν σωστά και δεν μας κοστίζουν παραπάνω από ότι πρέπει. Τα συστήματα θέρμανσης που έχουμε συνήθως σπίτι μας είναι είτε με καυστήρα, είτε με κλιματιστικό είτε με τζάκι. Θα δούμε αναλυτικά τι είναι το καθένα και πώς πρέπει να γίνεται η συντήρηση τους.

ΑΦΟΙ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ MY CONSTRUCTOR

Συντήρηση καυστήρα

Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την συντήρηση καυστήρα

Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε για την ετήσια συντήρηση καυστήρα ώστε να διασφαλίζουμε τη καλή λειτουργία του. Τη συντήρηση μπορούμε να την κάνουμε γενικά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το ιδανικότερο θα ήταν, όμως, η συντήρηση να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου ή με την αρχή της νέας περιόδου. Ιδανικά δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Μάιο ή τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Ένας από τους λόγους που είναι ιδανική αυτή η περίοδος για να γίνει η ετήσια συντήρηση καυστήρα είναι ότι προλαβαίνουμε να απομακρύνουμε νωρίς τις διαβρωτικές επικαθίσεις. Επίσης, δίνουμε στο συντηρητή τη δυνατότητα του έγκαιρου και καλύτερου προγραμματισμού του χρόνου εργασίας του.  Με αποτέλεσμα να αυξάνουμε σημαντικά την ποιότητα της εργασίας. Ακόμα, θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν ότι θα πρέπει να ζητάμε το έντυπο της άδειας από το συντηρητή εγκαταστάτη καυστήρων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την εργασία πρέπει να κατέχει την ειδική άδεια. Επιπλέον, ο εγκαταστάτης και συντηρητής καυστήρα έχει την υποχρέωση να εκδίδει το φύλλο ελέγχου καύσης μετά από κάθε συντήρηση. Έπειτα από κάθε εργασία που κάνει στο λεβητοστάσιο πρέπει να ενημερώνει το ημερολόγιο του λεβητοστασίου με το είδος της εργασίας που πραγματοποίησε στο λεβητοστάσιο. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση μας είναι καινούρια. Ο ειδικός εγκαταστάτης του καυστήρα πρέπει να μας εκδώσει το πιστοποιητικό εγκατάστασης (διπλότυπο). Αφού το εκδώσει αναλαμβάνει να το αποστείλει στον ανάλογο κρατικό φορέα που υπάγεται η αρμοδιότητα αυτή. Αυτό συμβαίνει ώστε να πιστοποιηθεί ότι έχουν διασφαλιστεί και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές της ασφάλειας. Όταν τη συντήρηση του λεβητοστασίου έχει αναλάβει κάποια εταιρεία κοινοχρήστων τότε εξασφαλίζουμε ότι έχουμε ζητήσει από την εταιρεία να μας παρέχουν κάποιον αδειούχο συντηρητή καυστήρων ο οποίος  θα αναλάβει όλη την προαναφερθείσα διαδικασία. Πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι στο φύλλο ελέγχου είναι συμπληρωμένα ο αριθμός αδείας του και τα στοιχεία του.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη συντήρηση καυστήρα και λέβητα

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί η επίσκεψη του αδειούχου συντηρητή στο λεβητοστάσιο μας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Για τη συντήρηση καυστήρα και λέβητα ο συντηρητής μας θα πρέπει  να κάνει τα ακόλουθα:

  • Nα καθαρίζει το εσωτερικό της θερμαντικής επιφάνειας με τη βοήθεια συρμάτινης βούρτσας.
  • Να στεγανοποιήσει τις όποιες διαρροές καυσαερίων υπάρχουν.
  • Να καθαρίσει το Μπεκ του καυστήρα
  • Να αντικαταστήσει το καυστήρα αν διαπιστώσει ότι δεν είναι το σωστό μέγεθος ή ότι έχει παρέλθει ο προδιαγεγραμμένος αριθμός ωρών λειτουργίας του
  • Να καθαρίσει τη κεφαλή της καύσης
  • Να καθαρίσει το στροβιλιστή
  • Να καθαρίσει τα πτερύγια του ανεμιστήρα.
  • Να καθαρίσει τη καπνοδόχο.

Κανόνες λεβητοστασίου

Σημαντικό είναι για την ασφάλεια μας και καλή λειτουργία του λεβητοστασίου να γνωρίζουμε και τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες :

  • To λεβητοστάσιο δεν είναι αποθηκευτικός χώρος. Η μοναδική του χρήση πρέπει να είναι αυτή του λεβητοστασίου και όχι αυτή του βοηθητικού χώρου. Η αποκλειστική του χρήση ως λεβητοστασίου διασφαλίζει κατά κύριο λόγο την ασφάλεια μας.
  • Εξασφάλιση ότι ο χώρος διαθέτει το κατάλληλο αριθμό και τύπο πυροσβεστήρων. Οι οποίοι θα συντηρούνται και αντικαθίσταται στα σωστά χρονικά διαστήματα.
  • Φροντίζουμε ότι ο χώρος του λεβητοστασίου αερίζεται επαρκώς.
  • Η δεξαμενή, για λόγους ασφαλείας , να βρίσκεται σε άλλο χώρο.
  • Η εγκατάσταση και συντήρηση του λεβητοστασίου να γίνεται μόνο από ειδικούς που κατέχουν την απαραίτητη άδεια και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

ΑΦΟΙ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ MY CONSTRUCTOR

Συντήρηση κλιματιστικού

Αν πάλι είστε από εκείνους που στη πολυκατοικία τους υπάρχει ασυμφωνία ως προς τη κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα να μην υφίσταται τότε το κλιματιστικό είναι η καλύτερη σας λύση για ζεστασιά. Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για το πώς να διαλέξουμε σωστό κλιματιστικό με βάση τις ανάγκες μας. Θα διαπιστώσουμε όμως ότι υπάρχει από καθόλου έως ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τη συντήρηση κλιματιστικού. Θέμα το οποίο όπως θα δούμε και παρακάτω είναι άκρως σημαντικό.

Λόγοι για τακτική συντήρηση κλιματιστικού

  • Εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού.
  • Ελαχιστοποιείται η φθορά.
  • Αυξάνεται η διάρκεια ζωής του κλιματιστικού.
  • Διασφαλίζονται οι σωστές και υγιεινές συνθήκες στην ατμόσφαιρα.
  • Καλύτερη αποδοτικότητα του κλιματιστικού.
  • Εξοικονόμηση ρεύματος και άρα εξοικονόμηση ενέργειας.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση κλιματιστικού

Η συχνότητα που πρέπει να προχωρήσουμε σε συντήρηση κλιματιστικού καθορίζεται από τους εξής παράγοντες:

  1. Από τη χρήση του κλιματιστικού, πόσες ώρες δηλαδή το χρησιμοποιούμε.
  2. Από τις περιβαλλοντικές συνθήκες: θερμοκρασία περιβάλλοντος, το είδος της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τη συχνότητα για συντήρηση κλιματιστικού αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται μια επιμελής και σωστή συντήρηση κλιματιστικό μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό ψυκτικό τεχνίτη. Φυσικά αν παρατηρήσουμε κάποια δυσλειτουργία στη λειτουργία του κλιματιστικού μας καλούμε το τεχνικό ανεξάρτητα με το πότε κάναμε τελευταία φορά την ετήσια συντήρηση.

Λόγοι να φωνάξουμε ψυκτικό

Πέρα από τη καθιερωμένη ετήσια συντήρηση κλιματιστικού θα πρέπει να ενεργοποιούμαστε ότι κάτι πάει στραβά με το κλιματιστικό μας όταν:

  1. Παρατηρούμε ότι υπάρχει μείωση της αποδοτικότητας του κλιματιστικού με το πέρασμα του χρόνου.
  2. Μυρίζουμε κάτι «περίεργο» στον αέρα. Αν στον αέρα υπάρχει κάποια αλλαγή όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μας τότε αυτό θα πρέπει να μας κρούσει το κώδωνα ότι πρέπει να φωνάξουμε τον τεχνικό.
  3. Αν για κάποιο λόγο παρατηρήσουμε ότι η εκπομπή αέρα από το κλιματιστικό σταμάτησε να είναι συνεχής και αυτή που είχαμε συνηθίσει.
  4. Υπάρχουν περίεργα νερά στον εσωτερικό μας χώρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλούμε άμεσα τον ψυκτικό να μας φτιάξει το κλιματιστικό μας πριν η ζημιά μεγεθυνθεί.

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση κλιματιστικού;

Κατά κύριο λόγο όταν λέμε συντήρηση κλιματιστικού η βασικότερη εργασία στην οποία αναφερόμαστε είναι ο καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού. Τα φίλτρα συγκρατούν τη σκόνη και έτσι σταματούν από το να ανακυκλώνεται στο εσωτερικό του χώρου μας και να την αναπνεύσουμε. Τα φίλτρα είναι ουσιαστικά μεμβράνες που αποσπούμε από το κλιματιστικό εύκολα και τα πλένουμε με νερό. Έπειτα τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα τοποθετούμε ξανά πάνω στο κλιματιστικό. Το κλιματιστικό μας είναι έτοιμο ξανά για χρήση. Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φίλτρα θα πρέπει να αφαιρούνται από το κλιματιστικό και να πλένονται κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας της συσκευής. Οι κατασκευαστές γενικά συνιστούν την σωστή και συχνή συντήρηση κλιματιστικού από το πρώτο κιόλας χρόνο ανεξαρτήτως έντονης ή ήπιας χρήσης.

Καθαρίσαμε μόνο με το καθαρισμό των φίλτρων;

Δυσάρεστα νέα αλλά όχι, μόνο ο καθαρισμός των φίλτρων δεν είναι αρκετός για να πούμε ότι κάναμε μια ολοκληρωμένη συντήρηση κλιματιστικού. Ο λόγος που δεν είναι αρκετός μόνο ο καθαρισμός των φίλτρων είναι ότι έτσι δεν παίρνουμε υπόψιν τους άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση του κλιματιστικού μας.

Τι άλλο πρέπει να φροντίσουμε κατά τη διαδικασία συντήρησης κλιματιστικού;

  • Το υγρό του φρέον. Πρέπει να γίνει έλεγχος της στάθμης του φρεον διότι η έλλειψη αυτού του υγρού μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ισχύος και να επηρεάσει την αποδοτικότητα του κλιματιστικού. Ο έλεγχος και η μετέπειτα αντικατάσταση του φρέον γίνεται αποκλειστικά και μόνο από ειδικό ψυκτικό τεχνίτη.
  • Έλεγχος των πιέσεων.
  • Οπτικοακουστικός έλεγχος ώστε να ελεγχθεί η γενικότερη κατάσταση του κλιματιστικού.
  • Έλεγχος για ασυνήθιστους θορύβους.

ΑΦΟΙ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ MY CONSTRUCTOR

Καθαρισμός τζακιού

Τώρα αν είστε από τους τυχερούς που έχουν στο σπίτι τους τζάκι αρχικά θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι σας ζηλεύουμε λιγάκι! Αλλά και να σας υπενθυμίσουμε ότι και το τζάκι χρειάζεται τη κατάλληλη συντήρηση για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια. Αρχικά όταν λέμε συντήρηση τζακιού εννοούμε το καθαρισμό τζακιού και πιο συγκεκριμένα το καθαρισμό καμινάδας τζακιού. Ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο όπως και στα άλλα συστήματα θέρμανσης που είδαμε πριν. Ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού είναι μια εργασία που έχει τις ρίζες της πολύ παλιά στην ιστορία μιας και το τζάκι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σαν μέσο θέρμανσης.

Τι εννοούμε καθαρισμό καμινάδας τζακιού;

Ουσιαστικά όταν λέμε καθαρισμό της καμινάδας τζακιού αναφερόμαστε στην διαδικασία της απομάκρυνσης όλων των καταλοίπων καύσης που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα της καμινάδας. Οι άνθρωποι ανέκαθεν αναγνώριζαν ο καθαρισμός τζακιού είναι μια πολύ σημαντική εργασία. Από την αρχαιότητα ο καθαρισμός τζακιού πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα. Ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού έχει ως στόχο:

  • Να μην έχουμε τη μυρωδιά του τζακιού μετά το πέρας του χειμώνα.
  • Το τζάκι μας να είναι έτοιμο να μας ζεστάνει τον επόμενο χειμώνα.
  • Να απομακρύνουμε τη πίσσα που παραμένει κολλημένη η οποία είναι το κύριο αίτιο για το ξέσπασμα φωτιάς.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι φαίνεται να αγνοούν τη σημαντικότητα του ετήσιου καθαρισμού τζακιού και ειδικότερα της καμινάδας τζακιού. Σε αντίθεση με το παρελθόν που γινόταν διαφορετικά ο καθαρισμός σήμερα γίνεται με μηχανικό καθαρισμό, και πιο συγκεκριμένα με βούρτσισμα. Αν και σίγουρα η καμινάδα δεν χρειάζεται τόσο συχνό καθάρισμα όσο η εστία πρέπει όμως οπωσδήποτε ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τη βοήθεια ενός ειδικού τεχνίτη. Σε περίπτωση που δεν γίνεται καλή συντήρηση και καλός καθαρισμός ο κίνδυνος για φωτιά είναι τεράστιος.

Πώς δημιουργείται η φωτιά;

Γιατί στο εσωτερικό της καμινάδας συγκεντρώνεται πίσσα και κατάλοιπα στάχτης. Αυτά με τον καιρό κολλάνε και κρυσταλλώνονται. Έτσι όταν η φωτιά θα δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίες η πίσσα που έχει κρυσταλλωθεί θα μετατραπεί σε ένα άκρως εύφλεκτο υλικό. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες καθαριστές τζακιών του MyConstructor που ασχολούνται χρόνια με τον καθαρισμό τζακιών μας επισήμαναν ότι οι κίνδυνοι από την παραμέληση της διαδικασίας αυτής είναι πολλοί- ακόμη και η πρόκληση φωτιάς στο σπίτι.