Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ωστόσο παρέμεινε για άγνωστη για δεκαετίες λόγω της στρατιωτικής λογοκρισίας της γερμανικής κατοχής.
Το ατμόπλοιο «Όρια» ήταν ένα νορβηγικό φορτηγό πλοίο, ναυπηγημένο το 1920 στην Αγγλία, το οποίο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943. Στις 11 Φεβρουαρίου 1944, το πλοίο απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.115 Ιταλούς αιχμαλώτους (43 αξιωματικούς, 118 υπαξιωματικούς και 3.885 στρατιώτες), 90 Γερμανούς στρατιώτες και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από έναν Νορβηγό καπετάνιο και 21 Έλληνες ναυτικούς.
Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, το πλοίο προσέκρουσε σε βράχια κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, στον Σαρωνικό Κόλπο. Η υπερφόρτωσή του και η παλαιότητά του συνετέλεσαν στην ταχεία βύθισή του. Οι περισσότεροι επιβάτες, εγκλωβισμένοι στα αμπάρια, βρήκαν τραγικό θάνατο. Από το σύνολο των επιβαινόντων, διασώθηκαν μόλις έξι Ιταλοί, 21 Γερμανοί, ο Νορβηγός καπετάνιος και ένας Έλληνας.
Η αντίδραση των γερμανικών Αρχών κατοχής ήταν η απόκρυψη του γεγονότος, φοβούμενες ενδεχόμενες διεκδικήσεις αποζημιώσεων ή κατακραυγή για τις απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς των αιχμαλώτων. Όσοι νεκροί δεν παρέμειναν στον υγρό τους τάφο, ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους στα γειτονικά παράλια.
Για δεκαετίες, η τραγωδία του «Όρια» βρισκόταν στη λήθη, μέχρι που το 1999 ο δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης ανακάλυψε το ναυάγιο και το 2002, σε συνεργασία με άλλους δύτες, δημοσιοποίησε τα ευρήματά του. Το 2004, προς τιμήν των θυμάτων, κατασκευάστηκε μνημείο στο 60ό χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών–Σουνίου, απέναντι από το σημείο βύθισης του πλοίου.
Σήμερα, το «Όρια» θεωρείται η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της Μεσογείου και μία από τις πιο πολύνεκρες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι το ναυάγιο του Τιτανικού είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, το «Όρια» είχε σχεδόν τριπλάσια θύματα, παραμένοντας για χρόνια στη σκιά της ιστορίας. Κάθε χρόνο, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων, ενώ το μνημείο που ανεγέρθηκε αποτελεί διαρκή υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου και της απανθρωπιάς της ναζιστικής μηχανής.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1709: Ο Σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται μετά από τέσσερα χρόνια απομόνωσης στο νησί Φερνάντεζ. Η περιπέτειά του θα εμπνεύσει τον Ντάνιελ Ντεφόε να γράψει το διάσημο μυθιστόρημα «Ροβινσών Κρούσος».
1861: Διεξάγεται στην Αγγλία ο πρώτος διασυλλογικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Sheffield F.C. και της Hallam F.C., δύο ομάδων που σήμερα αγωνίζονται σε τοπικά πρωταθλήματα.
1911: Στην Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου υποβάλλουν ψήφισμα στη Βουλή ζητώντας να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του κράτους η καθαρεύουσα.
1922: Δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, όπου καταγγέλλεται η πολιτική των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό Ζήτημα.
1944: Βυθίζεται ανοιχτά του Σουνίου το ατμόπλοιο «Όρια», με πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου να χάνουν τη ζωή τους σε μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία το ΕΑΜ δέχεται τη διάλυση του ΕΛΑΣ και την παράδοση των όπλων στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.
1950: Ιδρύεται η European Broadcasting Union (EBU), η γνωστή μας Eurovision.
1964: Οι Beatles κατακτούν την Αμερική, καθώς η άφιξή τους στις ΗΠΑ προκαλεί παροξυσμό. Χιλιάδες θαυμαστές πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, ενώ τα «Σκαθάρια» δίνουν δύο σόου στο Carnegie Hall.
1993: Στο Λίβερπουλ, ο 2χρονος Τζέιμς Μπάλτζερ δολοφονείται από τους δεκάχρονους Τζον Βέναμπλς και Ρόμπερτ Τόμσον. Το έγκλημα σοκάρει τη Βρετανία και τη διεθνή κοινή γνώμη.
2002: Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δικάζεται για εγκλήματα πολέμου.
2012: Η ελληνική Βουλή υπερψηφίζει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση (Μνημόνιο ΙΙ) με 199 «ναι», ενώ 74 βουλευτές καταψηφίζουν και 5 δηλώνουν «παρών». Η ψηφοφορία προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να καταψηφίζουν, ενώ η αντιπολίτευση το απορρίπτει στο σύνολό της.
2019: Η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, η οποία μετονομάζεται επίσημα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Γεννήσεις
1809 – Τσαρλς Ντάργουιν (Κάρολος Δαρβίνος), άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής, που άλλαξε την επιστημονική σκέψη για την προέλευση της ζωής
1809 – Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ηγέτης της χώρας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και πρωτεργάτης της κατάργησης της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες
1923 – Φράνκο Τζεφιρέλι, ιταλός σκηνοθέτης, γνωστός για τις εντυπωσιακές κινηματογραφικές και θεατρικές προσαρμογές κλασικών έργων, όπως το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
1933 – Κώστας Γαβράς, έλληνας σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ, δημιουργός πολιτικών θρίλερ όπως το «Ζ» και το «Αγνοείται»
1954 – Τζίμης Πανούσης, έλληνας τραγουδοποιός, σατιρικός καλλιτέχνης και περφόρμερ, που άφησε το στίγμα του στην ελληνική μουσική και κοινωνία με τον ανατρεπτικό του λόγο
Θάνατοι
1804 – Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού, συγγραφέας του εμβληματικού έργου «Η κριτική του καθαρού λόγου» (Γεν. 22/4/1724)
1873 – Σπυρίδων Τρικούπης, έλληνας πολιτικός, διπλωμάτης, λόγιος και ιστορικός, πατέρας του Χαρίλαου Τρικούπη, με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της ελληνικής ιστοριογραφίας (Γεν. 8/4/1788)
1980 – Γεωργία Βασιλειάδου, ελληνίδα ηθοποιός, αγαπημένη κωμική φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου, με ρόλους που έμειναν αξέχαστοι (Γεν. 1/1/1897)
2016 – Γιάννης Καλαϊτζής, έλληνας σκιτσογράφος, γνωστός για τα πολιτικά του σκίτσα και τη σατιρική του ματιά στην επικαιρότητα
Γιορτάζουν
Μελέτιος, Μελετία, Πλωτίνος
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής ημέρα για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού όταν ευνοεί την τρομοκρατία
Ημέρα της Ερυθράς Χειρός