Σύσταση προς τις επιχειρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας να λάβουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα εργατικά ατυχήματα απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ορυκτών Πόρων που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Με αφορμή ατυχήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βόρειο Ελλάδα, όπως είπε, κάλεσε τις επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Ο κ. Βερροιόπουλος τόνισε ότι η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει πηγή πλούτου, θέσεων απασχόλησης και μοχλό τοπικής ανάπτυξης καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες μεταλλευτικές περιφέρειες της Ευρώπης. Σημείωσε ωστόσο ότι η ληστρική εκμετάλλευση έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και απαιτείται αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ανήγγειλε την πλήρη καταγραφή του κλάδου και την ένταξή του σε ενιαία γεωχωρική βάση με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ καθώς και ριζική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας με διαφάνεια και διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων καθώς το σημερινό πλαίσιο όπως είπε είναι πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, δημιουργεί εικόνα αδιαφάνειας και ασάφειας.

Στο ίδιο συνέδριο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν θα υπάρξει στήριξη προς την κυβέρνηση στις πρωτοβουλίες για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Ζήτησε διαφάνεια, ταχύτητα και λογοδοσία στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών και έμφαση στα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Για διπλασιασμό του κόστους των εξαγωγών λόγω των κινητοποιήσεων στα λιμάνια έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας. Σημείωσε ότι η συνολική αξία των πωλήσεων του κλάδου το 2014 έφθασε τα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι από εξαγωγές ενώ απασχολούνται άμεσα 20.000 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 80.000. Στα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου περιέλαβε τη δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία, τη γραφειοκρατία, τον αναχρονιστικό λατομικό κώδικα, τις κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του μεγάλου φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, την έλλειψη σταθερού φορολογικού και εργασιακού νομοθετικού πλαισίου και την ανασφάλεια δικαίου.