Στον νέο αντιαεροπορικό θόλο προστασίας που θα δημιουργηθεί πάνω από τη χώρα μας αναφέρθηκε εκτενώς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Η νέα αυτή «ομπρέλα» που θα καλύψει τη χώρα μας έναντι όποιου επιβουλεύεται την εδαφική μας ακεραιότητα, πήρε την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Αχιλλέα» από τους ιθύνοντες που γνωρίζουν καλά ποια θα είναι τα πλεονεκτήματά της.
Τι αναφέρει ο μύθος
Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι και ποιες ήταν οι ιδιότητες της συγκεκριμένης ασπίδας; Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ο Αχιλλέας, ο γενναιότερος ήρωας του έπους, προκειμένου να πολεμήσει τον Έκτορα, αρχηγό των Τρώων και των συμμάχων τους, χρησιμοποίησε μια καινούργια πανίσχυρη ασπίδα που του σφυρηλάτησε ο θεός Ήφαιστος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη ραψωδία, ο Αχιλλέας είχε χάσει την δική του, μετά τον δανεισμό της στον σύντροφό του, Πάτροκλο. Ο Πάτροκλος σκοτώθηκε στη μάχη από τον Έκτορα, ο οποίος πήρε τα όπλα του ως λάφυρα. Οπότε τώρα βρέθηκε ο Αχιλλέας να πολεμάει με μια αξιοθαύμαστη ασπίδα.
Τα πέντε επίπεδα
Στο συγκεκριμένο σημείο του ομηρικού έπους μάλιστα, είχε αναφερθεί προ ημερών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Κατερίνη. Όπως είχε τονίσει, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, «αν θυμάστε από τα γυμνασιακά χρόνια. από την Ιλιάδα, η ασπίδα του Αχιλλέα είχε πέντε διαφορετικά επίπεδα. Η ασπίδα που του έφτιαξε ο Ήφαιστος, όταν ο Έκτορας πήρε από το νεκρό Πάτροκλο την πρώτη του ασπίδα και ζήτησε από τη μάνα του να του φτιάξει καινούργια όπλα, τότε η μάνα του τού έθεσε, για να θυμηθούμε την ιστορία, το υπαρξιακό δίλημμα: Θα ζήσεις ή θα εκδικηθείς τον φίλο σου και θα πεθάνεις για αυτό. Και ο Αχιλλέας για πρώτη φορά γίνεται η τραγική προσωπικότητα και επιλέγει να πεθάνει για τον φίλο του και την πατρίδα του. Για να το πετύχει αυτό του δόθηκε μια ασπίδα που έφτιαξε ο Ήφαιστος με πέντε διαφορετικά επίπεδα».
Ο «Θόλος του Αχιλλέα» λοιπόν που φτιάχνουμε εμείς τώρα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, έχει επίσης πέντε επίπεδα:
- Αντιπυραυλικό,
- Αντί-drone,
- εναντίον αεροσκαφών,
- εναντίον πλοίων
- και εναντίον υποβρυχίων.
Το κόστος της «Ασπίδας του Αχιλλέα» ανέρχεται περίπου στα 2,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει οπλικά συστήματα μεγάλου, μέσου και μικρού βεληνεκούς, καθώς και δίκτυο ραντάρ που θα εντοπίζει και θα κατηγοριοποιεί τους στόχους, ενώ στην φαρέτρα μας προστίθενται και μια σειρά από σύστημα παρακολούθησης κάτω από το νερό.
Το πιο εμβληματικό έργο
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία ανέφερε ότι στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», το πιο εμβληματικό ίσως έργο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να ενταχθούν εγχώρια συστήματα, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Είπε χαρακτηριστικά: «Πάρτε για παράδειγμα το πιο εμβληματικό ίσως από τα έργα τα οποία δρομολογεί το Υπουργείο (σ.σ. Εθνικής Άμυνας), που δεν είναι άλλο από αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει «Ασπίδα του Αχιλλέα». Τι είναι αυτό; Ένας θόλος ουσιαστικά, ο οποίος συνδυάζει τα υφιστάμενα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες, που θα μπορεί να μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικά – αντιβαλλιστικά δηλαδή -, αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκά, ανθυποβρυχιακά, αλλά και anti-drone. Αυτό το σημαντικότατο έργο, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση την οποία θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Συστήματα made in Greece
Και πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες, ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό τον ρόλο, αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές εταιρείες, στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ, αλλά και σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αναπτύσσονται με ταχύτητα, διαβλέποντας το κενό στην ευρωπαϊκή αγορά και την ανάγκη να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά θα μπορούν, ενδεχομένως, να εξαχθούν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη σήμερα -πρέπει να το αντιληφθούμε- έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό όσον αφορά στην άμυνα. Αν, παραδείγματος χάρη, θέλουμε να μιλήσουμε για αντιπυραυλική προστασία, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτει αμερικανικά συστήματα Patriot, αλλά αν θέλουμε να πάμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot, πιστεύω ότι θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σύστημα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα. Οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι περιορισμένες, το Ισραήλ είναι μία χώρα με την οποία έχουμε μία στρατηγική συμμαχία και ενδεχομένως μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες.
Αν, όμως, τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται και στην Ελλάδα, αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες να μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν τέτοιου είδους προμήθειες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε, λοιπόν, για μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίον θέλουμε να αναπτύξουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και βέβαια, θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για το γεγονός ότι μέσα από το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ήδη γίνονται κάποια σημαντικά πρώτα βήματα για το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από την άμυνα».