Σαν σήμερα, το 2006, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Οριάνα Φαλάτσι έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη αντιφάσεις, πάθος και ένταση. Γνωστή, μεταξύ άλλων, για τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη, τον Έλληνα ήρωα της αντίστασης κατά της χούντας, η Φαλάτσι έζησε στο πλευρό του μια ζωή γεμάτη έρωτα και αγώνες.

Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1973, όταν η Φαλάτσι πήρε συνέντευξη από τον Παναγούλη μετά την αποφυλάκισή του, κι από εκεί αναπτύχθηκε ένας δεσμός που κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1976, σε ένα αμφιλεγόμενο τροχαίο.

Ο Αλέκος Παναγούλης υπήρξε η μεγαλύτερη έμπνευση της ζωής της, και το βιβλίο της «Ένας άντρας» αφηγείται την τραγική ιστορία του με έναν τρόπο που αποκαλύπτει τόσο την προσωπική της απώλεια όσο και την πολιτική διάστασή της. Ο θάνατός του άφησε τη Φαλάτσι συντετριμμένη, και ποτέ δεν κατάφερε να προχωρήσει σε άλλη σημαντική προσωπική σχέση.

Η επαναστατική της φύση, που διαμορφώθηκε από τη συμμετοχή της στην ιταλική Αντίσταση κατά τη ναζιστική κατοχή, την οδήγησε σε μια δημοσιογραφική καριέρα που την έφερε σε επαφή με τους ισχυρούς του πλανήτη. Από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής μέχρι τον Χένρι Κίσινγκερ, οι συνεντεύξεις της άφησαν εποχή, λόγω της μαχητικότητας και του ευθύβολου ύφους της.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Φαλάτσι προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων με τη ρητορική της κατά του Ισλάμ, ειδικά μέσα από το βιβλίο της «Η οργή και η περηφάνια». Κατηγορήθηκε για διάδοση μίσους, καθώς τα γραπτά της έφεραν στο φως μια αντι-ισλαμική ρητορική που διαχώρισε ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη. Παρά την πολεμική, η Φαλάτσι παρέμεινε πιστή στις απόψεις της, αναδεικνύοντας την αντίθεσή της σε ό,τι θεωρούσε απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.

Ο θάνατός της σήμανε το τέλος μιας εποχής για τη δημοσιογραφία, αλλά η κληρονομιά της σχέσης της με τον Παναγούλη και οι προκλητικές της απόψεις συνεχίζουν να συζητιούνται μέχρι σήμερα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1916: Ο «Μικρός Γουίλι», το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε ποτέ, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τους Βρετανούς κατά των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

1919: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Καθημερινή».

Αλεξάντερ Φλέμινγκ

1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1968: Ιδρύεται με απόφαση του ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).

2000: Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής.

2001: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε δήλωσή του και υπόσχεται «σαρωτική, επίμονη και αποτελεσματική» απάντηση στα χτυπήματα των τρομοκρατών.

2003: Με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας – Λευκωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

Γεννήσεις

1254 – Μάρκο Πόλο, ιταλός εξερευνητής

1890 – Αγκάθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας

1946 – Όλιβερ Στόουν, αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1946 – Τόμι Λι Τζόουνς, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

1956 – Ναταλία Τσαλίκη, ελληνίδα ηθοποιός

1984 – Πρίγκιπας Χάρι της Αγγλίας

Θάνατοι

1938 – Γιαννούλης Χαλεπάς, έλληνας γλύπτης

2006 – Οριάνα Φαλάτσι, ιταλίδα δημοσιογράφος

2008 – Σταύρος Παράβας, έλληνας ηθοποιός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

Σήμερα γιορτάζουν

Βησσαρίων, Νικήτας