Λίγο τα χαράτσια και η οικονομική κρίση, λίγο οι περιβαλλοντικές σας ανησυχίες, πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα να ελαττώσετε την κατανάλωση ρεύματος και να μειώσετε τα μηνιαία έξοδά σας, αλλά δεν ξέρετε πώς. Αλλάξτε λίγο τις συνήθειές σας και βγείτε κερδισμένες!
1. Μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα αν δεν τα χρειάζεστε. Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο, κάντε το συνήθεια να κλείνετε και το διακόπτη βγαίνοντας.
επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάμπες λίγων βατ αν δεν έχετε ανάγκη από πολύ φως σε ορισμένα δωμάτια και πολλών βατ μόνο εκεί που τις χρειάζεστε, π.χ. κουζίνα, γραφείο. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήστε τις κλασικές λάμπες με ηλεκτρονικές χαμηλές κατανάλωσης.
2. Μην έχετε συνδεδεμένες στο ρεύμα συσκευές που δε χρησιμοποιείτε, π.χ. καφετιέρα, τοστιέρα, τηλεόραση, ραδιόφωνο. Κλείνετε τις συσκευές από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, γιατί ακόμα και στη θέση αναμονής σπαταλούν ρεύμα.
3. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Ισχύει για 8 ώρες κάθε ημέρα, με διαφορετικές ζώνες ωρών ανά εποχή και περιοχή. Μάθετε τις ώρες που ισχύον για την περιοχή σας και μαγειρέψτε/ βάλτε πλυντήριο/ ανάψτε θερμοσίφωνα εκείνες τις ώρες.
4. Το ψυγείο κάνει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος γιατί λειτουργεί συνεχώς. Το μέγεθος του ψυγείου είναι ανάλογο με την κατανάλωσή του, που σημαίνει μικρότερο ψυγείο, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Η πιο οικονομική χρήση του ψυγείου είναι με θερμοκρασία 7ο C στη συντήρηση και -18ο C στον καταψύκτη. Αποφύγετε να ανοίγετε συχνά ή για πολλή ώρα την πόρτα του και κάντε συχνά απόψυξη.
5. Όσον αφορά το πλύσιμο των ρούχων, χρησιμοποιείτε το σύντομο πρόγραμμα για ρούχα που δεν είναι πολύ λερωμένα και το οικονομικό πρόγραμμα για τις μικρές πλύσεις.
6. Ο πιο οικονομικός θερμοσίφωνας είναι ο ηλιακός, αφού τις περισσότερες μέρες στην Ελλάδα θα έχετε ζεστό νερό. Αν έχετε τον κλασικό θερμοσίφωνα, καλύτερα να έχετε έναν μικρό και φροντίστε να μη τον ξεχνάτε αναμμένο. Ελέγχετε το θερμοστάτη και κλείνετε το διακόπτη μόλις το νερό είναι έτοιμο.