Με φόντο τα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης και πλαισιωμένος από εκατοντάδες παλαιά και νέα μέλη – φίλους της παράταξης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες βράδυ πολιτικά μηνύματα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη γιορτή για τα 50α γενέθλια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Και μπορεί να μην ήταν όλοι εκεί, αφού οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς απουσίαζαν, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενωτικός, καλώντας τους παρευρισκόμενους να τιμήσουν όλους τους αρχηγούς της ΝΔ «παρόντες – όπως είπε- και απόντες». «Εγώ το καθήκον μου το έκανα, τους κάλεσα προσωπικά» είχε απαντήσει νωρίτερα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega κάνοντας λόγο για μια ημέρα γιορτής και χαράς για την παράταξη. Για πρώτη φορά μάλιστα κάλεσε άπαντες να οδηγήσουν τη ΝΔ σε μια τρίτη κυβερνητική θητεία, υποσχόμενος ότι στα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές του 2027 θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δεν έλειψαν οι συνεχείς αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις αρχές του, ο πρωθυπουργός είπε σε μία αποστροφή της ομιλίας του: «Μιλάω για τις αρχές του ιδρυτή μας, για την ευγένεια του Γεώργιου Ράλλη, για το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, για την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την ορμή του Μιλτιάδη Έβερτ, για τη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, όπως μιλώ και για το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά και τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας» επιχειρώντας να συσπειρώσει όλους τους νεοδημοκράτες.

Με πυξίδα τη διεύρυνση

Κάνοντας ιστορική αναδρομή αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους διαφωνούν με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ και αμφισβητούν τη διεύρυνση ή επιζητούν δεξιότερη στροφή. «Να θυμόμαστε ότι η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ λέει ότι η παράταξή μας συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα επισήμανε και πρόσθεσε: «ενώ προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες συνθήκες, υπηρετώντας το έθνος, όπως προφητικά γράφει, πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς».

Με γνώμονα την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία αδημοσίευτη συνέντευξη του ιδρυτή της παράταξης, στην οποία τόνιζε ότι δεν υπήρξε ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός, αλλά ανεπηρέαστος από δογματισμούς, επέλεγε κάθε φορά την λύση που συνέφερε τον τόπο του.

«Ήταν ένας πολιτικός ανοιχτός» είπε ο πρωθυπουργός. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν, όμως, και ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός. Διεκδικούσε τον διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας.

Και αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες» επισήμανε και κατέληξε: «Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους. Και όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους».