Σαν σήμερα το 1931 το «Έγκλημα στου Χαροκόπου» συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και μένει στην ιστορία ως ένα από τα πιο διαβόητα εγκλήματα της χώρας. Ο 36χρονος εργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος βρίσκεται δολοφονημένος και διαμελισμένος, με τους δράστες να είναι η σύζυγός του, η πεθερά του, ο ανιψιός της πεθεράς του και η υπηρέτρια του σπιτιού.

Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, καταγόμενος από τη Μεγαλόπολη, είχε μετακομίσει στην Αθήνα και εργάστηκε ως εργολάβος οικοδομών και δημοσίων έργων. Το 1922 παντρεύτηκε τη Σοφία (Φούλα) Κάστρου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Ωστόσο, ο γάμος τους ήταν ταραχώδης, με συνεχείς καβγάδες και κατηγορίες για κακοποίηση. Ο Αθανασόπουλος φέρεται να ζούσε έκλυτη ζωή, ενώ οι σχέσεις του με την πεθερά του, Άρτεμις Κάστρου, ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου 1931, ο Αθανασόπουλος επέστρεψε μεθυσμένος στο σπίτι του στην περιοχή Χαροκόπου και κακοποίησε τη σύζυγό του. Η Φούλα ζήτησε βοήθεια από τη μητέρα της, Άρτεμις, η οποία αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Η σκηνή που εκτυλίχθηκε ήταν βγαλμένη από αστυνομική σειρά. Η πεθερά πείθει τον 19χρονο ανιψιό της, Δημήτρη Μοσκιό να πυροβολήσει τον Αθανασόπουλο ενώ κοιμόταν. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της υπηρέτριας, Ιωάννας (Γιαννούλας) Μπέλλου, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα. Όταν η έντονη μυρωδιά τους ανάγκασε να σταματήσουν, τεμάχισαν το σώμα και το τοποθέτησαν σε δύο τσουβάλια, τα οποία πέταξαν στις όχθες του Κηφισού.

Στις 6 Ιανουαρίου 1931, τα τσουβάλια με το διαμελισμένο σώμα του Αθανασόπουλου βρέθηκαν από περαστικούς, προκαλώντας σοκ. Η αστυνομία, μετά από έρευνες, συνέλαβε τη σύζυγο, την πεθερά, τον ανιψιό και την υπηρέτρια ως υπεύθυνους για το έγκλημα.

Η δίκη εξελίχθηκε σε κοινωνικό θέαμα. Κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης γινόταν πρωτοσέλιδο, ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν άφησαν την κοινή γνώμη διχασμένη: ήταν δικαιοσύνη ή απλά μια πράξη εκδίκησης για την κοινή γνώμη;

Η Άρτεμις Κάστρου και η Φούλα Αθανασοπούλου καταδικάστηκαν σε θάνατο, η υπηρέτρια σε ισόβια δεσμά και ο Δημήτρης Μοσκιός σε 20 χρόνια κάθειρξη, λόγω αναγνώρισης ελαφρυντικών.

Το έγκλημα αυτό ενέπνευσε το λαϊκό τραγούδι «Κακούργα πεθερά», με στίχους που αναφέρονται στον Αθανασόπουλο και την πεθερά του: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις». Το τραγούδι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, αντικατοπτρίζοντας την απήχηση της υπόθεσης στην κοινωνία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

421: Μεγαλοπρεπώς τελούνται στην Κωνσταντινούπολη οι γάμοι του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ με την Αθηναΐδα, κόρη του φιλοσόφου Λεοντίου. Λίγο πριν το μυστήριο η μετέπειτα Αυγούστα είχε βαπτιστεί χριστιανή με το όνομα Ευδοκία, για να αναδειχθεί στη συνέχεια σε Αυγούστα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Ευδοκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυλή, ενώ θα μείνει γνωστή για τη μόρφωση, την ευφυΐα και την ευσέβειά της.

1186: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ισαάκιος Β’ Άγγελος Κομνηνός, με τον στρατηγό Αλέξιο Βρανά επικεφαλής, κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μεγάλη μάχη κοντά στον ποταμό Στρυμόνα. Οι Νορμανδοί, που είχαν καταλάβει το Δυρράχιο και τη Θεσσαλονίκη, βάδιζαν προς την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αυτή αποτρέπει την απειλή κατά της βυζαντινής πρωτεύουσας και αποτελεί σημαντική επιτυχία για την άμυνα της αυτοκρατορίας.

1610: Ο Ιταλός μαθηματικός και αστρονόμος, Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι), ανακαλύπτει τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία: την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ.

1789: Πραγματοποιούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1837: Ιδρύεται στην Αθήνα η Αρχαιολογική Εταιρεία, με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, του βαρόνου Κ. Μπέλιου και άλλων εκλεκτών Ελλήνων της εποχής.

1839: Ο Φρανσουά Αραγκό, ο διάσημος επιστήμονας και πολιτικός, ανακοινώνει επίσημα σε ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, την ανακάλυψη της φωτογραφίας από τον Λουί-Ζακ Νταγκέρ.

1887: Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που ολοκληρώνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.

1904: Καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD, το οποίο αργότερα θα αντικατασταθεί από το S.O.S.

Το έγκλημα σε σκίτσο του καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου

1931: Το «έγκλημα του αιώνα» συγκλονίζει την Ελλάδα: Ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος δολοφονείται στον ύπνο του από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη συνέργεια της συζύγου του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και το πετούν στον Ιλισό. Το έγκλημα προκαλεί τεράστιο σκάνδαλο και γίνεται αντικείμενο εκτενούς κάλυψης από τον Τύπο, ενώ αναδεικνύει το σκοτεινό υπόβαθρο μιας διαλυμένης οικογένειας, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη της εποχής.

1959: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

1966: Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.

1977: Οι λιμενικές Αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς επί του υπό Κυπριακή σημαία Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση θα γίνει λαϊκό τραγούδι από το Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Το βαπόρι απ’ την Περσία».

1999: Στην Γερουσία των ΗΠΑ αρχίζει η διαδικασία με το ερώτημα της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, λόγω της υπόθεσης «Μόνικα Λεβίνσκι». Η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά έπειτα από 130 χρόνια. Εκείνος θα αθωωθεί αργότερα.

2004: Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 7 Μαρτίου. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ μέχρι τότε εκείνος παραμένει στην πρωθυπουργία της χώρας.

2015: Δώδεκα νεκροί και έντεκα τραυματίες από την επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».

Γεννήσεις

1934 – Τάσσος Παπαδόπουλος, κύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωστός για τον ρόλο του στο Σχέδιο Ανάν

1963 – Χρήστος Θηβαίος, έλληνας τραγουδοποιός, από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της ελληνικής έντεχνης μουσικής

1964 – Νίκολας Κέιτζ, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Leaving Las Vegas»

1985 – Λιούις Χάμιλτον, άγγλος οδηγός αγώνων, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1

Θάνατοι

1131 – Κνούτος Λαβάρντ, δανός πρίγκιπας και άγιος της Εκκλησίας, δολοφονήθηκε και τιμάται ως εθνικός ήρωας της Δανίας

1904 – Εμμανουήλ Ροΐδης, έλληνας συγγραφέας, γνωστός για το μυθιστόρημα «Η Πάπισσα Ιωάννα»

1943 – Νίκολα Τέσλα, σέρβος εφευρέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός, θεμελιωτής του εναλλασσόμενου ρεύματος και μιας από τις πιο λαμπρές ιδιοφυΐες της επιστήμης

1972 – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ελληνίδα στιχουργός, που έγραψε μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού λαϊκού ρεπερτορίου

2016 – Άννα Συνοδινού, ελληνίδα ηθοποιός, γνωστή για την ερμηνεία της σε αρχαίο δράμα και για την πολιτική της δράση

Γιορτάζουν

Ιωάννης, Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Ζαν, Ιωάννα, Γιάννα, Γιαννούλα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ
Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης