Είναι από τις πιο φημισμένες σκάλες της χώρας μας και σίγουρα και από τις πιο παράξενες. Και μπορεί όλοι να μιλάνε με δέος για τα 999 σκαλοπάτια του Παλαμηδίου, όμως, της Σκάλας του Βραδέτου είναι κατά πολύ περισσότερα και σίγουρα το μέρος που βρίσκονται, «κόβει» την ανάσα.
Αρκεί να δει κανείς τις εικόνες από το Βραδέτο και θα καταλάβει… Όσο για τη σκάλα, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που δημιουργήθηκε από τις περίφημες ξερολιθιές -ντόπιες πέτρες- προκειμένου να ενώσει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο.
Με περίπου 1.100 σκαλοπάτια, η σκάλα διαθέτει 39 στροφές, ενώ η διαδρομή της υπολογίζεται περίπου στη μία ώρα, με τη θέα να «κόβει» την ανάσα. Η σκάλα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ εικάζεται ότι για την δημιουργία της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1998 η σκάλα του Βραδέτου, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και του τρόπου επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής της εποχής εκείνης μεταξύ των δύο χωριών, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Όσο για το Βραδέτο, πρόκειται για το ψηλότερο χωριό των Ιωαννίνων στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, οπότε, όχι άδικα τού έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου. Με θέα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους ολόγυρα που κόβει την ανάσα, το Βραδέτο είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης πάνω σε έναν βράχο, με το φαράγγι του Βίκου να τον «αγκαλιάζει» από τις τρεις πλευρές του.
Δείτε τις φωτογραφίες