Σε άντρο διακίνησης ναρκωτικών έχουν μετατραπεί τα Προπύλαια. Από νωρίς το πρωί, μαύροι, «σερβίρουν» το θάνατο σε εκατοντάδες τοξικομανείς. Πουλάνε ναρκωτικά και οι «τσιλιαδόροι» καραδοκούν μήπως κάποιος επιχειρήσει να τους… χαλάσει τη δουλειά.

Μόλις εμφανιστεί περιπολικό της Αστυνομίας ή πεζή περιπολία οι περισσότεροι χρήστες και έμποροι εξαφανίζονται. Μένουν μόνοι όσοι έχουν πέσει σε κώμα από τις ουσίες.

Τα βράδια δε η κατάσταση είναι ακόμη πιο απελπιστική. Κανείς δεν τολμά να περάσει από το πεζόδρομο που χωρίζει την Ακαδημίας με την Πανεπιστημίου. Εκεί πλησιάζουν μόνο όσοι πηγαίνουν για να βρουν ναρκωτικά.

Οι περισσότεροι από αυτούς σύχναζαν στα σκοτεινά δρομάκια γύρω από την Ομόνοια αλλά φαίνεται ότι ο χώρος γύρω από το μετρό στη στάση Πανεπιστήμιο τους εξυπηρετεί περισσότερο.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς είναι σοκαριστικές. Χρησιμοποιημένες σύριγγες πεταμένες στο χορτάρι, άνθρωποι που τρικλίζουν, άλλοι που κοιμούνται σκεπασμένοι με βρώμικες κουβέρτες και άλλοι μέσα σε χαρτόκουτα. «Κι αυτό δεν είναι τίποτα» λένε κάποιοι που δουλεύουν κοντά στο συγκεκριμένο σημείο για να επισημάνουν «εξαρτάται και από τη μέρα που θα πέσεις».

Κοιμούνται με ότι έχουν στα σκαλιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Χρησιμοποιημένες σύριγγες παντού

Αυτά τα περιστατικά ήταν η αφορμή ώστε ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, να ζητήσει την απομάκρυνση των εμπόρων από τους χώρους γύρω από τα Προπύλαια.

Στην επιστολή που είχε στείλει περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο δεδομένου ότι το κτίριο του Παν. Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης όπως και της Ακαδημίας Αθηνών αποτελούν χώρους επίσκεψης πολλών τουριστών.

Ακόμη ένας κοιμάται εκεί που φωλιάζει ο θάνατος λόγω των ναρκωτικών ουσιών