Πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως στους θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι η χώρα μας. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις των ναυαγοσωστών και οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε κατά 50%.

Κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία. «Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς» εξηγεί ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) κ. Νίκος Γιοβανίδης.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το μπάνιο», προσθέτει.

Οι ηλικίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα νήπια (1-5 ετών) και οι υπερήλικες (άνω των 65 ετών), στους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας που προκαλούν τους πνιγμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες της ΕΝΑΚ, διαπιστώνεται ότι τα Ελληνόπουλα, αλλά και οι ενήλικες, δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την κολύμβηση.

Οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να φροντίζουν για την απαραίτητη εκπαίδευση των παιδιών τους από ειδικούς από την ηλικία των τριών ετών.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ανταπόκριση των πολιτών για τη στελέχωση των θέσεων ναυαγοσωστών, παρότι είναι μια εποχική εργασία που αμείβεται καλά.