Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους της Σαντορίνης από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με πολλούς να αναχωρούν από το νησί.
Κάτοικοι του νησιού μιλούν στο newsbeast, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες.
Πώς διαχειρίζονται οι κάτοικοι του νησιού την έντονη σεισμική δραστηριότητα
«Στους πρώτους σεισμούς δεν είχα αγχωθεί. Η σεισμική δραστηριότητα του νησιού είναι κάτι σύνηθες για εμάς που ζούμε εδώ. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για ηφαιστειακή έκρηξη, δεν μας φοβίζει αυτό. Όταν όμως νιώθεις κάθε δύο λεπτά και από έναν νέο σεισμό για δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, εκεί ανησυχείς πραγματικά. Είμαι 35 χρόνια στο νησί, αυτό δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε στο newsbeast η Δ.Π., μόνιμη κάτοικος του νησιού της Σαντορίνης.
«Έχω ένα μπουκάλι με νερό δίπλα μου και δεν έχει σταματήσει όλη μέρα να κουνιέται, είναι τρομακτικό. Είμαστε σε διαρκή κίνηση. Δεν είναι όλοι οι σεισμοί ανησυχητικοί, αλλά έκανε και κάποιους πιο αισθητούς που και ο πιο ψύχραιμος δεν μπορεί να τους αγνοήσει».
Όπως σημείωσε: «Μιλάω με γνωστούς, φίλους, οι περισσότεροι φεύγουν από το νησί. Λίγοι κάτοικοι πιστεύουν ότι θα γίνει κάποιος πολύ μεγάλος καταστροφικός σεισμός. Οι περισσότεροι φεύγουν, γιατί είναι πραγματικά τρομακτικό όλο αυτό. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, κάθονται έξω στις αυλές, σε ετοιμότητα και απλά περιμένουν τον επόμενο σεισμό».
«Κάποιοι είναι ήρεμοι και το διακωμωδούν κιόλας μπορώ να μπω, σαν να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει», συμπλήρωσε.
«Ήθελα να φύγω από σήμερα, αλλά δεν βρήκα εισιτήριο»
Η Ε.Δ. κάτοικος του νησιού δήλωσε: «Ήθελα να φύγω από σήμερα αλλά δεν βρήκα εισιτήριο, είναι όλα γεμάτα. Ευτυχώς, βρήκα ένα τελευταία στιγμή για την Τρίτη. Ξέρω πολλούς που δεν έκλεισαν εισιτήριο για να φύγουν, είτε γιατί είναι πανάκριβα είτε γιατί δεν βρήκαν θέση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εισιτήρια ακόμη και με 500 ευρώ για να πας Αθήνα. Ποιος θα τα δώσει;».
«Έχω δύο μικρά παιδιά, τι θα κάνουμε αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός;»
Η Ν.Μ. τρίτη κάτοικος που μίλησε στο newsbeast, είπε: «Έχω δύο μικρά παιδιά, τι θα κάνουμε αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός; Φυσικά και δεν ανησυχούμε για το ηφαίστειο, αλλά όταν κάνει σεισμό ανά δύο λεπτά πεταγόμαστε πάνω. Έχουμε έτοιμες τσάντες έκτακτης ανάγκης. Ακούμε ένα συνεχόμενο βουητό σαν κάτι να έρχεται και είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα. Εννοείται πως κλείσαμε εισιτήρια για να φύγουμε, δεν αντέχεται αυτό το άγχος. Ήταν τα τελευταία ακτοπλοϊκά που βρήκαμε».
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ η συχνότητά τους παρατηρείται ανά 2-3 λεπτά. Οι ισχυρότερες δονήσεις έφτασαν έως και τα 4,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος περίπου 14 χιλιομέτρων.
Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράγει σεισμούς μεγέθους έως και 6 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα θεωρείται τεκτονική και δεν συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.