Στις 16 Νοεμβρίου 1980, ο 26χρονος φοιτητής από την Κύπρο, Ιάκωβος Κουμής, και η 20χρονη εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας κατά την πορεία της 7ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Εκείνη τη χρονιά η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στην πορεία του Πολυτεχνείου, επιτρέποντας να φτάσει μέχρι το Σύνταγμα, εν μέσω έντονου αντιαμερικανικού αισθήματος, σε μία χρονική συγκυρία που η Ελλάδα έκανε βήματα να συνδεθεί με τη Δύση. Ωστόσο περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επιχείρησαν να κινηθούν προς την Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες δυνάμεις αστυνομικών και ΜΑΤ.

Τότε δόθηκε εντολή και μόλις οι διαδηλωτές έκαναν βήματα προς τα ΜΑΤ, τα τελευταία επιτέθηκαν βίαια με χρήση γκλοπ, πυροβόλων όπλων αλλά και τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα αιματηρά επεισόδια κράτησαν μέχρι το πρωί με τραγικά θύματα τον Ιάκωβο Κουμή, ο οποίος φέρεται να μην συμμετείχε καν στα επεισόδια και την Σταματίνα Κανελλοπούλου που ξυλοκοπήθηκε αλύπητα στο κεφάλι και στο σώμα και πέθανε στο Ιπποκράτειο ύστερα από 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Σταματίνα Κανελλοπούλου - Ιάκωβος Κουμής

Μία εβδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης δήλωσε το ιστορικό:

«Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη».

Και το έγκλημα έμεινε ατιμώρητο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1532: Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρο αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας, Αταχουάλπα, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην αυτοκρατορία τους. Παρά τις προσπάθειες των Ίνκας να συγκεντρώσουν τεράστιες ποσότητες χρυσού και ασημιού ως λύτρα για την απελευθέρωση του ηγέτη τους, ο Πιζάρο διατάζει την εκτέλεση του Αταχουάλπα τον Αύγουστο του 1533. Μαζί του εκτελούνται περίπου 2.000 συμπατριώτες του, σηματοδοτώντας την αρχή της διάλυσης της αυτοκρατορίας των Ίνκας και της ισπανικής κυριαρχίας στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ντόπιο πληθυσμό και τον πολιτισμό τους.

1849: Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάζεται σε θάνατο από ρωσικό δικαστήριο, κατηγορούμενος για αντικυβερνητική δράση λόγω της συμμετοχής του σε μια ριζοσπαστική διανοούμενη ομάδα. Στις 16 Νοεμβρίου, οδηγείται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ωστόσο, η εκτέλεσή του σταματάει την τελευταία στιγμή, καθώς του απονέμεται χάρη από τον τσάρο Νικόλαο Α’.

1914: Αρχίζει τη λειτουργία της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve.

1920: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS.

1933: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.

1939: Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (Γυμναστική Ακαδημία).

The logo of the UNESCO on the main building in Paris, France

1945: Ιδρύεται στο Λονδίνο η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

1973: Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.

1980: Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής, Ιάκωβος Κουμής, και η 20χρονη εργάτρια, Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αφορμή την πορεία για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

1993: Αμερικανικό εφετείο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

1994: Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Άγκυρα ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Γεννήσεις

42 π.Χ. – Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος, ρωμαίος αυτοκράτορας, διάδοχος του Αυγούστου και δεύτερος αυτοκράτορας της Ρώμης

1922 – Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για το έργο «Περί Τυφλότητας»

1953 – Γλυκερία, ελληνίδα τραγουδίστρια, με πλούσιο ρεπερτόριο σε λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια

1977 – Μάγκι Τζίλενχαλ, αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή για ρόλους σε ταινίες όπως «The Dark Knight» και «Secretary»

Θάνατοι

1971 – Στράτος Παγιουμτζής, έλληνας τραγουδιστής, σημαντική μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού, γνωστός ως «Τεμπέλης»

1980 – Σταματίνα Κανελλοπούλου, ελληνίδα αγωνίστρια, που πέθανε από βία των ΜΑΤ σε διαδήλωση για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

1980 – Ιάκωβος Κουμής, κύπριος διαδηλωτής, που πέθανε από βία των ΜΑΤ σε διαδήλωση για την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

2006 – Μίλτον Φρίντμαν, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ και υπέρμαχος του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας
Διεθνής Ημέρα Φλαμένκο
Παγκόσμια Ημέρα Αγγειεκτομής

Σήμερα γιορτάζουν

Ιφιγένεια, Ματθαίος, Ματθίλδη