Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην χώρα, έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό ώστε να μην είναι μεγάλος ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στην πόλη και προσπαθούν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία, είτε με πλαστά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό.
Την εκτίμηση αυτή έκανε ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, πλοίαρχος Τρύφωνας Κοροντζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κάνοντας απολογισμό της θητείας του στο λιμάνι της πόλης, με αφορμή την μετάθεσή του στην Ελευσίνα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοροντζή, έξω από το λιμάνι της πόλης βρίσκονται περίπου 120 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αφγανοί, που προσπαθούν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας. Όμως, όπως είπε, οι λιμενικοί με συνεχείς περιπολίες που κάνουν, προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο των μεταναστών και ταυτόχρονα προχωρούν σε συλλήψεις.
Σε αυτό το σημείο ο Τρύφωνας Κοροντζής ανέφερε ότι οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων αφήνονται στην συνέχεια ελεύθεροι, είτε διότι είναι ανήλικοι, είτε γιατί έχουν στην κατοχή τους έγγραφα προσωρινής παραμονής στη χώρα.
Σχετικά με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, ο κεντρικός λιμενάρχης είπε ότι κατ΄ αρχήν υπάρχουν αυτά που προμηθεύουν τους αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως σημείωσε, με βάση τις συλλήψεις που έχουν γίνει, τα μέλη αυτών των κυκλωμάτων δρουν κυρίως στην Αθήνα και ζητούν από κάθε μετανάστη/πρόσφυγα περίπου 1.500 ευρώ, για να τον προμηθεύσουν με πλαστό διαβατήριο.
Επίσης προσέθεσε πως υπάρχουν και τα κυκλώματα που κρύβουν αλλοδαπούς μέσα σε φορτηγά, όπου εκεί έχουν διαμορφώσει ειδικές κρύπτες. Οι κρύπτες αυτές, όπως είπε ο κεντρικός λιμενάρχης, βρίσκονται συνήθως στο μπροστινό μέρος της καρότσας του φορτηγού ή στο δάπεδο. Επίσης, έχουν βρεθεί μετανάστες στον ουρανό της καμπίνας του οδηγού ή σε διαμορφωμένους χώρους στα ντεπόζιτα των καυσίμων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα κυκλώματα ζητούν από τους μετανάστες από 1.000 έως 1.500 ευρώ, για το ταξίδι προς την Ιταλία. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μετανάστες παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο για την ίδια τους τη ζωή, αφού κρύβονται στα ημιαξόνια των φορτηγών, προκειμένου να καταφέρουν να φθάσουν στην Ιταλία.
Παραθέτοντας στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2014, έως και το τέλος Ιουνίου του 2016, ο Τρύφωνας Κοροντζής είπε ότι έχουν συλληφθεί 339 διακινητές, 1.113 αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, και 1.029, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν έχοντας κρυφτεί σε κάποιο φορτηγό.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό της θητείας του, ο κεντρικός λιμενάρχης είπε ότι στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.762.377,93 ευρώ εκ των οποίων 500.000 ευρώ αποδόθηκαν άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ της Πάτρας. Το ποσό αυτό προήλθε, έπειτα από ελέγχους που έγιναν σε φορτηγά για υπέρβαση φόρτωσης μέχρι 10%, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Όσον αφορά στα ναρκωτικά, το 2014 βρέθηκαν ένας τόνος χασίς, επτά κιλά κοκαΐνης και 11 κιλά ηρωίνης. Το 2015 βρέθηκαν, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής 369 κιλά ηρωίνης, καθώς και περίπου εννέα κιλά κοκαΐνης. Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2016 βρέθηκαν περίπου 150 κιλά χασίς. Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα.
Σχετικά με τα λαθραία τσιγάρα, το 2014 βρέθηκαν 29.000 λαθραία πακέτα και το 2015, 120.800 λαθραία τσιγάρα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 βρέθηκε ένα κιλό λαθραίων καπνικών προϊόντων. Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα.