Σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου 1996, η Κύπρος έζησε μια από τις πιο σκοτεινές και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ενός νεαρού Κύπριου που συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση στη Δερύνεια, κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αποτελεί ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να προκαλεί θλίψη και προβληματισμό.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών είχε οργανώσει μια μεγάλη αντικατοχική πορεία, με αφετηρία το Βερολίνο και τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. Η πορεία αυτή, με τη συμμετοχή 200 μοτοσικλετιστών από 12 ευρωπαϊκές χώρες, είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, 22 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Παρά τις απειλές από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους, με αποκορύφωμα την άφιξή τους στη Δερύνεια.

Εκεί, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει στη νεκρή ζώνη, συναντώντας βίαιη αντίδραση από τουρκικούς εθνικιστές και μέλη των “Γκρίζων Λύκων”. Ο Τάσος Ισαάκ, περικυκλωμένος και χωρίς τη δυνατότητα διαφυγής, δέχτηκε μια άγρια και αδυσώπητη επίθεση. Παρά τις προσπάθειες για να σωθεί, η βιαιότητα της επίθεσης ήταν τέτοια που η ζωή του έσβησε πρόωρα, με τραγικό τρόπο.

Η δολοφονία του Ισαάκ προκάλεσε κύμα οργής και θλίψης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενώ οι εικόνες της βίαιης επίθεσης συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η θυσία του έγινε σύμβολο του αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές πληγές που άφησε πίσω της η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις καταδίκες, οι δράστες της επίθεσης δεν οδηγήθηκαν ποτέ στη δικαιοσύνη, καθώς βρήκαν καταφύγιο στα κατεχόμενα, όπου προστατεύτηκαν από τις τοπικές αρχές. Η ατιμωρησία αυτή προσθέτει ακόμα περισσότερο πόνο και οργή στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης, ενσαρκώνοντας τον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Σήμερα, η μνήμη του Τάσου Ισαάκ παραμένει ζωντανή και αποτελεί σύμβολο του αγώνα των Κυπρίων για έναν κόσμο χωρίς μίσος και διαιρέσεις. Ο θάνατός του είναι μια τραγική υπενθύμιση των συνεπειών του εθνικισμού και του φανατισμού, ενώ το όνομά του θα συνεχίσει να εμπνέει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η ειρήνη και η συμφιλίωση θα υπερισχύσουν.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1716: Τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον Τουρκικό Στόλο που πολιορκεί την Κέρκυρα και βρίσκεται στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Ο λαός αποδίδει την ευμενή αυτή εξέλιξη σε σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

1875: Στον «Λόγο του Θρόνου» που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη Βουλή, διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία. Ο λόγος του βασιλιά γράφεται από τον πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη.

1961: Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία ΕΣΣΔ-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Εκείνος του επισημαίνει πως του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Σοβιετικός ηγέτης να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: «Ως πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα διατάξω να  ριφθούν απευθείας βόμβες κατά της Ακροπόλεως, δεν θα διστάσω όμως να δώσω διαταγή στους στρατιωτικούς μου να επιτεθούν κατά των βάσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

1983: Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας. Το όνομά της είναι Αργυρώ Χουδεστανάκη.

1988: Ιδρύεται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα («Η Βάση» στα αραβικά).

1990: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό, Νίκο Αθανασόπουλο.

1996: Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον Κύπριο διαδηλωτή, Τάσο Ισαάκ.

2011: «Χωρίς ευρωομόλογα, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

2021: Η έρευνα του BBC σχετικά με την εμπλοκή της ρωσικής ομάδας Wagner στον πόλεμο αποκαλύπτει ότι η ομάδα διέπραξε διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης θανάτωσης αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων και της εγκατάλειψης μη σημασμένων ναρκών σε περιοχές αμάχων. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετείχε στις επιχειρήσεις της ομάδας και ότι η ομάδα πιθανότατα λάμβανε όπλα και προμήθειες από τον ρωσικό στρατό.

Γεννήσεις

1826 – Ανδρέας Αναγνωστάκης, έλληνας ιατρός και πανεπιστημιακός

1948 – Γιαν Πάλαχ, τσέχος ακτιβιστής

1950 – Στίβεν Βόζνιακ, αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής και προγραμματιστής

1965 – Βαϊόλα Ντέιβις, αμερικανίδα ηθοποιός

1979 – Αγγελική Δαλιάνη, ελληνίδα ηθοποιός

1983 – Κρις Χέμσγουορθ, αυστραλός ηθοποιός

Θάνατοι

1956 – Τζάκσον Πόλοκ, αμερικανός ζωγράφος

1996 – Τάσος Ισαάκ, κύπριος ακτιβιστής

2014 – Ρόμπιν Ουίλιαμς, αμερικανός ηθοποιός