Το τοξικό κλίμα που πλέον έχει κυριαρχήσει στο εσωτερικό της χώρας ανησυχεί την κυβέρνηση καθώς το θέμα των Τεμπών και για το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι το πρώτο στην πολιτική ατζέντα της αντιπολίτευσης.

Όσο θα πλησιάζουμε στην 28η Φεβρουαρίου οι τόνοι θα ανεβαίνουν και τα ντεσιμπέλ της σύγκρουσης θα είναι εκκωφαντικά.

«Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) θα διαγκωνίζονται για το ποιο νιώθει περισσότερο την αγωνία και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών. Είναι καθαρή πλέον η εργαλειοποίηση των συναισθημάτων», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στο Newsbeast.

Το ημερολόγιο έως την 28η έχει έναν σημαντικό σταθμό που είναι η 27η Φεβρουαρίου παραμονή της θλιβερής επετείου από τα Τέμπη καθώς τότε αναμένεται να παρουσιαστεί δημόσια το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης.

Οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί σε αυτή την υπόθεση είναι η 4η και η 5η Μαρτίου ημέρες όπου όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Βουλή καθώς τότε θα διεξαχθούν η συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Επίσης, στην κυβέρνηση αναμένουν και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι αυτό θα συμβεί μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Τρία χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την σκληρή και πολυήμερη πολιτική αντιπαράθεση το βλέμμα τους είναι στραμμένο και στο διεθνές τοπίο με το Ουκρανικό να είναι κυρίαρχο και την κυβέρνηση να ζυγίζει τις κινήσεις της απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Αύριο Δευτέρα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για οικογενειακούς λόγους, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την οποία στηρίζει αταλάντευτα. Μάλιστα, την Δευτέρα θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα δεν αλλάζει στάση στο θέμα αυτό και φάνηκε τόσο από την θέση που εξέφρασε και στη συνέντευξη στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» κάτι που επανέλαβε και στον Ουκρανό πρόεδρο.

Κανείς άλλωστε στην Αθήνα δεν θα ήθελε να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα από χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όπως η Ρωσία.

Μια άλλη δύσκολη εξίσωση σε διπλωματικό επίπεδο είναι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ με αποκλειστική ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τη Δευτέρα η προσοχή και της Αθήνας θα είναι στραμμένη στην συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Γάλλος ηγέτης θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος που θα συναντήσει τον Τραμπ.

Όσο όμως θα γίνονται αυτά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία της ΕΕ έτσι ώστε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για μια έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία.

Παράλληλα όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει σύγκρουση κατά μέτωπο με τις ΗΠΑ γιατί όπως σημειώνουν ποτέ οι εντάσεις δεν βγήκαν σε καλό. Παρέπεμπαν στα όσα είπε στο Bloomberg ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι παραμένει υπέρμαχος της Ευρωατλαντικής συμμαχίας και την πρόταση που έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι των εταίρων μας να οριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος-εκπρόσωπος της ΕΕ ειδικού κύρους για συζητήσεις με τις ΗΠΑ.