Από την αρχαιότητα, τα αφγανικά κυνηγόσκυλα ήταν διάσημα για την κομψότητα και την ομορφιά τους. Από τις πιο εντυπωσιακές ράτσες σκύλων, ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν (Afghan Hound) ή Άφγκαν είναι ένας περήφανος και αξιοπρεπής αριστοκράτης.

Λαγωνικό οράσεως, το Άφγκαν, όπως προδίδει και το όνομά του, έχει προέλευση από το Αφγανιστάν αν και σύμφωνα με έρευνες προϋπήρχε σε μία περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και από εκεί μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν. Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων και χρησιμοποιούταν παλιά για φύλαξη κοπαδιών αλλά και για κυνήγι άγριων θηραμάτων όπως λαγών, ελαφιών, γαζέλων και αιλουροειδών.

Μάλιστα, αρχαίος μύθος αναφέρει ότι ήταν το ζευγάρι των σκύλων που αντιπροσώπευσε το είδος τους στην κιβωτό του Νώε, επισημαίνουν ο Θησέας Κόκκινος και ο Άλκης Παπαδόπουλος από το εκτροφείο Prestigious.

Σκύλος μεσαίου μεγέθους, ξεχωρίζει εκτός από το πλούσιο και μεταξένιο του τρίχωμα, για τον μακρύ του λαιμό, τα εκφραστικά του μάτια, το βαθύ του στήθος και το δαχτυλίδι στο τέλος της ουράς του. Το ύψος ενός αρσενικού Λαγωνικού του Αφγανιστάν στο ακρώμιο κυμαίνεται μεταξύ 68-74 εκατοστών, ενώ του θηλυκού κυμαίνεται από 63 έως 69 εκατοστά.

Ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως σαν σύντροφος καθώς είναι πολύ τρυφερός και στοργικός με την οικογένεια του αλλά επιφυλακτικός με τους ξένους. Έχει ανεξάρτητη φύση και δεν έχει την ίδια επιθυμία να ικανοποιήσει τον κηδεμόνα του όπως άλλες φυλές. Παρά τη βασιλική εμφάνισή του, το Άφγκαν μπορεί να γίνει άκρως διασκεδαστικό αλλά και βαθιά αφοσιωμένο στην οικογένειά του. Είναι κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά καθότι η διακριτική του φύση δεν θα προκαλέσει πίεση σε ένα παιδί αλλά θα πρέπει και το παιδί να σεβαστεί την ανεξαρτησία του άφγκαν.

Τα Άφγκαν προτιμούν να είναι μέσα στο σπίτι κοντά με την οικογένειά τους. Είναι χαλαρά και ήρεμα στο σπίτι, αλλά είναι φυσικά δραστήρια σκυλιά και χρειάζονται καθημερινή άσκηση, η οποία ιδανικά περιλαμβάνει έναν μεγάλο περίπατο ή ακόμα καλύτερα ελεύθερο τρέξιμο σε περιφραγμένο χώρο. Καθότι λαγωνικό οράσεως με έντονο το ένστικτο του κυνηγού, η βόλτα θα πρέπει να γίνεται πάντα με λουρί, καθώς εάν αντιληφθεί ένα μικρόσωμο ζώο ως θήραμα θα το κυνηγήσει με κίνδυνο ή να το χάσετε ή να τραυματιστεί.

Παράλληλα, όπως είναι αναμενόμενο, ο μακρύς, μεταξένιος μανδύας ενός ενήλικου λαγωνικού του Αφγανιστάν απαιτεί τακτική περιποίηση, σημειώνουν οι εκτροφείς. Μέσα στην εβδομάδα χρειάζεται βούρτσισμα για να παραμένει το τρίχωμα χωρίς κόμπους αλλά και καθαρό από φύλλα ή άλλα υπολείμματα από τη βόλτα. Απαιτείται επίσης τακτικό μπάνιο, με σαμπουάν και μαλακτικό. Τα κουτάβια έχουν πιο κοντό και θαμπό τρίχωμα το οποίο αλλάζει κατά την ενηλικίωση και απαιτεί λιγότερη φροντίδα. Τα άφγκαν δεν έχουν διπλό μανδύα οπότε δεν μαδάνε εποχικά όπως άλλες φυλές.

Ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν είναι μια πολύ υγιής φυλή και το προσδόκιμο της ζωής τους είναι περίπου 12-14 χρόνια. Όπως όλοι οι σκύλοι με βαθύ στήθος το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι επιρρεπές στη συστροφή στομάχου, μία ξαφνική και απειλητική για τη ζωή κατάσταση οπότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μπορούν να το αποφύγουν και τι πρέπει να κάνουν εάν συμβεί.

Με την αριστοκρατική του εμφάνιση, την αεροδυναμική του κίνηση και το αγέρωχο βλέμμα του, ο λαγωνικός του Αφγανιστάν δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των σκύλων.

Το εκτροφείο Prestigious

Το εκτροφείο Prestigious των Θησέα Κόκκινου και Άλκη Παπαδόπουλου με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2014 με αριθμό καταχώρησης στην Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία (Federation Cynologique International – F.C.I.) GR075/14. Οι εκτροφείς κος Κοκκινος και κος Παπαδόπουλος είναι τακτικά μέλη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και συμμετέχουν ενεργά σε εκθέσεις μορφολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όλες οι γέννες καταχωρούνται στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και τα κουτάβια συνοδεύονται με γενεαλογικό χάρτη (pedigree). Κουτάβια του εκτροφείου έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης (όπως Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Φιλανδία κα), της Αμερικής (όπως Η.Π.Α και Ουρουγουάη) και της Ασίας (όπως Νότια Κορέα).

Στόχος του εκτροφείου είναι η διατήρηση και εξέλιξη της φυλής των Λαγωνικών του Αφγανιστάν εκτρέφοντας υγιή, με εξαιρετική δομή και χαρακτήρα κουτάβια, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής. Κάθε ζευγάρωμα επιλέγεται προσεκτικά για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι σκύλοι του εκτροφείου είναι μέλη της οικογένειας και μοιράζονται το σπίτι και τη ζωή μαζί με τους εκτροφείς όπως αξίζει σε κάθε ζώο συντροφιάς λαμβάνοντας ο καθένας την κατάλληλη προσοχή, αγάπη και εκπαίδευση για μία αρμονική συμβίωση.