Ο Έλον Μασκ φέρεται να εκβιάζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να υπογράψει τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ, που προβλέπει ξεπούλημα της Ουκρανίας, ώστε να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εξετάζει να σταματήσει την πρόσβαση στο Starlink, το δορυφορικό του σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για τον ουκρανικό στρατό, καθώς του παρέχει συνδεσιμότητα, πολύτιμη για τον γεωεντοπισμό εχθρικών θέσεων στα πεδία των μαχών.

«Η Ουκρανία “τρέχει” με το Starlink. Το θεωρούν το Βόρειο Άστρο τους. Η απώλεια του Starlink θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα», είπε στο πρακτορείο Reuters σχετική πηγή.

Η Μελίντα Χάρινγκ, ανώτερη συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι το Starlink είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας, βασικό πυλώνα της στρατιωτικής στρατηγικής της.

«Η απώλεια του Starlink θα άλλαζε το παιχνίδι», δήλωσε η Χάρινγκ, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε ισοτιμία 1:1 με τη Ρωσία όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βλημάτων πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουκρανία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που κυμαίνονται από θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.

Τυχόν αποκλεισμός από το Starlink λοιπόν, θα άφηνε εκτεθημένο το στρατό της σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν θα μπορούσε να συντονιστεί και να εξαπολύσει επιθέσεις στο ρωσικό.

«Όχι» Ζελένσκι στον Τραμπ

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι δεν υπογράψει ακόμα την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να μεσολαβήσει στον Πούτιν για να σταματήσει η εισβολή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξετάζει διάφορες εναλλακτικές και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για παροχή όπλων, ώστε η χώρα του να αντέξει λίγο περισσότερο, ευελπιστώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποχωρήσουν.

Άγνωση παραμένει όμως, η στάση της Ρωσίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρητικά κερδίζει ήδη στα πεδία των μαχών, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξει στρατηγική. Αν όμως δεν δει να καροποφορούν οι διαπραγματεύσεις Ζελένσκι-Τραμπ ενδεχομένως άλλαζε στάση.

Σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να εξαπολύσει περισσότερες ή και μεγαλύτερες επιθέσεις, με στόχο να πιέσει την Ουκρανία να δεχτεί την πρόταση του Τραμπ, με στόχο να τελειώσει τώρα ο πόλεμος.

Επίσης, όσο περνάει ο καιρός σε περίπτωση που πράγματι εγκαταληφθεί η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και δεν λάβει περαιτέρω βοήθεια από αλλού, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να διεκδικήσει μόνο στο πεδίο της μάχης τις απαιτήσεις του και όχι μέσω της διπλωματικής οδού.