Το πρωινό της 4ης Φεβρουαρίου 1943, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι Γερμανοί εκτελούν τον Κώστα Περρίκο, έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, που ηγήθηκε μιας από τις πιο εντυπωσιακές αντιστασιακές ενέργειες κατά την Κατοχή: της ανατίναξης των γραφείων της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Περρίκος δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή που οι Γερμανοί πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Αρχικά, οργάνωσε τη «Στρατιά των Σκλαβωμένων Νικητών» και στη συνέχεια την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην Ιστορία.

Το σαμποτάζ που ταρακούνησε την Ευρώπη

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, μια ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Τα γραφεία της ΕΣΠΟ, μιας προδοτικής οργάνωσης που στρατολογούσε Έλληνες για τη Βέρμαχτ, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Μαζί τους σκοτώνονται δεκάδες στελέχη της οργάνωσης και Γερμανοί αξιωματικοί. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας μεταδίδουν πως ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Περρίκος είχε πάρει μέρος στη σχεδίαση και εκτέλεση της επιχείρησης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η Γκεστάπο δεν θα το άφηνε ατιμώρητο. Και πράγματι, λίγες εβδομάδες αργότερα, η προδοσία δεν άργησε να έρθει.

Στις 11 Νοεμβρίου 1942, μετά από προδοσία, η Γκεστάπο συλλαμβάνει τον Περρίκο και άλλους συναγωνιστές του. Το γερμανικό στρατοδικείο δεν είχε καμία πρόθεση να του χαριστεί. Στις 31 Δεκεμβρίου τον καταδικάζει τρεις φορές σε θάνατο και 15 χρόνια φυλάκισης.

Τις τελευταίες του μέρες τις περνά στο κελί των μελλοθανάτων στις φυλακές Αβέρωφ. Η οικογένειά του τον επισκέπτεται στις 23 Ιανουαρίου 1943, για μια τελευταία φορά. Τη μέρα της εκτέλεσης, στέκεται αγέρωχος μπροστά στους Γερμανούς. «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς εκάματε το καθήκον σας. Ομοίως και εγώ έκαμα το καθήκον μου. Είμαι έλλην αξιωματικός της Αεροπορίας, υποσμηναγός. Σας συγχωρώ. Ζήτω η Ελλάς», ήταν τα τελευταία του λόγια, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Κώστας Περρίκος δεν πρόλαβε να δει την Ελλάδα ελεύθερη, αλλά το όνομά του έμεινε ανεξίτηλο στην Ιστορία. Το 1987, στη διασταύρωση Πατησίων και Γλάδστωνος, εκεί όπου κάποτε έστεκαν τα γραφεία της ΕΣΠΟ, στήθηκε η προτομή του, ως φόρος τιμής στον άνθρωπο που απέδειξε πως η αντίσταση δεν είναι απλώς μια πράξη, αλλά μια στάση ζωής.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1867: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Κεφαλλονιά (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σκοτώνονται 224 άνθρωποι και καταρρέουν 2.612 σπίτια.

1900: Μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο.

1924: Επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του βενιζελικού βουλευτή, Θεόδωρου Πάγκαλου, και του αντιπολιτευόμενου συναδέλφου του, Αθανασίου Τζώνη. Ο δεύτερος, προκληθείς ραπίζει τον πρώτο, που τον απειλεί με το περίστροφό του, αλλά αφοπλίζεται από τον βουλευτή Άρτας.

1943: Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.

1959: Αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

1961: Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

1996: Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, απειλεί ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ενώ δηλώνει ότι θα θέσει στην κρίση διεθνών νομικών οργάνων το ζήτημα των περίπου 1.000 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στο έδαφός της.

2000: Βγαίνει στα καταστήματα το ηλεκτρονικό παιχνίδι «The Sims», που θα πουλήσει πάνω από 6,3 εκατομμύρια αντίγραφα στις ΗΠΑ και 58 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.

2004: Ιδρύεται το Facebook, ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννήσεις

1815 – Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας

1902 – Τσαρλς Λίντμπεργκ, αμερικανός αεροπόρος, πρωτοπόρος στις μακρές πτήσεις, που το 1927 πραγματοποίησε την πρώτη σόλο πτήση χωρίς ενδιάμεσο σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό σε 33,5 ώρες

1990 – Κατερίνα Στεφανίδη, ελληνίδα ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, με διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο

Θάνατοι

1843 – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Αγώνα του 1821

1915 – Αρμάν Πεζό, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας

1943 – Κώστας Περρίκος, έλληνας στρατιωτικός και αντιστασιακός, από τους ηγέτες της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», εκτελέστηκε από τους Γερμανούς

1991 – Ελένη Σκούρα, η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, που άνοιξε τον δρόμο για τη γυναικεία εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο (Γεν. 1896)

2006 – Μπέττυ Φρίνταν, αμερικανίδα φεμινίστρια, συγγραφέας του εμβληματικού «The Feminine Mystique», που σημάδεψε το δεύτερο κύμα του φεμινισμού

2010 – Κώστας Αξελός, έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής, με παγκόσμια αναγνώριση, γνωστός για το έργο του γύρω από τη σύγχρονη φιλοσοφία και την έννοια του παιχνιδιού στη σκέψη

Γιορτάζουν

Ισίδωρος, Ισιδώρα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αδελφοσύνης
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου