Σειρά πρωτοβουλιών για την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας -η οποία και επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά- που αποσκοπούν στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, στην πρόληψη αντίστοιχων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δρομολογούν συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας.
Ευ. Αποστόλου: «Άμεση στήριξη αγροτών και ρητινοκαλλιεργητών»
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι το κράτος ήταν παρόν, με όλο το μηχανισμό και όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, γίνεται ήδη κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε πλέον τις συνέπειες από τις πυρκαγιές». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «σε πρώτη φάση θα δοθεί ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, ενώ θα συνταχθούν επίσης μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που χρειάζεται».
Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «θα συνταχθεί φάκελος για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την απώλεια εισοδήματος, όσο και για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου».
Ειδικότερα για τους ρητινοκαλλιεργητές, δεδομένου ότι η περιοχή έχει συνδεθεί με τη ρητινοκαλλιέργεια, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα διασφαλιστεί, τόσο η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης που δίνεται κάθε χρόνο από κρατικούς πόρους, όσο και η απώλεια του εισοδήματος για την περίοδο μέχρι να αντικατασταθούν οι καμένες εκτάσεις εκμετάλλευσης με άλλες».
Έλενα Κουντουρά: «Στηρίζουμε όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις»
«Η Εύβοια αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο και πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό διακοπών. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, στην αιχμή της φετινής τουριστικής περιόδου, αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς. Το υπουργείο στηρίζει όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις από αστάθμητους παράγοντες και φυσικές καταστροφές τη φετινή χρονιά, με προγράμματα δράσεων που έχει σχεδιάσει για την τουριστική προώθηση και τη δυναμική προβολή τους». Αυτό δήλωσε από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε: «Ο ΕΟΤ υλοποιεί τις δράσεις και ενέργειες στήριξης και προβολής με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τους αναπτυξιακούς τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα».
«Ο τουρισμός», υπογράμμισε, «αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Στηρίζουμε και προβάλλουμε πανέμορφους προορισμούς μας και είμαστε αρωγοί σε κάθε δράση και συνεργασία για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και την ενίσχυση του τουρισμού μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».
Κ. Μπακογιάννης: «Η Β. Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί. Αρκεί όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας»
«Το ελληνικό κράτος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ξεχνάει εύκολα τις φυσικές καταστροφές και τις πληγές που ανοίγουν. Συνήθως, μια φωτιά συνοδεύεται από ουκ ολίγες δηλώσεις ευαισθησίας των υπευθύνων, βαρύγδουπες εξαγγελίες ή μεγάλα λόγια. Και μετά σιωπή», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κώστας Μπακογιάννης και θα σημειώσει : «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λίμνη, ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά, δείχνει πως τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο κάτι πάει να αλλάξει. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που επιδεικνύει έμπρακτα».
«Έχουμε μεγάλη ανάγκη κάθε βοήθεια», ανέφερε, «γιατί ζήσαμε μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, οι οποίες απείλησαν ακόμα και την ίδια την Λίμνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας μας». Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής και κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε λίγες ώρες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια εκστρατεία τουριστικής προβολής για να προβάλουμε, αλλά και να θυμίσουμε, ότι η Λίμνη εξακολουθεί να έχει χρώμα, εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα, παραμένει φιλόξενη και είναι έτοιμη, παρά τις πρόσφατες δοκιμασίες, να υποδεχθεί ξανά τόσο τους πιστούς επισκέπτες της, όσο και αυτούς που έχουν την επιθυμία να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά».
Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακογιάννης, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας περιοχής. «Προχθές», θα πει, «εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τα κορμοδέματα, και προχωράει η δεύτερη, με τα φράγματα βάρους. Θα απαιτηθεί, ασφαλώς, χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων πριν αρχίσουν οι βροχές».
Ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνει ότι την Περιφέρεια απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αποζημίωσης των ρητινοπαραγωγών, «οι οποίοι έχασαν κυριολεκτικά το βιός τους». «Σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε, «περιμένουμε άμεσα από το κράτος να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ εμείς από τη πλευρά μας έχουμε, ήδη, ξεκινήσει επαφές με μεγαλοϊδιοκτήτες πευκοδάσους της περιοχής για σύναψη συμφωνιών ρητινοεκμετάλλευσης».
«Η Βόρεια Εύβοια», υπογράμμισε, «μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί. Αρκεί να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας σωστά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».