Τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης εγκωμίασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Zeid Ra΄ad al Hussein στην ετήσια έκθεσή του, ενώ αναφέρεται και στις αρνητικές συνέπειες του περιορισμού των συνόρων, στην κατάσταση των προσφύγων.
Οι δηλώσεις αυτές του Ύπατου Αρμοστή αποκτούν ιδιαίτερη αξία, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής στις 17 – 18 Μαρτίου 2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναφορά αυτή του κ. Zeid έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη συνάντηση που είχε μαζί του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γενεύη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει: «… Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι μετανάστες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών των συνόρων που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ. Αυτή η θλιβερή προσέγγιση, από κοινού με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων και επιδεινώνουν την πίεση στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανάγκη για βοήθεια. Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί επί μήνες να διατηρήσει ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή απεγνωσμένων ανθρώπων, οι οποίοι καταφθάνουν από τη θάλασσα. Αποτίω φόρο τιμής στους αξιέπαινους εθελοντές και ακτιβιστές, που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους».